logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

opel astra 1 c14nz brak wolnych obrotów (jednopunkt)

wlosek81 22 Paź 2006 10:15 18642 34
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Co powoduje brak wolnych obrotów w Oplu Astra F 1.4 C14NZ z jednopunktowym wtryskiem, gdy silnik gaśnie na zimno i poprawia się dopiero po rozgrzaniu?

Najbardziej prawdopodobna przyczyna to silniczek krokowy biegu jałowego, a obok niego czujnik położenia przepustnicy albo nieszczelność dolotu („lewe powietrze”) [#3140776] [#3463253] [#3592009] Warto wykręcić i dokładnie przeczyścić krokowiec razem z gniazdem, bo takie objawy często wynikają z jego zacięcia lub zabrudzenia [#3600793] Trzeba też sprawdzić czujnik położenia przepustnicy, bo jeśli jest uszkodzony lub rozszczelniony, na zimno potrafi dawać bardzo nierówną pracę silnika [#3463595] Przejrzyj cały układ doprowadzenia powietrza od filtra do silnika, bo fałszywe powietrze może powodować gaśnięcie po odjęciu gazu [#3592009] Jeśli świeci kontrolka silnika, odczytaj kody migowe i sprawdź sygnały z przepustnicy oraz MAP/wiązki, bo sterownik może pamiętać usterkę mimo „zera” w zwykłym odczycie [#4647175] [#4638881] W C14NZ nie ma EGR, więc ten element można pominąć [#4630003]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 3140723
    wlosek81
    Poziom 1  
    moja asterka szwankuje pomocy , zawsze po uruchomieniu silnika nie ma wolnych obrotów (gaśnie jak tylko zdejmę noge z gazu) , dopiero po około 10 minutach , przy gwałtownym przyspieszeniu wszystko sie normuje, ale nie zawsze. Czasami niskie obroty mają wartość około 500obr/min strasznie trzęsie silnikiem, lecz nie gaśnie.
    Wymieniłem czujnik temperatury odpowiedzialny za ssanie(niepomogło).
    Kontrolka serwisowa , gaśnie przy starcie
    Wywołałem kody usterek i wszysko jest ok (tak mówi kompóter)

Czy miał ktoś podobny problem??
  • REKLAMA
  • #2 3140776
    mickemaster
    Poziom 27  
    Ocena: 166
    najprawdopodobniej masz uszklodzony silniczek krokowy biegu jałowego...
  • #3 3140822
    jacZek
    Poziom 14  
    Ocena: 69
    Witam
    Sprawdziłbym kopułkę świece i kable.
  • #4 3140937
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3462671
    Gatesystem
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Mam to samo u siebie, co prawga po wyregulowaniu zapłonu troszkę pomogło ale to nie do końca to.

Kiedyś jak miałem ten problem to wymieniłem kable wysokiego napięcia i pomogło i to było 2 lata temu, teraz już nie pomaga, zatem sam jestem ciekaw
    pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #6 3463118
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3487
    miałem to samo i komputer nie wykazywał żadnych błędów to zmieniłem cały komputer i jest ok
  • REKLAMA
  • #7 3463253
    kmitki
    Poziom 22  
    Ocena: 232
    sprawź silniczek krokowy, albo czujnik położenia przepustnicy,ja stawiam raczej na ten drugi.
  • #8 3463346
    domex32
    Ocena: 2451
    Witam, miałem kiedys taki problem, nie było wolnych a sterownik nie dawał sie diagnozowac, okazało sie ze padł własnie owy sterownik, po wymianie auto chula po dzis dzien
  • #9 3463595
    mhteg
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Stawiam na czujnik polozenia przepustnicy pewnie sie juz rozszczelnil i jak jest zimny to zachowuje sie jak (jąkate radio)
  • #10 3545250
    zloty89
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    domex32 a jak ci padł komputer to pokazywał błędy bo nie wiem czy i u mnie tez tego nie mam bo nie wyświetla usterek!!
  • #11 3546695
    domex32
    Wtedy próby wywołania kodów czytnikiem nie powiodly się, czytnik pokazywal caly czas 0. spróbuj przeczyscic wtyk sterownika, znajduje sie on po prawej kolo nóg pasazera za plastikowym boczkiem.
  • #12 3592009
    jarekgorski
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam.Sprawdź,czy czasami nie dostaje się tzw."lewe powietrze",bo to może być przyczyną.Trzeba dokładnie przejrzeć cały system doprowadzenia powietrza od filtra.
  • #13 3592112
    kedzirob
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Stawiam na krokowca
  • #14 3592302
    fazio1978
    Poziom 14  
    Ocena: 68
    Witam,

A ja bym sprawdził zawór EGR. On często w Oplach robi takie fikołki.
    Wyjmij - później zaślep i sprawdź. Jeśli jest OK to kup EGR-a.
    Pozdrawiam.
  • #15 3596864
    domex32
    jak w oplach zawór egr jest trafiony to nie idzie go odpalic za nic
  • #16 3596956
    Itek
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Daj do przlutowania komputer i będzie ok. Wiele razy tak robiłem u klienta
  • #17 3600510
    fazio1978
    Poziom 14  
    Ocena: 68
    Tak się składa, gdy EGR jest zablokowany lub nie pracuje poprawnie, czyli jest na nim napięcie rzędu 0,5V to Opla odpalisz bez problemu.
    Problem powstaje wtedy gdy wypniesz MAP-a (wtedy w większości Opelków, nie można ich zapalić).
    Po drugie zawsze podpinam sprzęt diagnostyczny i widzę rzeczywistą wartość z EGR. Mogę mu wypiąć EGR-a podczas pracy silnika i napewno nie zgaśnie. I tu się nie zgodzę w kolegą domex32.
    Pozdrawiam,
  • #18 3600793
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Ale smęty.. Co ja bym proponował:<br><ul>
    <li>Odłącz aku i poczekaj, może zresetuje się komp - pamiętaj o kodzie do radia ;-)
    <li>Wykręć krokowy i przeczyść razem z gniazdem. Ja robie to nitro - odpal auto po włożeniu krokowca, wyłącz i odepnij sterowanie od krokowca - obroty na maxa powinieneś dostac.
    <li>Zaślep EGR, ale nie podpinaj doń sterowania - obroty na max powinieneś dostać.
    <li>Weź dezodorant i wypsikaj miejsca podejrzane o fałszywe powietrze - powinno coś się stać z obrotami.
    </ul>
    Tyle mi przychodzi pomysłów, znanych z praktyki. Moze i niektóre głupie. Ja przetestowałem wszystkie.
    Jeśli nic nie pomoże to niestety wybierz sie do majstra co ma możliwość zczytania Twej bryki. Powodzenia.<br>I daj znać co Ci wyszło.
  • REKLAMA
  • #19 3601222
    domex32
    Byćmoze w starych oplach tak jest, mialem kiedys opla corse 93 rok i za cholere nie szlo dojsc dlaczego nie pali, podmienialismy wszystko caly uklad zaplonowy i paliwowy, sterowniki silnika, a okazalo sie ze wszystkiemy winny bym egr. przeciez z palca bym tego nie napisal kolego
  • #20 3602279
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Mam Opla Astrę1.6 8 zaworów jak by kto był dociekliwy i te moje pomysły o jakich pisałem to samo życie. A i ma gaz, więc jak założyłem go to myślałem, że wszystkie śmieci jakie mam top wina gazu,..
  • #21 3631818
    El Diablo
    Poziom 20  
    Ocena: 49
    a co to jest EGR ?
  • #22 3642216
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Poszukaj Autokącika, tam masz sporo o Oplach. EGR to bodajże zawór recyrkulacji spalin, czy coś takiego. Ma ponoć dawać kopa autku. Ja mam zaślepiony, ale zostawiłem podłączenia do niego, bo Opel mi wariował.
  • #23 4610161
    mission_imp
    Poziom 2  
    Witam,

Wracam do tematu, bo opisywany problem wystepuje u mnie, w moje Astrze F (1994, 8V)

Sytuacja wyglada tak:

Jade na jalowym biegu, najczesciej z gorki, wlacza sie kontrolka silnika, lub silnik gasnie. Z zapalona kontrolka silnik na wolnych obrotach trzesie. Po wylaczeniu silnika i ponownym wlaczeniu problem znika.

Sytuacja zaczela wystepowac po podlaczeniu radia samochodowego - jestem laikiem, i zlecilem podlaczenie w serwisie.

Diagnozowalem silnik i pokazal blad zwiazany z czujnikiem polozenia walu korbowego - wymienilem. Problem nadal wystepuje, i komp. nadal pokazuje ten sam problem.

Co sie dzieje? Moj mechanik mowil mi cos teraz o cewce zaplonowej.

I oczywiscie wmawia mi, ze podlaczenie radia nie moglo miec nic wspolnego z wystepowaniem tej awarii.

Prosze o pomoc.
  • #24 4612563
    Pawel wawa
    Ocena: 4433
    1. odłącz radio i zobacz co będzie.(jedyna możliwość wpływu na tą usterkę to spadki napięć w układzie radia, a i to prawdopodobne w setnej części promila)
    2. wymieniłeś czujnik na nowy, oryginalny do tego silnika?
    3. dokładnie sprawdź przewody w wiązce czujnika.
    4. sprawdź mechaniczny montaż czujnika( wszystko oczyść, sprawdź odległość czujnika od wału.
    Wszystkie objawy, które opisałeś są typowe dla awarii czujnika, niech nikt cie juz na nic więcej nie naciąga!!!!
  • #25 4626148
    El Diablo
    Poziom 20  
    Czy ta kontrolka silnika wyglada jakos tak ?
  • #26 4626486
    mariusz1176
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    plywanie gazem powoduje tez czujnik temperatuty stawiam na niego
  • #27 4626539
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 4627266
    mission_imp
    Poziom 2  
    Pawel wawa napisał:
    1. odłącz radio i zobacz co będzie.(jedyna możliwość wpływu na tą usterkę to spadki napięć w układzie radia, a i to prawdopodobne w setnej części promila)

w ten sposob sprawdzilem, radio calkowicie wymontowane, problem wystepuje nadal

Pawel wawa napisał:
    2. wymieniłeś czujnik na nowy, oryginalny do tego silnika?

wymienilem czujnik na nowy, ale nie oryginalny, kupilem w sprawdzonym sklepie z czesciami opla, kosztowal 140zl, oryginalny ponad 2x tyle

Pawel wawa napisał:
    3. dokładnie sprawdź przewody w wiązce czujnika.

cisnalem mechanika, i twierdzi, ze wszystko sprawdzil dokladnie, wyczyscil czesci mechaniczne i sprawdzil wszystkie polaczenia

Pawel wawa napisał:

4. sprawdź mechaniczny montaż czujnika( wszystko oczyść, sprawdź odległość czujnika od wału.
    Wszystkie objawy, które opisałeś są typowe dla awarii czujnika, niech nikt cie juz na nic więcej nie naciąga!!!!

niestety sam tego nie jestem w stanie zrobic, a mechanik, ktory to robil twierdzi, ze sprawdzil wszystko,

stwierdzil rowniez, ze awaria moze byc spowodowana nieprawidlową pracą komputera w samochodzie, polecil mi to sprawdzic

swój osąd potwierdzil tak:
    - czujnik wymieniony na nowy, awaria nadal wystepuje
    - po wlaczeniu sie kontrolki awarii silnika, silnik na wolnych obrotach pracuje nieprawidlowo, tzn. trzesie nim straszliwie, a on twierdzi, ze silnik w trybie serwisowym powinien pracowac stabilnie, gdyz komputer 'ustawia' wartosci 'domyslne' dla parametrow pracy silknika, i nie odczytuje wartosci z czujnikow

Dodatkowo zweryfikowalem, ze awaria wystepuje tylko podczas hamowania silknikem, nie w czasie jazdy na jalowym biegu (tu przepraszam za niedokladnosc). Gdy wlaczam 'luz' kontrolka nigdy nie zapali sie. Gdy natomiast puszczę gaz, jadac na dowolnym biegu, po kilku sekundach kontrolka zaswieci sie, i nie zgasnie do czasu ponownego rozruchu silnika.

Zrobilem 800km w minione swieta, i w czasie trasy kontrolka zapalila sie 6 krotnie, ale caly czas musialem miec wcisniety pedal gazu, chociaz bardzo minimalnie, lub uzywalem 'luzu'. Taka jazda to po prostu rewelacja! ;)

A teraz mechanik odsyla mnie do sprawdzenia komputera! Naprawa 500zl, a nawet nie wiadomo, czy to jest przyczyna.

Dodano po 1 [minuty]:

PzKpfw4 napisał:
    Zakładając inne radio niż oryginalne zawrłeś sygnał czujnika prędkości pojazdu, w wiązce radia należy uciąć doprowadzenie kabla niebieski z białym pasemkiem.

Tyle, ze po odlaczeniu radia (calkowicie) problem wystepuje nadal.

Dodano po 2 [minuty]:

sexomaniak1 napisał:
    plywanie gazem powoduje tez czujnik temperatuty stawiam na niego

Pytalem rowniez o czujnik temperatury silnika, jednak zostalem odprawiony z kwitkiem.

Tak w ogole, to chyba pytalem o wszystko -> wczesniej szukalem na forach dyskusyjnych, min i tym...

Dodano po 6 [minuty]:

El Diablo napisał:
    Czy ta kontrolka silnika wyglada jakos tak ?

tak to ta kontrolka, juz ją pokochalem ;)
  • #29 4628626
    El Diablo
    Poziom 20  
    u mnie ta kontrolka sie zapalala jak urwal sie przewod od podcisnienia (?) nie wiem czy dobrze pamietam, ale juz nie pamietam czy przez to plywal na gazie ale na pewno glosno cos syczalo :)
  • #30 4630003
    powidz
    Poziom 20  
    Ocena: 117
    Witam
    W silnikach 14nz nie ma EGR.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Opel Astra 1.4 C14NZ z silnikiem jednopunktowym ma problem z brakiem stabilnych wolnych obrotów po uruchomieniu – silnik gaśnie po zdjęciu nogi z gazu, a niskie obroty (około 500 obr./min) powodują drgania silnika. Wymiana czujnika temperatury ssania nie rozwiązała problemu, a komputer nie wykazuje błędów. W dyskusji wskazywano na możliwe przyczyny takie jak uszkodzony silniczek krokowy biegu jałowego, czujnik położenia przepustnicy, nieszczelności układu dolotowego (lewe powietrze), zawór EGR (choć w silniku C14NZ EGR może nie występować), problemy z komputerem sterującym (ECU), przewody wysokiego napięcia, kopułkę i świece zapłonowe. Zalecano diagnostykę parametrów rzeczywistych sterownika, czyszczenie i testowanie silniczka krokowego, zaślepienie EGR, sprawdzenie okablowania i montażu czujników, a także odczyt kodów błędów metodą migawkową. Wskazano, że awarie komputera mogą nie generować błędów, a czasem konieczna jest jego wymiana lub przelutowanie. Problemy mogą nasilać się przy podłączeniu dodatkowego radia, które może powodować spadki napięć. Wskazano również na potrzebę kontroli przewodów podciśnienia i szczelności układu dolotowego. Wskazówki obejmują także reset komputera przez odłączenie akumulatora oraz użycie diagnostyki komputerowej do analizy sygnałów z czujników i zaworów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA