logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Touran 1.9 TDI 105KM 2007 - Wzrost poziomu oleju, paliwo w oleju, pompa tandemowa?

ZYGUŚ-56 21 Lip 2016 13:19 7074 2
REKLAMA
  • #1 15821483
    ZYGUŚ-56
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Od kilkuset kilometrów po wymianie oleju i filtrów zauważyłem wzrost oleju w silniku mojego touranka z 2007r.,silnik 1,9 tdi 105 KM.silnik bls.Wymieniłem olej i filtr na nowy.Według oględzin do oleju dostaje się paliwo.Po krótkim przebiegu nadal paliwo dostaje się do oleju.Czytałem na różnych forach o różnych przyczynach;pompa vacum,pompowtryski,podwójna pompa[tandemowa].Czekam na podpowiedzi.Jeżeli winę miałaby pompa podwójna to czy są możliwości samemu naprawy,jak ją sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #2 15822585
    szymon198312
    Poziom 30  
    Ocena: 887
    ZYGUŚ-56 napisał:
    .Czytałem na różnych forach o różnych przyczynach;pompa vacum,pompowtryski,podwójna pompa[tandemowa].Czekam na podpowiedzi.Jeżeli winę miałaby pompa podwójna to czy są możliwości samemu naprawy,jak ją sprawdzić.

Większość możliwych przyczyn sam podałeś. Osobiście nie miałem takiej sytuacji, ale czytałem na tym forum, że ktoś miał zagiety przewód powrotny i miał zrobione wtryski, pompę a i tak paliwo się dostawalo. Po odnaleziemu tej banalnej usterki problem się rozwiazal
  • Pomocny post
    #3 15824435
    bolus11
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    tata BLS posiada filtr DPF :) przy dużych miejskich przebiegach One są na tyle zapchane że procedura dopalania jest bardzo częsta a przy takiej procedurze kapkę paliwa którego nie idzie spalić (silnik mocno podlewa żeby uzyskać wysokie EGT) przeciskane jest przez pierścienie właśnie do skrzyni korbowej i miesza się z olejem :)
    jeżeli po postoju 2 dni samochód odpala Tobie normalnie tzn nie musisz kręcić długo to znaczy że paliwo nie ucieka przez zużyte oringi na pompkach i wtedy dam prawe jajko że to DPF podlewa jest to zupełnie normalne :) wszystko chce zabić nam silniki. Pozatym polecam udać się na warsztat w celu wymiany panewek korbowodowych gdyż w silnikach bls i bxe były montowane partie wadliwe i korby wyskakują bokiem pełno o tym w necie :) a jak połączymy słabą panewke z rzadkim ropolejem to mamy bombe czasową
REKLAMA