logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cordoba 2004 - Tylne lewe drzwi nie otwierają się, tryb SAFE - co oznacza?

xamrex 24 Lip 2016 09:57 1443 7
REKLAMA
  • #1 15826535
    xamrex
    Poziom 28  
    Ocena: 341
    Witam,
    Mam Corodbę z 2004r.
    I mam z nią problem.
    Chciałem wczoraj otworzyć tylne drzwi od pasażera po lewej stornie, jednak ciągnąc za klamkę nie otworzyły się. Nie dało ich również otworzyć od wewnątrz.

Podpiąłem VAGA i odczytałem taki 'status' tych drzwi:
    Cordoba 2004 - Tylne lewe drzwi nie otwierają się, tryb SAFE - co oznacza? Cordoba 2004 - Tylne lewe drzwi nie otwierają się, tryb SAFE - co oznacza?
    Jeden obrazek to screen jeśli auto zamknę (np. z pilota) a drugi screen to auto otwarte
    Co oznacza tryb SAFE?

Nie mam możliwości otworzenia tylnych lewych drzwi.
    Ktoś wie jak je otworzyć?
  • REKLAMA
  • #2 15826617
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2794
    xamrex napisał:
    Jeden obrazek to screen jeśli auto zamknę (np. z pilota) a drugi screen to auto otwarte
    Co oznacza tryb SAFE?

Zapewne się mechanicznie zacięło i pomogą ewentualnie rozwiązania opisane w wątku http://uk-mkivs.net/topic/91344-opening-door-lock-actuator-from-inside-the-door-skin/ - poczynając od potraktowania pięścią drzwi w trakcie próby otwarcia/zamknięcia przy pomocy centralnego zamka.
  • REKLAMA
  • #3 15826712
    xamrex
    Poziom 28  
    Oglądałem filmy tego pana:
    https://www.youtube.com/watch?v=iB11WO1Yl8s&l...eWKRuQX3T1eYd5L-ZReUI8NH6&index=3&spfreload=5

Wszystko fajnie wyjaśnione, tyle że on miał wersję Amerykańską samochodu, gdzie nie występuję ta krańcówka SAFE ;-(

Jego pomysłem na otwarcie drzwi, która niestety się sprawdziła było wyjęcie bezpiecznika numer 14.

Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #4 15826739
    jurekk55
    Poziom 36  
    Ocena: 1577
    xamrex napisał:
    Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?

Wziąć się za naprawę , narzędzia w dłoń i do dzieła.
    Nawet w zablokowanych drzwiach masz dostęp do wiązki w przelotce. Sprawdziłeś coś prócz użycia VCDSa?
  • REKLAMA
  • #5 15826749
    xamrex
    Poziom 28  
    jurekk55 napisał:
    Sprawdziłeś coś prócz użycia VCDSa?

Nie, a co powinienem sprawdzić?

jurekk55 napisał:
    Nawet w zablokowanych drzwiach masz dostęp do wiązki w przelotce.

Nie potrafię ściągnąć tapicerki z drzwi,(bo są zamknięte)
  • #6 15826789
    jurekk55
    Poziom 36  
    Ale drzwi kierowcy otwierasz?
  • #7 15826801
    xamrex
    Poziom 28  
    tak, do auta dostać się mogę(wszystkie drzwi da się otworzyć oprócz tych z tyłu z lewej strony).

ale nie potrafię ściągnąć tapicerki bo z dołu są wkręty, a nie dostanę się tam śrubokrętem bo drzwi są zamknięte
  • #8 15826810
    jurekk55
    Poziom 36  
    Czasem trzeba poświęcić części, albo oddać komuś do naprawy kto ogarnie bez strat

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z otwarciem tylnych lewych drzwi w samochodzie Cordoba z 2004 roku, które nie otwierają się ani z zewnątrz, ani od wewnątrz. Po podłączeniu do VAG odczytał status drzwi, w tym tryb SAFE, który może wskazywać na zablokowanie mechanizmu. Użytkownicy sugerują różne metody, takie jak uderzenie w drzwi podczas próby otwarcia, wyjęcie bezpiecznika numer 14, a także sprawdzenie wiązki elektrycznej. Istnieje również problem z demontażem tapicerki drzwi, ponieważ dostęp do śrub jest utrudniony przez zamknięte drzwi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA