logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Access Point + Router (konfiguracja) Budowa sieci domowej

yllyov 24 Lip 2016 12:17 6969 13
REKLAMA
  • #1 15826732
    yllyov
    Poziom 8  
    Dzień dobry,
    otóż stworzyłem swoją sieć domową, schemat zamieszczam poniżej:

umieszczone są na zdjęciu tryby pracy oraz adresy ip.

Lecz mam do was pytanie, jak skonfigurować odpowiednio adresy ip routerów i access point-ów?.
  • REKLAMA
  • #2 15827014
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 588
    Witam

Nie rozumiem poco tyle tych ruterów. Zazwyczaj jest tylko jeden - oddziela on siec dostawcy od sieci prywatnej. Chyba że masz do wydzielenia kilka podsieci.

Poza tym tyle razy było pisane na forum - użycie repiterów to pchanie się w kłopoty.

pzdr
    -DAREK-
  • #3 15827639
    yllyov
    Poziom 8  
    Witam Panie Darku, tyle ruterów ponieważ każdy router jest dla innego domu. :)
    Pozdrawiam
  • #4 15827681
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 828
    Pięć domów? Spore osiedle. :-) Każdy dom ma mieć swoją, niezależną sieć sieć? Może dałoby się zaznaczyć, co gdzie ma być - granice tych domów.
  • REKLAMA
  • #5 15828033
    yllyov
    Poziom 8  
    tak naturalnie. Odnośnie budowy to trzy domy:
    1. Dom glówny
    2. Dom 2
    3. Dom 3

Opis konfiguracji:

Dom nr 1:
    Antena ubiquiti (od dostawcy) odbiera sygnał radiowy i przekazuje go kablem lan do routera, ten router ma włączoną funkcje WDS i połączony jest z AP który umieszczony jest na dachu budynku domu nr 2.

Dom nr 2:
    Access Point (w trybie: repeater) umieszczony na dachu odbiera sygnał i przekazuje go kablem lan do routera, dodatkowo ten ap nadaje wi-fi do access point-a umieszczonego na domu nr 3.

Dom nr 3:
    Access point (w trybie: ap client) przekazuje sygnał do routera.

Wszystko ma działać na zasadzie, że każdy budynek ma jakby sieć lokalną w postaci routera do którego można sie połączyć kablami lan oraz Wi-Fi. Dodatkowo wszystkimi urządzeniami podłączonymi do sieci mógłbym zarządzać poprzez główny router w moim domu. Mowa to u DHCP (blokowanie, ograniczanie prędkośći itd).

Głównie porzebuje pomocy w konfiguracji adresów ip | MAC access pointów i routerów :)

1 - 2 - 3

• REKLAMA
  • #6 15829028
    KOCUREK1970
    Ocena: 5492
    @yllyov
    Rozumiem, że Kolega ma wszystkie wymagana prawem zgody od operatora, by rozdzielić ten net poza pierwotny i zapisany w umowie lokal?
    Bo jeśli nie - to łamie Kolega prawo a do tego nie powinniśmy tu na forum przykładać ręki.
    Więc?
  • #7 15829106
    yllyov
    Poziom 8  
    Mam zgodę od operatora :)
  • REKLAMA
  • #8 15829160
    KOCUREK1970
    A świstak siedzi i zawija...
    A wnioskuje to po tym:
    - jeśli jesteś tylko wykonawcą i pytasz na forum jak to zrobić - to ja nie mam więcej pytań (nie zapomnij też zapytać jak tym zarządzać),
    - macie już zakupiony sprzęt a nie wiecie jak go i to wszystko razem połączyć - macie w ogóle jakiś plan działania - nie, nic takiego nie macie i działacie "na pałę",
    - i specjalnie użyłem określenia "uzyskać zgodę operatora" - gdyby Kolega miał zgodę i robił to legalnie, wiedziałby, że nie tylko zgoda jest wymagana.

Ja nie zamierzam Koledze w tym pomagać i innych też uczulam.
  • #9 15829198
    yllyov
    Poziom 8  
    Dobrze, w stosunku do pana jestem kulturalny i nie zamierzam się kłócić. Mam zgodę od operatora (zgodę na udostępnienie go dwóm kolegą) i mój problem tkwi w tym, że mam zakupiony sprzęt, lecz nie do końca wiem jak go skonfigurować dlatego proszę o pomoc. Problem polega na konfiguracji adresów ip urządzeń.

Nie rozumiem osób, którzy starają się być najmądrzejsi i uprzedzać fakty.
  • #10 15829255
    KOCUREK1970
    yllyov napisał:
    Mam zgodę od operatora (zgodę na udostępnienie go dwóm kolegą

To w ilu domach mieszkają te 2 osoby?

Resztę wątpliwości już wyłożyłem i podtrzymuję je wszystkie.
  • #11 15829288
    yllyov
    Poziom 8  
    Mam zgodę na udostępnienie internetu dwóm kolegą, którzy mieszkają we dwóch domach. Żeby to ułatwić zamieszczę zdjęcie:

Chodzi o to by każda z tych osób miała u siebie w domu router. By każdy mógł połączyć się poprzez Wi-Fi oraz kabel lan.

Proszę o pomoc w konfiguracji adresów IP.
  • #12 15829303
    KOCUREK1970
    yllyov napisał:
    Mam zgodę na udostępnienie internetu dwóm kolegą, którzy mieszkają we dwóch domach

To już tylko 2 kolegów w 2 domach - reszta zmarła a domy zabrał komornik?

Nadal kręcisz.
  • #13 15829315
    yllyov
    Poziom 8  
    Na początku była mowa o dwóch kolegach + JA. Nie mam powodu by kłamać / kręcić. ;)
  • #14 15829326
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2681
    Zwracam uwagę na offtopic i jeżeli dyskusja dalej pójdzie w tym kierunku to temat poleci do kosza. Proszę trzymać się wątku.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik stworzył sieć domową obejmującą trzy domy, w której każdy dom ma swój router i access point. Głównym problemem jest konfiguracja adresów IP oraz MAC dla routerów i access pointów. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące liczby routerów, legalności udostępniania internetu oraz szczegóły dotyczące połączeń między urządzeniami. Użytkownik zapewnia, że ma zgodę od operatora na udostępnienie internetu dwóm kolegom. Wskazano na potrzebę zarządzania urządzeniami przez główny router oraz na zastosowanie trybów pracy WDS i repeater w access pointach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA