logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Agregat prądotwórczy: zużycie paliwa a obciążenie

m_Dkb 11 Sie 2016 13:03 37359 9
  • #1 15862384
    m_Dkb
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witam

Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś agregatu prądotwórczego który bym używał bardzo sporadycznie na działce z altanką (nie ma możliwości podłączenia prądu z sieci niestety). Obojętnie czy to będzie na gaz czy na benzynę.

W związku z tym mam pytanie (zapewne głupie ale elektryka i maszyny to kompletnie nie moja dziedzina), czy zużycie paliwa jest jakoś skorelowane z poborem prądu urządzeń podłączonych do tego agregatu?

Bo kupując jakiś agregat który ma zużycie rzędu 1l czy 1kg/h przy obciążeniu 75% mam rozumieć, że jeśli do agregatu podłączę tylko ładowarkę do telefonu to zużycie paliwa będzie znacznie mniejsze czy to po prostu marnowanie energii?

Chciałbym na tej działce tak przez piątek, sobotę i niedzielę wysiedzieć mając podłączoną lodówkę z piwem i jedzeniem (bo działka na strasznym zadupiu jest i do ew. sklepu daleko a autem przecież jeździć nie będę po %), oczywiście nie przyjeżdżając cysterną z paliwem. Ma to w ogóle sens czy te agregaty to nie sprzęty dla działkowców?
  • Pomocny post
    #2 15862405
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Ocena: 407
    Tak, zużycie paliwa jest uzależnione od obciążenia. Podobnie jak w aucie, przy jeździe na światłach spalanie nieco wzrasta (większe obciążenie alternatora), co było jednym z argumentów przemawiającym przeciwko jeździe na światłach mijania przez całą dobę.
  • Pomocny post
    #3 15862520
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #4 15863343
    beam_beer
    Poziom 23  
    Ocena: 135
    Przy pracy bez obciążenia, lub znikomym obciążeniu - porównując - to tak, jakbyś delikatnie odkręcił wodę w kranie. Ni to się leje, ni to kapie.
    Przy pełnym obciążeniu, to tak, jakbyś wodę w kiblu spuszczał...
  • #5 15863365
    m_Dkb
    Poziom 8  
    beam_beer napisał:
    Przy pracy bez obciążenia, lub znikomym obciążeniu - porównując - to tak, jakbyś delikatnie odkręcił wodę w kranie. Ni to się leje, ni to kapie.
    Przy pełnym obciążeniu, to tak, jakbyś wodę w kiblu spuszczał...

micho.no1 napisał:

Jest pewne zużycie paliwa minimalne, biegu jałowego poniżej którego nie zejdziesz.

mariuszp19 napisał:

Tak, zużycie paliwa jest uzależnione od obciążenia.

Dzięki Panowie, w takim razie pytanie - czy warto się z tym bawić? Skoro lodówka mi ciągnie ten 1kW na godzinę + jakieś żaróweczki żeby nie siedzieć po ciemku bo i noce coraz dłuższe, to jak kupię agregat na 2kW to ma chodzić na pół gwizdka to będzie trzeba co najmniej 50 litrów paliwa na głupią lodówkę.

Myślałem, że to jakaś elektronika dostosowuje obroty/cokolwiek do chwilowego poboru mocy i się ładnie skaluje. To gdzie reszta ucieka? Jak to ma moc 2kW a np. pobiera zaledwie 100W. No i gdzie szukać informacji nt. minimalnego zużycia paliwa, podawane wszędzie jest zużycie przy pełnej mocy albo przy 75%.
  • Pomocny post
    #6 15863394
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 534
    Kup agregat z opcją automatycznej regulacji obrotów, są takie. Honda ma EU 1000 i , bardzo cichy i bez obaw podłączasz elektronikę.
  • Pomocny post
    #7 15863435
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    m_Dkb napisał:
    Jak to ma moc 2kW a np. pobiera zaledwie 100W.

Zasada jest prosta - silnik dla podtrzymania pracy wykonuje ciągłą pracę - czyli suwy sprężania, pracy, wydechu, ssania, generowanie iskry - a przy tym cały czas generuje spore ilości ciepła ze spalania. Gdy nie podłączasz nic, a silnik pracuje, to zużywa paliwo - tak jak w samochodzie podczas pracy na luzie. Przypomnij sobie, ile siły musisz włożyć, by uruchomić agregat szarpanką, pokonując przy tym ciśnienie sprężania.
  • Pomocny post
    #8 15863632
    jega
    Poziom 24  
    Ocena: 108
    To niczym się praktycznie nie różni od zużycia paliwa przez samochód stojący z włączonym silnikiem. Owszem, pali sporo mniej niż kiedy jedzie, ale i tak niemało.

Lodówka zużywa przeciętnie ok. 1kWh na dobę, czyli efektywnie mógłbyś użyć generatora przez godzinę nie więcej. Tyle że lodówka nawet jak działa, to bierze mniej a i tak działa tylko parę minut i znów się wyłącza. Jest to więc wyjątkowo nieefektywne. Do tego ten jazgot przez całą dobę, nawet w nocy...

Może powinieneś pomyśleć o wykorzystaniu akumulatora i małej lodówki turystycznej? Alternatywą byłoby wykorzystanie akumulatora i przetwornicy do zasilania normalnej lodówki.

Potem opcjonalnie albo mógłbyś wozić akumulator do ładowania albo rzeczywiście użyć generatora, ale w pierwszej kolejności do ładowania akumulatora. Włączałbyś go raz czy dwa razy na dobę w godzinach gdy potrzebny byłby prąd jeszcze do czegoś (np. podgrzanie wody w bojlerze) i ładował akumulator, który zasilałby lodówkę i np. mało wymagające oświetlenie LED do następnego włączenia generatora.
  • Pomocny post
    #9 15864166
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1090
    Może nie ten kaliber ale w pracy mamy agregat o mocy 32kW. Normę jaką producent podaje to 14 litrów ropy na moto godzinę. Parę razy używaliśmy go przy obciążeniu kilku kW (powiedzmy do 10) i obciążenie było zmienne (większe, mniejsze). Po paru godzinach spalanie wyszło 4,2 l na moto godzinę.
  • #10 15867853
    m_Dkb
    Poziom 8  
    Jeszcze raz dzięki Panowie, sposób z akumulatorem+minilodóweczka będzie chyba najlepszy bo jeszcze nie widziałem, żeby ktoś taszczył agregat na działkę, poza tym lodówka faktycznie bardzo niekorzystnie pracuje bo cyklicznie, agregat mi do niej słabo się nada. No i rozjaśniliście mi sytuację ze zużyciem paliwa, myślałem, że to znacznie korzystniej wygląda.

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zastanawia się nad zakupem agregatu prądotwórczego do sporadycznego użytku na działce, gdzie nie ma dostępu do prądu. Pytanie dotyczy korelacji między zużyciem paliwa a obciążeniem agregatu. Odpowiedzi wskazują, że zużycie paliwa jest uzależnione od obciążenia, a przy minimalnym obciążeniu istnieje stałe zużycie paliwa, co czyni zasilanie jedynie małych urządzeń, jak ładowarka do telefonu, nieopłacalnym. Użytkownik rozważa również, czy agregat o mocy 2 kW będzie efektywny przy zasilaniu lodówki, która zużywa około 1 kWh na dobę. Sugerowane rozwiązania obejmują zakup agregatu z automatyczną regulacją obrotów, co pozwoli na bardziej efektywne zużycie paliwa. Alternatywnie, rozważono użycie akumulatora do zasilania lodówki, co może być bardziej praktyczne i ekonomiczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA