W końcu przyszła pora na zaprezentowanie prostownika z rozruchem do 40A. Może te 40A nie jest wielkim osiągnięciem ale czasem i tyle potrafi wyciągnąć człowieka z opresji
Prostownik został wyposażony w pomiar i regulację prądu oraz pomiar napięcia. Miernik jaki użyłem został zaprezentowany w tym temacie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3313931.html Jeden kanał (zielona dioda) to pomiar napięcia, drugi (czerwona dioda) to pomiar prądu.
Zakres regulacji prądu to od ok. 1.8A do ok. 41 A, napięcie ładowania ustawiłem na 15V. Prezentowane urządzenie składa się z dwóch przetwornic, głównej i pomocniczej dającej 15V do zasilania kontrolera i wentylatorów oraz 5V do zasilania miernika. Przetwornica pomocnicza (stand-by) została w takim stanie jak w zasilaczu ATX, z tą różnicą, że dla prostownika 15V dałem szeregowo dwie diody FR152 (przy jednej napięcie wynosi ok. 16V) oraz dla prostownika 5V zamiast diody 1N5822 dałem 1N5819.
Przetwornicę główną zbudowałem wykorzystując kontroler TL494 (KA7500) oraz rdzenie z zasilaczy ATX. Transformator główny wykonałem na rdzeniu ERL35, uzwojenie pierwotne to 45 zwojów nawinięte dwoma drutami 0.6mm w trzech warstwach po 15zw, natomiast uzwojenie wtórne to 12 zwojów taśmą miedzianą 0.25x8mm w dwóch warstwach po 6zw. Także jedna połówka uzwojenia wtórnego znajduje się pomiędzy pierwszą a drugą warstwą uzwojenia pierwotnego, a druga połówka pomiędzy drugą a trzecią.
Topologia przetwornicy głównej to półmostek, ale tranzystory mocy jakie zastosowałem to IRF740. Każdy z tranzystorów posiada osobny transformator sterujący wykonany na rdzeniu EE16, transformatory te mają przekładnię 1:1 i zostały nawinięte drutem 0.25mm po 40zw. każde uzwojenie.
Prostownik wyjściowy został wykonany z użyciem diody MBR4060 oraz dwóch dławików na rdzeniach T106-52 w układzie podwajacza prądu. Dławiki nawinąłem licą z 11 drutów 0.5mm po 10zw. każdy, uzyskując dwa dławiki o indukcyjności 9.4µH oraz prądzie nasycenia rzędu 26A.
W układzie regulacji prądu użyłem rezystora pomiarowego 1mΩ 2W, który służy również jako bocznik do miernika. Napięcie na rezystorze pomiarowym jest ujemne względem masy dlatego zastosowałem prosty przetwornik zbudowany ze wzmacniacza pomiarowego w układzie odwracającym, który daje na wyjściu sygnał napięciowy 0-5V ze stałą przetwarzania 1V/10A. Ścieżki prądowe wzmocniłem linką 2.5mm2 dodatkowo zalaną cyną.
Przewody wyjściowe dałem o przekroju 6mm2 zakończając klamerkami. Ponieważ użyte klamerki są wykonane z żelaza to przewody przylutowałem jak najbliżej styku z klemami akumulatora oraz dałem mostki z linki 2.5mm2 między stronami klamerek.
Obudowa pochodzi z zasilacza ATX, dla lepszego chłodzenia umieściłem obok siebie dwa wentylatory, radiator dla tranzystorów mocy wykorzystałem z zasilacza ATX, a ten do diody z chipsetu starej płyty głównej.
A tu filmik co robi to cudo z podwójnie skręconym drutem żelaznym 0.8mm:
Fajne? Ranking DIY