logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laguna 3 2008 r. 2.0 dci 150KM - Pęknięty wąż intercoolera

MiloPL 19 Lip 2016 10:30 12096 14
  • #1 15817057
    MiloPL
    Poziom 9  
    Ocena: 17
    Witam wyjechałem na wakacje z rodziną z Krakowa do Brodnicy docelowo nad morze i w trasie uszkodzeniu uległ wąż intercoolera udało mi się zdobyć numer katalogowy węża w serwisie mi podali że jest to "nr: 8200551943 rura przepustnica intercooler" . Przed wyjazdem nie było żadnych problemów. Przy awarii wyświetla się sprawdź układ wtryskowy i pomarańczowy kluczyk,auto jedzie max 110-120 km/h udało mi się dojechać do Brodnicy i mam jeszcze 170 km nad morze gdzie mam już wykupiony nocleg . Obdzwonilem wszystkie serwisy renault i nie tylko w okolicy i nigdzie nie ma tego węża na miejscu. W Aso kosztuje on 405 zł Ale trzeba czekać 2 dni na dostawę. Na allegro jest używany za 290 zł więc nie bardzo się opłaca. Co robić? Boję się jechać autem dalej ale co mam zrobić ? Teraz pokazuje się jeszcze informacja sprawdź układ wydechowy mam nadzieję że to komputer już wariuje i dlatego....
  • #2 15817112
    twistedme
    Poziom 9  
    Ocena: 21
    Na czym polega uszkodzenie? Nie można tego zakleić awaryjnie taśmą?
  • #3 15817130
    MiloPL
    Poziom 9  
    twistedme napisał:
    Na czym polega uszkodzenie? Nie można tego zakleić awaryjnie taśmą?

W wężu zrobiła się dziura. Czytałem po internecie żadna taśma nie zaklei tego a już na pewno nie wytrzyma drogi prawie 200 kilometrowej, za duże ciśnienie i temperatura. Ten wąż jest plastikowy a przynajmniej przypomina takie tworzywo na pewno nie jest gumowy podjadę i spróbuję go zespawac do gościa który spawa części plastikowe. Nie wiem czy to się uda ale nic innego w tym momencie nie przychodzi mi do głowy...
  • #4 15817166
    twistedme
    Poziom 9  
    Ocena: 21
    Kumpel kiedyś kleił awaryjnie, ale nie pamiętam co za taśmy kupił. To było też w trasie, więc czymś co było dostępne na stacji.

Nie wiem w jakim miejscu jest ta dziura, jak na prostym odcinku, to można rozciąć wąż, wyciąć dziurę, znaleźć kawałek czegokolwiek, co wytrzyma i skręcić opaskami. Zrobić taką wstawkę.

Nie musisz przecież tych 200km grzać na pełnym gazie ;)
  • #5 15817299
    akceptuję
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Nałóż rurę i skręć opaskami
  • #6 15817560
    MiloPL
    Poziom 9  
    Jestem u gościa który spawa plastiki pierwsza próba spawania na gorąco zawiodla po przejechaniu i dodaniu mocniej gazu pękło w tym samym miejscu... Opasakmi nie ma szans raz ze to nie jest guma dwa to jest pęknięcie na zagięciu i do tego dość spore jak widać na zdjęciu...
    Załączniki:
    • Laguna 3 2008 r. 2.0 dci 150KM - Pęknięty wąż intercoolera IMG_20160719_143417.jpg (3.44 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 15817628
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3850
    Odtluscic i nakręcić dobrą dawkę taśmy powertape. Tylko markowej. Wytrzyma
  • #8 15817641
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6656
    Owinąć gumą np z dętki ciasno,i taśma szara zbrojona.
  • #9 15818744
    invisibleman
    Poziom 20  
    Ocena: 154
    Niech pospawa jeszcze raz pęknięcie a następnie wzmocni przyspawując opaski plastiku po obwodzie. W ostateczności taśma "Powertape" jak pisali wcześniej.
  • #10 15819191
    MiloPL
    Poziom 9  
    Sprawa wygląda następująco udało się skleic węża włóknem szklanym, jako tako wytrzymało to podróż z Brodnicy do Jantaru. Jako tako dlatego że póki świecił się tylko "błąd skontroluj układ wydechowy" który się świeci oczywiście cały czas auto jeździło w miarę normalnie czuć że turbina się normalnie włączała i w miarę ciągła. Natomiast po jakiś 40 kilometrach zapala się jeszcze błąd "skontroluj układ wtryskowy" i w tedy czuć już ze turbina bardzo słabo ciągnie. Dzwoniłem do serwisu renault w Gdańsku 20 kilometrów od miejscowości w której jestem maja ta rurę na miejscu. Kwestia teraz czy po wymienie jej wszystko wróci do normy... Zna ktoś jakiś godny polecenia warsztat w Gdańsku?
  • #11 15819674
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6656
    Rura skasowanie błedów i powinno latać chyba że już dpf się zapchał.
  • #12 15841066
    MiloPL
    Poziom 9  
    Witam po dłuższej przerwie. Kupiłem w Gdańsku ten cholerny wąż i wymienił go w Gdańsku mechanik powiedział że dpf się zapchał i żebym przegonil auto po czym wykasował błędy i wydawało się że wszystko już jest ok. Pomijam że na następny dzień mailem jeszcze małą stluczke... W każdym bądź razie po paru dniach wróciłem do Krakowa ponad 600 kilometrów i na pewno dpf został wyczyszczony na trasie było wszystko ok. Na następny dzień wyjechałem w góry 130 kilometrów pokonane. W kolejnym dniu nie wiadomo dlaczego pojawił się błąd układu wydechowego a zaraz po nim sprawdź układ wtryskowy czyli powtórka z rozrywki... Z tym że auto wydaje się jeździć ok mocy nie straciło. Przyjadę do Krakowa skasuje ponownie błędy i zobaczymy co się będzie działo dalej...
  • #13 15846744
    MiloPL
    Poziom 9  
    Pożyczyłem od znajomego skrzynkę do diagnozy i kasowania błędów. Wykasowałem błędy i na razie wróciło wszystko do normy to znaczy nie pokazują się żadne błędy. Sprawdziłem jeszcze parametry i wyglądają one tak jak na załączonym zdjęciu (oczywiście przedstawione dane są wykonane przy uruchomionym silniku na biegu jałowym). Wydaje mi się że wszystko jest w normie 4 G sadzy w filtrze cząstek to chyba nie jest za wiele. Jest sens włączyć mu jeszcze regeneracje filtra cząstek z komputera ???
    Załączniki:
    • Laguna 3 2008 r. 2.0 dci 150KM - Pęknięty wąż intercoolera Bez tytułu.jpg (215.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 15846835
    00Scania
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Nie, to bardzo mała ilość.
  • #15 15856729
    MiloPL
    Poziom 9  
    Błędów w Lagunie ciąg dalszy... Najpierw po paru dniach znów zapaliło się "Sprawdź układ wtryskowy" teraz znów combo czyli do tego jeszcze "Sprawdź układ wydechowy" podłączyłem przed chwilą komputer i takie oto błędy się pokazują (zdjęcie w załączniku) tylko że tym razem nie da się ich już skasować komputerem, cały czas powracają... Ponieważ już ustaliliśmy że DPF raczej nie jest zatkany, co może być przyczyna dalszego pojawiania się tych błędów ???
    Załączniki:
    • Laguna 3 2008 r. 2.0 dci 150KM - Pęknięty wąż intercoolera Błędy.jpg (132.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pękniętym wężem intercoolera w Renault Laguna 3 z 2008 roku, co spowodowało ograniczenie prędkości do 110-120 km/h oraz wyświetlanie błędów "sprawdź układ wtryskowy" i "sprawdź układ wydechowy". Po nieudanych próbach naprawy węża, użytkownik zdecydował się na jego spawanie, co również nie przyniosło trwałego efektu. Ostatecznie udało się skleić wąż włóknem szklanym, co pozwoliło na dalszą podróż. Po wymianie węża w serwisie w Gdańsku, mechanik stwierdził, że filtr DPF mógł się zapchać. Po kasowaniu błędów komputerowych, użytkownik zauważył, że problemy z błędami powracają, mimo że moc silnika nie została utracona. Użytkownik poszukuje dalszych wskazówek dotyczących diagnostyki i ewentualnej regeneracji filtra DPF.
Wygenerowane przez model językowy.