logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki agregat prądotwórczy do domu jednorodzinnego? Cena i możliwości?

cygnarkuba 28 Sty 2008 11:48 2754 11
REKLAMA
  • #1 4744248
    cygnarkuba
    Poziom 10  
    Witam na początek chce powiedzieć że nie mam zielonego pojęcia na temat agregatów więc z góry przepraszam za głupie pytania.
    Chciałbym zakupić agregat prądotwórczy do domu jednorodzinnego, ponieważ w ciągu roku 30-40 godzin mam odłączny prąd z różnych powodów. Taki agregat miał by zasilać jak to w domu: lodówkę, zamrażarkę, lampy, radio... i inne najbardziej potrzebne w domu urządzenia. No właśnie i mam następujące pytanie czy jest taka możliwość zakupienia agregatu, który uciągnąłby to wszystko i jaka mniej więcej jest cena takiego urządzenia??
  • REKLAMA
  • #2 4744374
    jasioplo
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    potrzebujesz agregatu co najmniej 2,2 KW a nawet powyżej 3 KW (w razie podłączenia czajnika ;-) wszelkie "proste" urządzenia elektryczne bedą spokojnie pracować, natomiast z elektroniką może być różne ;-)
    ceny najtańszych zaczynąją się od ok. 600 zł ("markowe" Yamahy czy Hondy są ponad 2 x droższe :-(
  • #3 4745386
    cygnarkuba
    Poziom 10  
    Rozejrzałem sie po internecie i znalazłem
    Tańsze agregaty:
    http://gazeta.allegro.pl/show_item.php?item=300605628
    http://gazeta.allegro.pl/show_item.php?item=300727750
    http://gazeta.allegro.pl/show_item.php?item=302558973
    Prosze o rade czy któryś z wyżej wymienionych agregatów nadawałby sie do zasilania podstawowych urządzeń w domu tj. lodówka, zamrażarka, oświetlenie mieszkania, i inne najważniejsze urządzenia (nie mówię tu o telewizorze bo on chyba odpada prawda?):-( Który z nich waszym zdaniem jest najlepszy? a może są jeszcze inne dobre agregaty jeśli tak to prosze o linki.
    Jeśli jednak te wszystkie mają za słabą moc to zamieszczam jeszcze Droerzsze agregaty:
    http://gazeta.allegro.pl/show_item.php?item=300605629
    http://gazeta.allegro.pl/show_item.php?item=298142612
    http://gazeta.allegro.pl/show_item.php?item=302558960

Prosze o rade bo jak już wcześniej mówiłem jestem w tym temacie zielony z góry dziękuje;-)
  • #4 4745422
    jasioplo
    Poziom 17  
    na początku musisz w miarę określić niezbędne zapotrzebowanie na moc - weź kalkulator i policz
    potem będzie już prościej ...
  • REKLAMA
  • #5 4746169
    cygnarkuba
    Poziom 10  
    Zapotrzebowanie na moc ma być w watach jeśli tak to posprawdzałem i mniej więcej wyszło tak:
    Oświetlenie domu - 270W
    Komputer+Monitor - 130W
    Lodówka - pisze 120W(a to jest chyba za mało??) i pisze też 0,8kWh
    Zamrażarka - pisze 120W(a to jest chyba za mało??) i pisze też 1,23kWh
    Telewizor - z tego co wyczytałem w internecie telewizory 29" CRT pobierają około 170W
    Satelita - nie mam pojęcia strzelam 50W
    Dwa silniki - 395W
    Telefon, mała wieża - koło 55W
    Inne sprzęty (radio, DVD, telewizor...) wyłączone ale też coś pobierają - nie wiem ile ale niech będzie 15W
    I z tego wszystkiego wyszło mi 1330W. Chociaż osobiście uważam że źle zapisałem zamrażarke i lodówke.
  • REKLAMA
  • #6 4751642
    cygnarkuba
    Poziom 10  
    Podbijam pytanie jaki agregat mi doradzilibyście o jakiej mocy, jakiej firmy? Chciałbym żeby uruchamiał sie automatycznie po odłączeniu prądu, a z tego co widziałem większość uruchamiana jest ręcznie wiec czy można dokupić i podłączyć do takiego zwykłego agregatu rozrusznik? Proszę o pomoc i z góry dziękuje.
  • #7 4751671
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6360
    Automatyczne na rozrusznik to są duże, drogie profesjonalne agregaty, małych raczej nie ma - automatyka by była droższa niż sam agregat.
    W pełni automatyczny będzie za to duży UPS - profesjonalne są tańsze niż agregat i dają na wyjściu przebieg sinusoidalny potrzebny do poprawnej pracy silników indukcyjnych.
    Zresztą żęby zrealizować zasilanie w pełni bezprzerwowe to to agregatu i tak musiałbyś UPS kupić.
  • #8 4751816
    cygnarkuba
    Poziom 10  
    O kurcze ale ja nic z tego nie wiem. Czyli co sam agregat prądotwórczy nie może dostarczyć prądu do domu?? tylko musi być też jakieś UPS? a po co bo nie rozumiem za bardzo... przecież to UPS z tego co wiem jest do zasilania komputerów a nie całego domu.
    Aha a po za tym to UPS utrzymuje prąd przez pare minut przy większych obciążeniach
  • REKLAMA
  • #9 4752038
    jasioplo
    Poziom 17  
    po pierwsze:
    KONIECZNIE !!! określ swoje możliwości finansowe - od tego zależy czy Twoje oczekiwania dadzą się zrealizować w określonej kwocie
    po drugie:
    duży UPS jest niezbędny aby podawać napięcie do instalacji domowej w stanie "przejściowym" tzn czasu awarii do pełnego rozruchu agregatu
  • #10 4754684
    cygnarkuba
    Poziom 10  
    Przepraszam że dopiero teraz pisze ale wcześniej nie mogłem.
    A więc musze to trochę sprostować bo z tego co widzę nie ma możliwości zakupienia takiego agregatu który włączał by się automatycznie zaraz po zaniku prądu, wiec mógłby być taki który włącza się po pewnym czasie(jest coś takiego?) a nawet taki który trzeba włączyć ręcznie. Mi przede wszystkim chodzi o agregat który uciągnie wyżej wymienione urządzenia. A koszt takiego agregatu chciałbym aby wyniósł do 1400zl o ile to możliwe...
  • #11 4754760
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6360
    Taki 2 - 2,2kW uruchamiany ręcznie powinien Ci wystarczyć, popatrz np. na Allegro - używany będzie sporo tańszy, nawet markowych firm.

Podsumowanie tematu

✨ Rozważano zakup agregatu prądotwórczego do domu jednorodzinnego na potrzeby zasilania podstawowych urządzeń takich jak lodówka, zamrażarka, oświetlenie, radio i inne. Zalecana moc agregatu to minimum 2,2 kW, a optymalnie powyżej 3 kW, aby uwzględnić urządzenia o większym poborze mocy, np. czajnik elektryczny. Koszt najtańszych agregatów zaczyna się od około 600 zł, natomiast markowe modele, np. Yamaha czy Honda, są dwukrotnie droższe. Wskazano konieczność dokładnego określenia zapotrzebowania mocy w watach, co pozwala na lepszy dobór urządzenia. Przykładowe obliczenia mocy urządzeń domowych dały sumę około 1330 W, jednak wartość ta może być niedoszacowana.

Poruszono kwestię automatycznego uruchamiania agregatu po zaniku napięcia – takie rozwiązania są dostępne, ale dotyczą głównie dużych, profesjonalnych i drogich agregatów z rozrusznikiem elektrycznym. Małe agregaty zwykle uruchamia się ręcznie, a automatyka jest kosztowniejsza niż sam agregat. W celu zapewnienia bezprzerwowego zasilania sugerowano zastosowanie dużego UPS-a, który podtrzymuje napięcie podczas przejściowego braku prądu i rozruchu agregatu.

W budżecie do około 1400 zł rekomendowano agregaty o mocy 2–2,2 kW z ręcznym rozruchem, dostępne także w wersjach używanych. Podano linki do ofert agregatów o różnych mocach i cenach, w tym modele z silnikami Honda. Podkreślono, że dobór agregatu powinien uwzględniać możliwości finansowe oraz rzeczywiste zapotrzebowanie energetyczne domu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA