Dzięki bardzo o to mi chodziło to sąsiada komputer który mu sam składałem rok temu i kompa ma w szafce mimo że zrobiłem dobry przewiew chciałbym troszkę odciążyć tą sekcję bo nieciekawie u niego z temperaturami.
Sam radiator niewiele da jak w szafie upał Jak już musi siedzieć PC w szafie to może na tylnej ścianie szafy daj mu 12cm wentylator zasilany albo chassis na płycie głównej albo moleksa. Tylko tak żeby wentylator z szafy powietrze wyciągał i miejmy nadzieje zassie z przodu przez nieszczelności. Bo jak zacznie ssać z za szafy to będzie kupa kurzu
Procesor i3 4160 3.6 (nie kręcony), karta gtx 750, do tego zasilacz Corsair VS450. Karta jak i procekprocesor nie mają boxowych chłodzeń, mimo że nic nie jest po OC. Komputer ma 14 miesięcy i od 2 miesięcy od początku tego lata się resetuje podczas grania, zarówno karta jak i procesor temperaturę mają w normie, więc pomyślałem o sekcji. Na płycie ani na karcie żadnych wylanych czy spuchniętych kondensatorów.
Sprawdź jeszcze w HWiNFO tryb sensor only. Jeśli wyłapiesz moment przed resetem masz sporą szansę zobaczyć co się przegrzewa. Jeśli wszystkie temperatury będą w normie to trzeba się będzie przyjrzeć zasilaczowi czy mu czasem się co nie porobiło.
Obciążać możesz w OCCT testem power supply.
Przy tym procesorze nawet ta niezbyt okazała sekcja zasilania nie będzie się przegrzewać bez radiatorów, jeśli zostanie jej zapewniony minimalny przepływ powietrza. Sam wentylator CPU powinien skutecznie rozpraszać z nad niej ciepło. Wentylator wyciągający powietrze na tylnym panelu powinien załatwić resztę problemu.
Macie racje to jednak nie tego wina, mam teraz 18 stopni w pokoju przy otwartym oknie, testuję na wyczyszczonym sprzęcie, karta ma 30 stopni procesor po 33 na rdzeniach, internet przeglądam normalnie. Gdy tylko włączę test power supply aby sprawdzić napięcia miernikiem od razu komputer się restartuje w ciągu jednej sekundy. Po kliknięciu na ON za pierwszym razem gdy włączyłem test jak sąsiad przyniósł komputer test podziałał ponad 250 sekund i dopiero się zrestartował, napięcia były dobre na wtyczce 24pin i na zasilaniu procesora trzymało stałe 12V. Przy kolejnym uruchomieniu komputera i próbie włączenia testu power supply w OCCT tak jak mówię sekunda i komputer od razu się wyłącza (czyli nawet nic nie zdąży się rozgrzać). Jak siedzę w internecie tak jak teraz pisząc na forum to wszystko jest ok... co to może być? bo sam już nie wiem składałem go sąsiadowi w maju 2015 i powiedział że od początku lipca (tego roku) podczas grania często się sam restartuje.
power supply w OCCT (...) i komputer od razu się wyłącza
W tych słowach masz odpowiedź. Problem dotyczy zasilania. Za wnet na popuchnięte kondensatory na płycie więc podstaw inny zasilacz i sprawdź co będzie.
Nie mam możliwości załatwienia innego zasilacza. ten ma jeszcze gwarancje. Stawiasz że ten objaw który opisałem to zasilacz? Chodzi o to że nie chcę wysłać nie odpowiedniej części na gwarancje. Dziwne jest to że za pierwszym razem test trwał ponad 250 sekund a już kolejne próby kończą się dosłownie po sekundzie a w tym teście 250 sekundowym miernik pokazywał dobre napięcia nic nie skakało trzymał twardo 11.99 - 12V na lini 3.30V i 5.05V i nagle się zrestartował. Dodam jeszcze że opcja CPU OCCT i CPU LINPACK chodzą normalnie napięcie na zasilaniu płyty i procesora wynosi podczas tych 2 testów tyle samo po 12.11V, problem pojawia się też przy opcji GPU 3D komputer wyłącza się od razu (tak samo jak przy Power Supply).
Teraz wyciągnąłem tego GTX'a 750 i podłączyłem starą jak świat GF 7100 i każdy test działa normalnie może to karta? Albo zasilacz nie jest w stanie się nawet rozkręcić i nie restartuje bo na tym GF 7100 jest 2 fps a na GTX 750 było ponad 100 hmm? Mam jeszcze jedną kartę która wyciągneła by moc z zasilacza ale jest to grafika z mojego komputera (R9 290 4GB) nie wiem czy to coś da bo w tym przypadku z kolei restart mógłby się pojawić z powodu braku mocy tego zasilacza do tej karty nawet przy tak oszczędnym i3.
GTX750 nie pobiera za dużo prądu. Aby namierzyć problem powinieneś podmieniać pojedyncze komponenty i sprawdzać zestaw. Spróbuj tego GTX750 przetestować w innym komputerze, jeśli tam będzie się również wykładał to masz winnego...
Przyjaciel ulicę dalej ma identycznego GTXa 750 którego komputer także ja składałem więc może pożyczę od niego i wsadzę do tego kompa sąsiada, jeśli wtedy od razu GPU 3D i Power Supply wyłączą komputer to zareklamuję zasilacz, jeśli nie to kartę.
Pożyczyłem tego GTX'a 750 (nawet identyczny wersja 1GB od asusa) i dzieje się to samo za pierwszym razem test power supply trwał około 180 sekund i restart. Przy kolejnym razie GPU 3D i Power Supply nie są wstanie pochodzić nawet 2 sekund, CPU i LINPACK działają normalnie.
Wyciągnąłem całkiem kartę z PCI-E i włączyłem w biosie Integrę intela HD4400 uruchomiłem test Power Supply i chodzi bez problemu od 15 minut. Więc panowie co tu jest grane zasilacz nie daję rady pod obciążeniem z grafiką która pobiera więcej prądu niż ta zintegrowana lub GF 7100, czy może obydwie te GTX 750 od Asusa są zepsute?
Oba zepsute? Nie możesz od kolegi ulice dalej pożyczyć zasilacza na 20 minut?
Ciężko mi uwierzyć w płytę główną ale niemniej ona też wchodzi w grę. Podobnie jak procesor bo w nim jest kontroler PCI-E.
Spróbuj Jeszcze dwóch testów. Procesor skatuj w ITB
http://intelburntest.en.lo4d.com/ Ustaw maksymalny "Stress level" wszystkie rdzenie i 3-4 przebiegi. To chyba jeden z najcięższych katów na procesor. U mnie nic nie zmusza procesora do ssania większej ilości prądu jeśli wierzyć odczytom z ASUS EPU.
Jeśli i tu przejdzie to już niemal na 100% zasilacz. Jeśli nie przejdzie to musisz przyłożyć sondy woltomierza do linii 12V w kości ATX24 pin w czasie tego testu i mierzyć co się dzieje.
W furmarku testować Integrę intela ? bez GTX 750 w slocie?
GF 7100 też jest na PCI-E i z nią też chodzi tylko że ona robi 2fps w OCCT może dlatego komputer nie może wejść na wysokie obroty bo ogranicza go ilość klatek? na zintegrowanej intela jest 13 fps, GTX 750 robił ponad 100 z tego co zdążyłem zauważyć przed restartem.
Powiem tak ten intelburn nieźle potrafi dać w kość i3 4160 nie kręcony na chłodzeniu silentium pc he1225 z wydajnym wentylatorem 120 (enermax 75cfm) przy paście Gelid GC Extreme osiągnął 64 stopnie, przy czym w OCCT czy prime95 maksymalnie nigdy nie przekroczył 52 stopni. Ustawiłem na 6 razy i wszystko przeszło bez problemu mimo tej temperatury.
Bo temperatura była dobra nadal. Mówiłem że ITB to kat. Ma jeszcze te zaletę że jak podkręcasz CPU i ma być źle to 5 przebiegów na standard w 90% przypadków to pokaże. W klika minut nie kilka godzin
Przeleciałem takimi ustawieniami jak pisałeś na chwile obecną komputer na włączonej integrze. 15 minut przeszło bez problemu i wyłączyłem oczywiście był to pokaz slajdów stałe 2fps.
Czyli teraz zapiąć GTX 750 i odpalić furmana? wiadome że komputer się zrestartuje OCCT nie pochodził ani chwili na teście GPU i Power Supply.
Jeśli nastąpi restart na furmark'u to znaczy że Zasilacz czy GTX'a słać na gwarancje?
Jak się zresetuje zabierz swoją kartę do tego kolegi ulice dalej i sprawdź tam tym samym testem.
Ale nadal pozostanie wybór między płytą główną a zasilaczem. Ale skoro w OCCT test GPU ci wyłącza sprzęt to i furmark go wyłączy.
Tylko mi się wierzyć nie chce w dwie zepsute karty graficzne. Będzie jak pisałem płyta lub zasilacz. Żeby mieć pewność musisz podstawić inny zasilacz. Płyta tu o tyle więcej ma do powiedzenia że ta karta nie ma zasilania dodatkowego zdaje się? Czyli cały prąd ssie z gniazda PCI-E i choćby kondensatory filtrujące mogą być walnięte. Tyle że jeśli są walnięte to i z zasilaczem musi być coś źle bo same po roku nie padają.
Nie jest to stara płyta i ma wszystkie kondensatory polimerowe. Tym niemniej nie można wykluczyć awarii płyty. Warto przetestować sprzęt na innym zasilaczu.
On nie chce mi pożyczyć zasilacza ponieważ ma wszystkie kable ułożone i pospinane opaskami.... Tak jak pisałem w PCI-E oprócz integry testy przechodzi też Geforce 7100GS ale wiadomo ona także nie ma dodatkowego zasilania. Co jeszcze mogę zrobić ? jest sens założyć kartę z mojego komputera R9 290 4GB i przetestować ? ten zasilacz ma na lini 12V 408W sama karta w takim syntetyku zje pewnie 300W.
Zapomniałem wspomnieć o jeszcze jednym nie wiem czy ma to jakieś znaczenie w tym wypadku ale USB na przednim panelu nie działają a gdy składałem ten komputer działały. Przednie jest normalnie wpięte do płyty, żadna wtyczka nie jest wypięta nie działa zarówno na wejściu usb1 jak i usb2. Po podpięciu dysku przenośnego miga jego dioda ale komputer go nie widzi, po podpięciu trzech pendrivów nie dzieje się nic, działają tylko porty z tyłu obudowy. W biosie usb jest włączone, w menadżerze urządzeń wszystkie usb są aktywne nie ma żadnych pytajników.
Na płycie masz 4 wewnętrzne porty USB. Podepnij panel przedni do innej pary porów i sprawdź. Może to ma znaczenie może nie. Może też zrób jeszcze jeden test i odepnij przednie porty i sprawdź czy to nie zmieni zachowania karty. Mało prawdopodobne jakby było zwarcie w panelu to raczej takiego objawu by nie dało ale kto to wie na 100%. Jak masz mulitimer to jeszcze sprawdź przejścia na panelu przednim (od portu do wtyczki wpinanej na płytę główną). Skoro dysk świeci to zasilanie w procie musi być obecne. Sprawdzić należy dwie linie transmisyjne.
PS masz kartę R9 290 to jednak masz PC i zasilacz na podmianę (na ban co najmniej tak samo mocny) a od 2 dni twierdzisz że nie... Prostownikiem ją zasilasz?
Tak mam ale pewnie nie pamiętasz jak ostatnio rozmawialiśmy w temacie restartów mojego komputera. Thermaltake Smart Se 630W w którym strasznie skaczą napięcia na teście power supply więc nie brałem pod uwagę opcji testowania na nim.
Ehh no nie kojarzę tematu Przeceniasz moje możliwości zapamiętywania.
Co ci szkodzi sprawdzić? Skoro twój PC biorący pewnie ze 2 razy więcej prądy daje radę jakoś to ten też powinien. Nie jest to test idealny ale lepszy niż żaden.
Przewaliłem całą piwnicę bo coś mnie tknęło że tam chyba jest jakiś zasilacz i po godzinie szukania znalazłem Chieftec'a 560W (wymieniany on był tylko dlatego że dostałem w ramach zwrotu z gwarancji za hd7950 R9 290).
Za chwilę zobaczę jak to będzie wyglądało na tym zasilaczu.
Godzina 2:15 wtorek - idealny moment na szukanie zasilacza po piwnicy i testy PC Szkoda że mi się takie zasilacze po piwnicy nie walają No wybacz off topic ale nie mogłem się powstrzymać
Chłopie jak ja komuś robię kompa to nie mogę spać, 2 dni już siedzę i kombinuję temu młodemu którą część zareklamować ponieważ sam składałem ten komputer. Dostałem od jego ojca 2 tys i miałem złożyć coś do takich średnich gier, komputer chodził bez zarzutu po 15 godzin dziennie bo chłopak się uzależnił przez 13 miesięcy i w końcu coś mu zaczęło dolegać.
A więc założyłem tego 6 letniego Chiefteca 560W który był katowany przez 5 lat podkręcaniem i graniem po 10 godzin dziennie i na nim żaden restart nie występuje. Dobrze bo wygląda na to że zasilacz był temu winny, szkoda że ten corsair wytrzymał zaledwie rok.... a taki szef 6 letni śmiga sobie i na dodatek trzyma napięcia jak skała.
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Użytkownik pyta o miejsce naklejenia radiatorów na sekcję zasilania procesora na płycie głównej GA-H81M-S2PV. Odpowiedzi sugerują, że sekcja zasilania nie powinna się przegrzewać przy odpowiednim przepływie powietrza, a radiator może nie być konieczny. Wskazano na problemy z zasilaczem, który może być przyczyną restartów komputera podczas obciążenia, zwłaszcza przy użyciu karty graficznej GTX 750. Użytkownik testował różne komponenty, a ostatecznie zidentyfikował zasilacz jako źródło problemu, gdyż po podmianie na Chieftec 560W komputer działał stabilnie. Wygenerowane przez model językowy.