logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obniżyć napięcie z 19V do 16V bez nadmiernego grzania diod?

lakier19 18 Sty 2007 21:49 1278 9
REKLAMA
  • #1 3459459
    lakier19
    Poziom 12  
    Witam

Jestem początkujący osoba, jeśli chodzi o elektronikę, dlatego mam takie pytanie posiadam zasilacz 19 V chce obniżyć jego napięcie do mnie więcej 16 V, wiec od razu wpadłem na pomysł, aby obniżyć je za pomocą Diod prostowniczych, jedna dioda ma około 0,6 V zastosowałem ich 5, oczywiście uzyskałem efekt 16 mnie więcej V, ale niestety, strasznie się grzejąc po około 15 minutach nie można ich dotkać ręka i teraz mam pytanie do was, w jaki sposób mam zrobić lub zastosować cos innego tak, aby zmniejszyć napięcie oraz wydzielane ciepło czy mój sposób idzie w dobrym kierunku??? Z góry bardzo dziękuję za wypowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 3459484
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 339
    Użyj stabilizatora 15 V. Różnica napięć minimalna z możliwych. Jaki prąd
    będzie pobierany z zasilacza? Czy 19 V to napięcie pod obciążeniem?
  • REKLAMA
  • #3 3459517
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 722
    Czego bys nie wlozyl, to bedzie sie grzalo - zarowno diody, jak i stabilizator liniowy. Chyba, ze zastosujesz przetwornice impulsowa, ale nie wiem czy jest sens dla 3V spadku napiecia. Dolacze sie do pytania przedmowcy - jaki prad obciazenia?
  • #4 3459541
    lakier19
    Poziom 12  
    Z zasilacza ma być pobierany maksymalnie 16,2 V, tak napięcie 19 V jest pod obciążeniem tak, aby było właściwy czyli te 16 V .( Jeśli dobrze rozumuje)
  • REKLAMA
  • #5 3459542
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3460597
    tatanka
    Poziom 21  
    Ocena: 126
    a zasialcza nie da sie przerobic ?
  • #7 3462123
    lakier19
    Poziom 12  
    Na wekend zobacze jakie beda efekty co sugeruje uzytkownik "Nirvanowiec"

Tzn jak przerobic zasilacz????????
  • REKLAMA
  • #8 3462256
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Najlepsze wyjście, to zastosowanie pomysłu kolegi „Nirvanowiec” z kostkami serii LM…. Jeśli chcesz uzyskać większą moc obciążenia to jest jeszcze kostka z tej serii –LM338, o takich samych parametrach co do napięcia tylko na 5A. Układ możesz wykonać w oparciu o noty katalogowe tych układów. Znajdziesz je na : http://www.elenota.pl/
    Pozdrawiam.
  • #9 3462348
    bubu1
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Należy zacząć od tego co to jest za zasilacz, do czego ma służyć, jaki prąd. Jak to powiesz to może będzie można pomóc. Może nawet nie trzeba będzie obniżać napięcia. W końcu to tylko różnica na napięcia o 15%. Może układ zniesie takie napięcie.
  • #10 3462595
    lakier19
    Poziom 12  
    Mam Takie pytanie do użytkowników: Niravnowiec, banknot, czyli jeśli się oprę na tych pomysłach, zmniejszę ilość wydzielanego ciepła???

Po prostu mam jeden zasilacz w domu często potrzebuje napiec z rzędu 16 – 19 V, używam je do zasilania laptopów IBM iseries 1300 ( ten właśnie używa 16V, 3,26 A) oraz drugiego, który używa 19 V 3 A. Zasilacz do AC Adapter ( model ADP – 60JB) parametry 19V 3,26A)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Początkujący użytkownik chce obniżyć napięcie zasilacza 19 V do około 16 V, stosując diody prostownicze, co powoduje nadmierne nagrzewanie się elementów. W dyskusji zasugerowano zastosowanie stabilizatorów liniowych, takich jak seria 78xx, LM317 (do 1,5 A), LM350 (do 3 A) lub LM338 (do 5 A), sterowanych odpowiednimi rezystorami, co pozwoli na stabilizację napięcia przy mniejszym wydzielaniu ciepła niż w przypadku diod. Zwrócono uwagę, że zarówno diody, jak i stabilizatory liniowe będą się grzały ze względu na różnicę napięć i pobierany prąd, a alternatywą może być przetwornica impulsowa, choć dla spadku 3 V może to być nieopłacalne. Podkreślono konieczność poznania dokładnego prądu obciążenia i charakterystyki zasilacza, aby dobrać odpowiednie rozwiązanie. Użytkownik posiada zasilacz AC Adapter model ADP-60JB 19 V 3,26 A, używany do zasilania laptopów IBM iseries 1300 (16 V, 3,26 A) oraz innego urządzenia 19 V 3 A. Sugerowano również rozważenie modyfikacji samego zasilacza lub zastosowanie stabilizatorów z serii LM zgodnie z notami katalogowymi dostępnymi na stronach technicznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA