logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Passat B4 1.9 TDI 1Z – kąt wtrysku sam się przestawia, wzrost spalania

Grinder21 26 Sie 2025 23:19 414 10
REKLAMA
  • #1 21645596
    Grinder21
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z moim Passatem B4. Silnik to 1.9 TDI 1Z. Problem jest taki, że przez 2 lata miałem źle ustawiony kąt wtrysku, palił dobrze na zimnym i ciepłym, ale za to nie miał mocy. Dopiero wczoraj go ustawiłem. Po rozgrzaniu kąt w VCDS był 57 (BS TDI timing). Przejechałem się po osiedlu i było czuć, że odzyskał moc. Zaparkowałem na podwórku, podpiąłem komputer i jak patrzyłem sobie na ten kąt (dalej był 057), dałem lekko gazu — wartość kąta wtrysku spadła na 004 (2. kolumna w grupie 0). Zgasiłem silnik, zapaliłem i już było 000 (w TDI timing była informacja "timing to retarded to be plotted"). Dzisiaj pojechałem nim w trasę i wyliczyłem spalanie i wyszło 10 l/100 km, auto już straciło moc. Przed regulowaniem kąta wtrysku palił o wiele mniej (może około 5 l na trasie). Moje pytanie jest takie: dlaczego kąt wtrysku sam się przestawił i czy kąt wtrysku ma się do spalania, czy szukać gdzie indziej.

Zrzut ekranu VAG-COM pokazujący ustawienia kąta wtrysku dla silnika TDI
  • REKLAMA
  • #2 21645617
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21645733
    Grinder21
    Poziom 4  
    Czujnik temp. pokazuje poprawnie, po rozgrzaniu jest 85°C, pompa dokręcona mocno. Dawka w grupie 1 jest 4,4 mg/r przy temp. płynu 85,5°C. Pompa — nie widać, że się przestawiła, bo zrobiłem wcześniej znak i się nie przestawiła

Dodano po 41 [minuty]:

Dodam jeszcze, że wcześniej był błąd wtrysku sterującego (tego z kabelkiem), ale błąd sam znikł na drugi dzień
  • #4 21648285
    Grinder21
    Poziom 4  
    czy to może być wina zerwanego klina na wale?
  • #5 21648393
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 21648408
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21648643
    Grinder21
    Poziom 4  
    Właśnie wczoraj byłem u mechanika podpytać się i mówił, że miał w tym samym TDI usterkę — klin był skoszony.

Dodano po 2 [minuty]:

spiczi napisał:
    Wtrysk sterujący jeśli dobrze pamiętam można było sprawdzić mierząc rezystancje i pukajac w niego podczas pracy silnika.

Zmierzyłem i jest 89,9 Ω.
  • #8 21699442
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3346
    Do przestawiania kąta wtrysku pompa używa ciśnienia wewnętrznego pompy jak jest z nim problem to przestawianie niedziała. Można zrobić test w BS ( basic settings) czy przestawianie działa. Tak samo tlok który przestawia w pompie może się zacierać czy elektrozawór.
  • REKLAMA
  • #9 21701755
    Grinder21
    Poziom 4  
    Rozebrałem samochód na tyle, żeby był dostęp do kółka wału korbowego. Góra rozrządu się zgadza (wałek i pompa), ale znak na kole zamachowym jest rozjechany lekko w prawo, nie jest na równi ze strzałką. Czy to może być objaw zerwanego klina na kole wału korbowego? Pytam, żeby nie męczyć się ze zdejmowaniem tego i być stratnym na pasku rozrządu i śrubie do tego kółka, żeby okazało się, że to nie wina tego klina. Nie wiem, co robić.
  • #10 21710678
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21715712
    Grinder21
    Poziom 4  
    pasek ma 2 lata i przejechane 10 000km.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy VW Passata B4 z silnikiem 1.9 TDI 1Z, w którym kąt wtrysku samoczynnie się zmienia, co skutkuje wzrostem zużycia paliwa do około 10 l/100 km i utratą mocy. Po regulacji kąta wtrysku w VCDS kąt początkowo wynosił 57, lecz podczas jazdy i podgazowywania spadał do 4, a po ponownym uruchomieniu silnika do 0, co wskazuje na niestabilność ustawienia. Temperatura płynu chłodzącego jest prawidłowa (około 85-90°C), dawka paliwa wynosi około 4,4 mg/r. Pompa wtryskowa została dokręcona i oznaczona, nie wykazuje przesunięcia mechanicznego. Wcześniej pojawił się błąd wtrysku sterującego, który sam zniknął. Podejrzewany jest zerwany lub skoszony klin na wale korbowym, co potwierdza lekko przesunięty znak na kole zamachowym względem strzałki. Pompa wtryskowa wykorzystuje ciśnienie wewnętrzne do regulacji kąta, a problemy z ciśnieniem lub zacinający się tłok bądź elektrozawór mogą powodować niestabilność kąta wtrysku. Pasek rozrządu ma 2 lata i przejechane 10 000 km, wymiana i dokręcenie śruby koła zamachowego jest możliwa, choć wymaga odpowiedniego momentu i dostępu. Diagnostyka powinna uwzględniać sprawdzenie mechanicznego stanu klinów wału, poprawności działania pompy i elementów sterujących kątem wtrysku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA