logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra 1,4i 60KM - niestabilne obroty na biegu jałowym, przyczyny?

Radek2 05 Lip 2005 22:00 8222 12
REKLAMA
  • #1 1631838
    Radek2
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam

Posiadam opelka j.w. i dość dziwnie się zachowuje - mianowicie, gdy stoi na luzie obroty nagle same mu spadaja (prawie gasnie) a po chwili wchodza na normale i tak w kółko. Wczasie jazdy nie odczuwa się zwlaniających obrotów. Jest to slinik 60KM. Jaka może być przyczyna tak dziwnego zachowania.
    Dzieki za wzelkie porady.
  • REKLAMA
  • #2 1631923
    wloc
    Poziom 34  
    Ocena: 528
    przyczyn poze byc kilka najlepiej odczytac bledy i wszystko bedzie wiadomo
  • #3 1632092
    Radek2
    Poziom 14  
    Błędów żądnych nie pokazuje

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1632111
    marcinek77
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Radek2 napisał:
    Błędów żądnych nie pokazuje

Pozdrawiam

mozliwe ze to silnik krokowy...trzeba go wyczyscic.
  • #5 1632226
    krzysiek40
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Albo lewe powietrze.
  • REKLAMA
  • #6 1632262
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 1633731
    firdy
    Poziom 21  
    Ocena: 80
    Sprawdz wszystkie poąlaczenia i czy nie ssie gdzies powietrza. Miaem niedawno takiego z peknieta polaczeniem podcisnienia z MAP i tak sie dzialo
  • #8 1634983
    Radek2
    Poziom 14  
    Dzięki za wszelkie wskazówki, jak znajdę przyczynę to dam znać

Pozdrawiam
  • #9 1635582
    krzysiek40
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    U mnie na wolnych obrotach MAP pokazuje 25kPa, tyle ze auto dobrze chodzi (12s do 100km/h) i nie pali duzo. Czy moge miec uszkodzony MAP sensor. Auto to Vectra A 1.6i, silnik C16NZ.
  • REKLAMA
  • #10 1656902
    pawlikowski_g
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Sprawdź obwód sondy lambda i samą sondę .
    Przy niewłaściwym sygnale z sondy do ECU ( z poza zakresu pomiarowego - przy zużytej sondzie ) silnik może pracowac nierówno.
    Przy takiej usterce niekoniecznie musi być zapamiętany kod błedu w ECU.
    Kod błędu w postaci ZA NISKIE lub ZA WYSOKIE napięcie sondy zostaje zapamietane dopiero w przypadku gdy do ECU przez ponad 50 s będzie trafiał sygnał z poza zakresu pomiarowego sondy lambda. Nie zaszkodzi wykręcić i przeczyścić sondę .( wykręcanie sondy tylko przy gorącym silniku)
  • #11 1835194
    zibi16
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Może trochę późno, ponieważ mamy już wrzesień ale się dopisze.
    Miałem takie same objawy i obecnie Astra stoi u mechanika.
    U mnie pokazywało kod 35 a sprawdzanie przewodów ciśnieniowych i czyszczenie silniczka krokowego nic nie dało. Radzę sprawdzić zawory !
    U mnie skończyło sie PĘKNIĘCIEM WAŁKA ROZRZĄDU :( Przypadek 1:1000 jak powiada mój mechanik
  • #12 4588922
    szlapa4
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Radek2 ... mam takie same objawy ale wymieniłem wszystko oprócz aparatu zapłonowego, wiązki, cewki i modułu... już sam nie wiem co sie dzieje z tym kadettem
    problem był już od czasu jak go kupiłem
    był to standardowy c14nz, ale obecnie mam przerobionego na c14SE i myślałem sobie, że jak wymienie głowce, wszystkie uszczelki itp to sprawa sie wyjaśni a tu d... blada
  • #13 4843971
    mlawi
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Może faktycznie lewe powietrze. Zobacz przewody podciśnieniowe

Podsumowanie tematu

✨ W Opel Astra 1,4i 60KM występuje problem niestabilnych obrotów na biegu jałowym, gdzie obroty samoczynnie spadają do prawie zgaśnięcia, a następnie wracają do normy. Przyczyny mogą być różnorodne: zabrudzony lub uszkodzony silniczek krokowy, nieszczelności w układzie dolotowym powodujące tzw. "lewe powietrze", uszkodzony lub niewłaściwie działający czujnik MAP, a także problemy z sondą lambda, która przy zużyciu może generować nieprawidłowe sygnały do ECU, co skutkuje nierówną pracą silnika bez zapisywania błędów. Zaleca się odczyt danych rzeczywistych z ECU, sprawdzenie połączeń podciśnieniowych oraz czyszczenie silniczka krokowego i sondy lambda. W skrajnych przypadkach opisano pęknięcie wałka rozrządu jako przyczynę podobnych objawów. Brak kodów błędów nie wyklucza problemów z układem sterowania biegiem jałowym i czujnikami. Diagnostyka powinna obejmować kontrolę układu dolotowego, czujników MAP i sondy lambda oraz mechaniczne elementy silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA