logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B4 1.9TDI 1Z - Dawka, kąt wtrysku, ciśnienie doładowania

Magiin 12 Lip 2016 19:03 8445 1
REKLAMA
  • #1 15803325
    Magiin
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam,
    kupiłem niedawno passata b4 z silnikiem 1.9tdi 1z, na chwile obecna nie mam z nim problemów, pali od strzała, nie kopci, dobrze przyśpiesza.
    Podczas testów vagiem i innym interfejsem zauwazyłem, że dawka jak i kąt wtrysku odbiegają od norm(w załączniku wykresy i wartości)

Jak wcześniej wspomniałem auto jeździ "dobrze", moze troche więcej spala.
    Jednakże mam kilka pytań:
    Czy powinienem w ogóle w to ingerować czy zostawić tak jak jest?
    Co odczuje gdy zmienie dawke na przykładowo 4mg oraz kąt na 51(Przeczytałem w internecie, że to wartosci prawidłowe, prosze o poprawienie jesli sie myle)? Mniejsza moc, spalanie, odpalanie coś innego?
    Czy po zmianie dawki zmieni się także kąt wtrysku, czy trzeba wszystko ustawiac?
    Z tego co wiem dawke ustawia się przy przesuwaniu nastawnika, nie jestem pewien co do kąta wtrysku, zmienia sie go przesuwając pompe do silnika(chce osiągnąc wartosc 51)?

Dodatkowo sprawdzalem dzisiaj cisnienie doladowania? Jesli dobrze patrze to ma 1bar, z tego co czytalem powinienem tutaj zobaczyc 0,85bara, co moze byc tego przyczyna, czy jest to moze jakos podkrecone?
    Passat B4 1.9TDI 1Z - Dawka, kąt wtrysku, ciśnienie doładowania Passat B4 1.9TDI 1Z - Dawka, kąt wtrysku, ciśnienie doładowania Passat B4 1.9TDI 1Z - Dawka, kąt wtrysku, ciśnienie doładowania Passat B4 1.9TDI 1Z - Dawka, kąt wtrysku, ciśnienie doładowania Passat B4 1.9TDI 1Z - Dawka, kąt wtrysku, ciśnienie doładowania
  • REKLAMA
  • #2 15803610
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3484
    Magiin napisał:
    powinienem tutaj zobaczyc 0,85bara

Nie wymieniaj filtra powietrza to kiedyś w końcu zobaczysz.
    Optymalny kąt wtrysku jest zależny od temperatury paliwa a nie żadne "51". Dawki nie ruszaj jak dobrze odpala bo może być potem konieczna wymiana uszczelki w pompie.
REKLAMA