logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć włącznik podświetlany (3 nóżki)

komanch 13 Sie 2016 22:00 5829 6
REKLAMA
  • #1 15866944
    komanch
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    Jak podłączyć włącznik podświetlany (3 nóżki) Jak podłączyć włącznik podświetlany (3 nóżki)

Możecie mi podpowiedzieć co pod którą nóżkę podpiąć?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15867076
    waxman
    Poziom 21  
    Ocena: 64
    Bierzesz multimetr i sprawdzasz rezystancje (np. na zakresie 200 Om) i patrzysz które nóżki "zwierają się". Mając tą wiedzę nie doprowadzisz do zwarcia. Jeżeli są 3 nóżki to dwie zwierają i rozwierają(tutaj możesz dać "plus") a trzecia to będzie masa - ale bez schematu tego ustrojstwa mój wpis jest tylko domysłem i odpowiedzialności za szkody nie ponoszę :)
  • #4 15867512
    komanch
    Poziom 15  
    waxman napisał:
    Bierzesz multimetr i sprawdzasz rezystancje (np. na zakresie 200 Om) i patrzysz które nóżki "zwierają się".

Sprawdziłem, zwierają się nóżki 2 i 3,
    czy tak będzie dobrze?
    Jak podłączyć włącznik podświetlany (3 nóżki)
  • REKLAMA
  • #5 15867615
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1096
    Powinno być ok. Tylko może najpierw sprawdzić działanie na jakimś zasilaczu i np małej żarówce na 12V.
  • #6 15868581
    ukixx
    Poziom 21  
    Ocena: 319
    Ma świecić cały czas czy tylko jak jest załączony :?: Jeżeli zwierają się nóżki 2 i 3 to 1 ma być na minus, jak świeci cały czas a powinien tylko na załączonym to zamień miejscami kable na nóżkach 2 i 3.
  • REKLAMA
  • #7 15868595
    komanch
    Poziom 15  
    Dzięki wszystkim za pomoc. Dam znać jak podłączę za kilka dni.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta, jak podłączyć włącznik podświetlany z trzema nóżkami. Odpowiedzi sugerują użycie multimetru do sprawdzenia rezystancji nóżek, aby ustalić, które z nich zwierają się. Ustalono, że nóżki 2 i 3 zwierają się, a nóżka 1 powinna być podłączona do masy. Wskazówki obejmują testowanie działania na zasilaczu oraz ewentualną zamianę miejscami kabli na nóżkach 2 i 3, jeśli włącznik świeci cały czas zamiast tylko po włączeniu. Użytkownik planuje podłączyć włącznik w najbliższych dniach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA