logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beko DIS1520N - Buczy, nie pobiera wody

aadna 31 Lip 2016 17:21 69285 10
REKLAMA
  • #1 15841097
    aadna
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    Witam,
    Mam problem ze zmywarką Beko DIS1520 N. Od kilku włączeń na początku dość długo buczała (do pół godziny) z przerwami i dopiero zaczynała pracę, teraz już tylko buczy. Filtr czysty, sól jest. Po wyjęciu filtra w zagłębieniu pod nim widać, że stoi woda. Jak sobie z tym poradzić? Zmywarka jest w zabudowie w wynajmowanym mieszkaniu, więc nie chciałabym czegoś zepsuć. W innym temacie czytałam coś o aquastop, ale niestety nie zrozumiałam.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15841872
    jasiekgargamel
    Poziom 12  
    Ocena: 47
    Niestety trzeba zmywarkę wyciągnąć z zabudowy i sprawdzić filtr, który znajduje się na połączeniu kran - wąż ( lub zawór aquastop ).
  • REKLAMA
  • #3 15842142
    aadna
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź. Nie pozostaje nic innego tylko umówić się z osobą, która się na tym zna. Pozdrawiam.
  • #4 15939154
    kmR_17
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Czy rozwiązałeś problem. Jeżeli tak to co było przyczyną?

Dodano po 1 [godziny] 34 [minuty]:

Ok, chyba rozgryzłem. Na spodzie mniej więcej po środku znajduje się taki okrągły czujnik chyba wykrywający zalanie. Jest on przymocowany do spodniej blachy. W środku ma kawałek styropianu, który przy zalaniu unosi się go góry i załącza - słychać przy tym charakterystyczne kliknięcie. Zbyt niskie ustawienie zmywarki i nierówna podłoga lub po prostu zły montaż czujnika powodowały jego załączanie. Odgiąłem go lekko, a zmywarkę podniosłem na nóżkach i jest ok. Mam nadzieję, że komuś to pomoże.
  • #5 16075313
    mcmysz
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Miałem podobny problem. Czujnik zalania to styropianowy krążek służący jako pływak w obudowie na samym dnie zmywarki. Do obudowy prowadzą dwa wężyki z góry z dwóch stron, z miejsca styku uszczelki drzwi z korpusem. Sam czujnik to typowy przełącznik dotykowy (jedno wejście i dwa przełączane wyjścia). Łączy z jednym przewodem, gdy jest "sucho". Gdy nie ma styku włączana jest pompa spustowa i stąd buczenie. U mnie przełącznik dosłownie się spalił. Podłączyłem "na krótko" przewód zasilający i powrotny i buczenie ustało.
    Ale zmywarka nie pobierała wody. Z kodów wynikała usterka: brak wody i błąd triaka sterującego elektrozaworem.
    Wniosek: przy okazji uszkodzenia czujnika zalania uszkodziła się płytka sterująca zmywarką. Z wyglądu nie miała żadnych uszkodzeń, ale zaryzykowałem i kupiłem nową. Po wymianie płytki zmywarka odżyła.
  • REKLAMA
  • #6 16453438
    red102
    Poziom 1  
    Witam!!! Miałem podobny problem. Gdy włączałem tylko on. Zmywarka buczała. Więc odkręciłem na dole z przodu zmywarki 4 śruby torx(gwiazdka) i tam była cała elektryka, pompa itp, a na spodzie w tacce było dużo wody. Wodę za pomocą szmatki usunąłem i zmywarka ożyła. Dzięki za informacje. Pozdrawiam
  • #7 16744296
    eliophard
    Poziom 1  
    Problem z tematu.
    Odkręciłem 4 śrubki ale nie chcę czegoś uszkodzić szarpiąc się z tym plastikiem. Jak to zrobić bezboleśnie ?
    Załączniki:
    • Beko DIS1520N - Buczy, nie pobiera wody Screenshot_20171008-103600.jpg (1.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 16746218
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3372
    eliophard napisał:
    Problem z tematu.
    eliophard napisał:
    Odkręciłem 4 śrubki
    Po co? Pierwsze z drugim nie ma związku (jeżeli już, to nie te śrubki).
  • #9 17290083
    Emo_no1
    Poziom 1  
    Witam. Należy zdemontować dolną deskę (część mebli, lista dolna maskująca) pod frontem zmywarki Tam są 4 srubki (T20) na osłonie i odkręcamy. Usuwamy wodę sciereczkami oraz suszarka do włosów do pełnej suchości 🤗 U mnie dodatkowo jeden wężyk spadł od filtra, dlatego woda i awaria! Kombinerki i opaska sprężynowa ponownie poprawnie wciśnięta i wszystko działa jak powinno 🤔 Ożyła znów 😀
  • #10 18138166
    On35
    Poziom 1  
    Kurczeeee!! ;) Serdeczne dzięki :) pomogło! Dziś się załamałem bo zmywarka Beko zaczęła buczeć i nawet buczenie nie przestawało na przycisku off. Tylko rzecz jasna wyłączenie z prądu dawało rezultat, ale jak tylko włączyłem z powrotem zmywarke do prądu to natychmiast znowu buczenie. Żaden reset ani nic nie pomagało. Wody w zmywarce też nie było, ale zgodnie z tutejszymi sugestiami przechylilem zmywarkę (oczywiście po odłączeniu prądu i wysunięciu jej) i wtedy wylało się sporo wody. Jak już wszystko się wylało to otworzyłem "spód" zmywarki (tylko na zatrzaski) i tam jeszcze delikatnie powycieralem oraz kilka minut suszylem suszarka do włosów.
    To uratowało zmywarkę :D a tym bardziej jestem wdzięczny bo mam kryzys finansowy i kompletnie się załamałem jak się zepsuła, a naprawa taka prosta. "Fachowiec" zapewne by mnie naciągnął na 2 stówki, a u w mnie w portfelu 2 zl. :(

Jeszcze raz dzięki i mam nadzieję że komuś te info jeszcze się przydadza.
    P.s na youtubie nie znalazłem pomocy.
  • #11 18383033
    Mmmareek
    Poziom 1  
    Witam.
    Ten sam problem. Woda zbierała się na tacce i zmywarka zaczynała buczeć.
    Błąd E01. Przyczyną był zatkany wężyk. Załączam zdjęcia.
    Beko DIS1520N - Buczy, nie pobiera wody

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Beko DIS1520N, która buczała i nie pobierała wody. Po sprawdzeniu filtra i stwierdzeniu obecności wody pod nim, uczestnicy dyskusji sugerują różne rozwiązania. Wskazują na konieczność sprawdzenia czujnika zalania, który może być uszkodzony lub źle zamontowany, co powoduje buczenie i blokadę pracy urządzenia. Wiele osób podzieliło się doświadczeniami, w tym koniecznością usunięcia wody z dolnej tacy oraz sprawdzenia wężyków. W przypadku uszkodzenia czujnika lub płyty sterującej, wymiana tych komponentów może przywrócić zmywarkę do działania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA