logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć Dell Axim x50v do TV przez adapter VGA na composite lub eurozłącze?

Ziele6 05 Lip 2005 13:45 14502 9
REKLAMA
  • #1 1630509
    Ziele6
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Mam palmtopa Dell Axim x50v który jako jedyny jest wyposażony w wyjście vga na monitor.
    Zrobiłem sobie odpowiedni kabelek bo w palmtopie jest tylko jedno wspólne gniazdo.
    Z monitorem chodzi świetnie.
    Generuje obraz (jesli się obróci orietacje ekranu na poziomą) 640x480 60Hz.
    Czy jest możliwość zrobienia jakiegoś prostego adaptera vga najlepiej na composite lub ewentualnie eurozłącze?
    Na forum widziałem pare schematów na bramkach, ale ponoć te układy nie chodza jak jest odświeżanie 60Hz
    Jak podłączyć Dell Axim x50v do TV przez adapter VGA na composite lub eurozłącze?Jak podłączyć Dell Axim x50v do TV przez adapter VGA na composite lub eurozłącze?
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę przeczytać i stosować...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• REKLAMA
  • #2 1631493
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    W prosty sposób, na przykład taki:
    http://www.cyfronika.com.pl/kitynepdf/303-K.pdf
    nie roziążesz swojego problemu. TV nie będzie pracował przy częstotliwości odchylania 60 HZ, a nie sądzę, abys mógł w palmie zmienić częstotliwość generowania obrazu, jak to można zrobić w PC.
    jakbyś tak przed puszczeniem postu na forum użył funkcji SZUKAJ, to znalazłbyś taki na przykład wątek:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic14987.html#76458
    A gdyby tak jeszcze poprosic o pomoc Google'a, to takie coś można zobaczyć:
    http://www.google.pl/search?hl=pl&q=vga+tv+konwerter&btnG=Szukaj&lr=
  • #3 1641253
    Ziele6
    Poziom 14  
    05 Lip 2005 23:35
    Czytałem juz ten wątek i nic sensownego tam nie ma. O istnieniu duzych konwerterów też wiem ale one są drogie a mi chodzi o zrobieniu czegoś taniego. Miałem nadziej ze jest jakiś sposób podpięcia tego sygnału tak żeby to działało. Ale dzięki za zainteresowanie.
    08 Lip 2005 15:02
    Jeszcze mam jeden taki pomysł... Tryb 60Hz odpowiada systemowy NTSC. Czy ta przejściówka na bramkach będzie działać dla takiego systemu? ----EDIT----
    Zrobiłem adapter vga > tv i oto co wyszło. Niewiele brakuje do tego żeby obraz był dobry. Moze da się coś wykombinować z tymi częstotliwościami

http://62.233.151.50/~bartek/pdaclub/axim_tv.avi

Jak podłączyć Dell Axim x50v do TV przez adapter VGA na composite lub eurozłącze?Jak podłączyć Dell Axim x50v do TV przez adapter VGA na composite lub eurozłącze?Jak podłączyć Dell Axim x50v do TV przez adapter VGA na composite lub eurozłącze?
  • REKLAMA
  • #4 1641326
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6546
    NTSC ma @60Hz... czyli 60Hz z przeplotem a palmtop generuje obraz bez przeplotu.

Opisany konwerter też na nić Ci się nie przyda (http://www.cyfronika.com.pl/kitynepdf/303-K.pdf), natomiast wspomniany w tym dokumencie konwerter na układzie AD725 będzie działał... ale układ jest drogi i trudno dostępny.
    http://www.elektronika.sirius.pl/index.php?dzial=tv&id=018
  • #5 1787958
    Ziele6
    Poziom 14  
    Odkopuje temat... :]
    Wykonałem konwerter na układzie AD725 i niestety nie działa. Na tv pokazuje sie masa kolorowych kresek albo czasem coś podobnego jak na fotkach wyżej ale bez tych skośnych obrazów. Są dwa koło siebie i dodatkowo kilka jeszcze takich par ale każda troche niżej. Daje to efekt karty założonej na karcie. Co może być nie tak? Częstotliwość i rozdzielczość chyba jest dobra.
    (potem dorzuce fotki obrazu na tv)
  • REKLAMA
  • #6 1787966
    gader
    Poziom 26  
    Ocena: 21
    Widzialem gotowe urzadzenie firmy trust (dosc dawno) mialo ono 2 gniazda monitora wejsciowe i wyjsciowe.
    Wyjscie svideo i composite i zasilane bylo z klawiatury (5V).
    Poszukaj takiego czegos na allegro ebay albo na gieldzie
    Ten box dzizlal w trybach 64ox48o@60Hz i 8oox6oo@60Hz
    wiec powinien pasowac do tego byly tam guziki do pozycjonowania w
    pionie i poziomie obrazu.
  • #7 1788452
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6546
    Jednak AD725 też potrzebuje sygnału z przeplotem, sam już chciałem go zrobić ale zacząłem czytać całą jego dokumentację i okazało się, że w zasadzie to to samo co MC1377 :(

Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
  • #8 1793460
    Ziele6
    Poziom 14  
    03 Wrz 2005 12:56
    Dobrze że układ AD725 miałem darmowy bo bym się chyba w tej chwili pochlastał. Ale skoro wymaga przeplotu to właściwie ten układ nie różni się od tego prostego na euro... poza typem wyjść.
    Trzeba bedzie poszukac tego trusta...
    Mam nadzieje ze nie bedzie za drogi.
    Chyba, że wymyślą coś jak włączyć przeplot na tym pda.
    03 Wrz 2005 19:44
    A na jakich układach oni robią te konwertery? To są jakieś gotowe układy czy uP z ich własnym programem? Wogóle AD to dał ciała z tym układem. Zamiast zrobić coś uniwersalnego że podpina sie sygnał i działa bez problemu... to trzeba wszystko dopasować żeby raczył działać.
    ---Edit---
    Jeszcze jedno.
    Układów AD725 jest kilka wersji Czym one się wogóle róznią?W dokumentacji nic na ten temat nie pisze. Są wersje:
    AD725AR
    AD725AR-REEL
    AD725AR-REEL7
    AD725ARZ
    AD725ARZ-R7
    AD725ARZ-RL

Może na wersji AD725ARZ by poszło?
    Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #9 5163285
    msjokerek
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    Moze ktos podac schemat na kabel to Dell na VGA?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Palmtop Dell Axim x50v posiada wyjście VGA, które generuje obraz 640x480 przy 60 Hz bez przeplotu. Próby podłączenia go do telewizora przez prosty adapter VGA na composite lub eurozłącze napotykają na problem niezgodności częstotliwości odchylania – telewizory wymagają sygnału z przeplotem (np. NTSC 60 Hz z przeplotem), a sygnał z palmtopa jest progresywny. Proste konwertery na bramkach logicznych nie działają poprawnie przy 60 Hz. Układ AD725, popularny do konwersji VGA na sygnał TV, również wymaga sygnału z przeplotem, co powoduje problemy z obrazem (kolorowe paski, zniekształcenia). Próby wykonania własnego konwertera na AD725 nie przyniosły oczekiwanych rezultatów. W dyskusji pojawiła się sugestia poszukiwania gotowych urządzeń firmy Trust, które obsługują rozdzielczości 640x480@60Hz i 800x600@60Hz, oferując wyjścia composite i S-Video, z możliwością regulacji położenia obrazu. Schemat kabla do podłączenia Dell Axim x50v do VGA został udostępniony. Wskazano, że zmiana częstotliwości odświeżania w palmtopie jest niemożliwa, a uniwersalny tani konwerter VGA na TV bez przeplotu praktycznie nie istnieje.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA