logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OKI 3321 - Alarm po wydruku kilku stron, drukarka przestaje działać

konradx 03 Lip 2005 23:27 1911 6
REKLAMA
  • #1 1626870
    konradx
    Poziom 18  
    Ocena: 73
    Witam! Problem z drukarką jak w temacie jest nastepujący:
    Drukarka po włączeniu do sieci ustawia się normalnie i wszytko w niej funkcjonuje poprawnie, ale po wydrkowaniu kilku stron, a czasmi nawet jednej czy dwóch zapala sie na niej alarm i drukarka staje, poprostu milczy i nic na panelu nie działa, mało tego czasmi wali karetką o brzegi drukarki. Co to jest? gdzie mam szukać
  • REKLAMA
  • #2 1626923
    azarach
    Poziom 22  
    Ocena: 131
    konradx napisał:
    Witam! Problem z drukarką jak w temacie jest nastepujący:
    Drukarka po włączeniu do sieci ustawia się normalnie i wszytko w niej funkcjonuje poprawnie, ale po wydrkowaniu kilku stron, a czasmi nawet jednej czy dwóch zapala się na niej alarm i drukarka staje, po prostu milczy i nic na panelu nie działa, mało tego czasmi wali karetką o brzegi drukarki. Co to jest? gdzie mam szukać

musisz dokładnie napisać co się jeszcze zapala spisać wszystkie kontrolki
    a walenie karetką to moze być przyczyna zabrudzenia czujnika pod nią
    wyjąć głowice
    odkręcić karekte
    pod spodem karetki zdiąć plastikową osłone i ukaże się okrągła ponacinana blaszka (sprawdzić czy siedzi na swoim miesjcu)
    przeczyśćić czujnik optyczny
    powinno pomóc
    pozd
  • REKLAMA
  • #3 1627407
    Woter
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    padło kółko które dociska karetkę do paska "zębatego" pozycjonujacego karetkę, jak zdemontujesz karetkę to pod spodem zobaczysz, małe plastikowe kółeczko w plastikowej oprawce. po wymianie będzie ok.
  • #4 1638903
    konradx
    Poziom 18  
    Oki robi jeszcze cos takiego że, przsuwa sobie co linijkę margines druku do lewej strony(czyli druk zbliża sie do krawędzi papieru). Miał już ktośkiedyścoś podobnego?

Dodano po 3 [godziny] 32 [minuty]:

zauważyłem że robi te przesuwania marginesu po wydrukowaniu około 3 stron serwisowych, tj. już na trzeciej pod koniec widać przsunięcia o około 2 mm i zjeżdza w lewo. NIE ma żadnej plastikowej zębatki pod karetką. Jest tylko mosiężna bezpośrednio umocowana do silnika krokowego napędziającego. Ten czarny pasek też nie jest zuzyty. Myślę zę to coś po stronie eketroniki siedzi. może któryś z kondensatorków nie trzyma właściwej pojemności?
  • REKLAMA
  • #5 1644856
    Woter
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    nie zębatka tylko kółko dociskające
  • #6 1644865
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    konradx napisał:
    Oki robi jeszcze cos takiego że, przsuwa sobie co linijkę margines druku do lewej strony(czyli druk zbliża się do krawędzi papieru). Miał już ktośkiedyścoś podobnego?

Dodano po 3 [godziny] 32 [minuty]:

zauważyłem że robi te przesuwania marginesu po wydrukowaniu około 3 stron serwisowych, tj. już na trzeciej pod koniec widać przsunięcia o około 2 mm i zjeżdza w lewo. NIE ma żadnej plastikowej zębatki pod karetką. Jest tylko mosiężna bezpośrednio umocowana do silnika krokowego napędziającego. Ten czarny pasek też nie jest zuzyty. Myślę zę to coś po stronie eketroniki siedzi. może któryś z kondensatorków nie trzyma właściwej pojemności?

Pod karetka jest kolko ktore dociska listwe do zebatki silnika - wyczysc wszystko dokladnie i ewentualnie wymien kolko a problem zginie na 99%.
  • REKLAMA
  • #7 2008967
    konradx
    Poziom 18  
    temat zakończony to kółko pod karetką było brudne

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Drukarka OKI 3321 po włączeniu działa poprawnie, jednak po wydrukowaniu kilku stron pojawia się alarm, urządzenie przestaje reagować, a mechanizm karetki uderza o obudowę. Przyczyną problemu okazało się zabrudzenie czujnika optycznego pod karetą oraz brudne kółko dociskające listwę do paska zębatego silnika krokowego. Zalecane jest demontaż głowicy i karetki, zdjęcie plastikowej osłony, oczyszczenie czujnika oraz wymiana lub dokładne wyczyszczenie kółka dociskającego. Dodatkowo zauważono przesuwanie marginesu druku w lewo po kilku stronach, co może wskazywać na usterkę elektroniczną, np. kondensatorów, jednak głównym rozwiązaniem okazała się konserwacja mechaniczna elementów karetki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA