logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Twardy Seagate - Czy tak wygląda oryginalnie zapakowany dysk?

linowy 18 Sie 2016 13:16 1905 16
REKLAMA
  • #1 15875854
    linowy
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam.
    Dzisiaj dostarczono mi ,,nowy" dysk Seagate i zanim go przetestuje w SMART i programie MHDD chciałbym się Was zapytać czy samo opakowanie jest oryginalne, czy nie, co może oznaczać, że dysk już był wcześniej używany.
    Zdjęcia w załącznikach.
    Załączniki:
    • Dysk Twardy Seagate - Czy tak wygląda oryginalnie zapakowany dysk? 4.jpg (2.49 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dysk Twardy Seagate - Czy tak wygląda oryginalnie zapakowany dysk? 1.jpg (2.49 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dysk Twardy Seagate - Czy tak wygląda oryginalnie zapakowany dysk? 2.jpg (2.71 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dysk Twardy Seagate - Czy tak wygląda oryginalnie zapakowany dysk? 3.jpg (2.19 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15875889
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1731
    Standardowo dyski są w takich foliach elektrostatycznych.
    Wszystko jest ok, jeśli plomby nie są naruszone.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15875917
    Pan.Jan
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Zgadza się. Od lat HDD pakuje się tylko w taką folię.
  • #4 15875935
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1731
    Wykonaj SMART jak i skan powierzchni z czasami dostępu do sektorów w MHDD i zamieść zdjęcia.
    Zobaczymy jaka jest jego kondycja i czy faktycznie jest nowy.
  • REKLAMA
  • #5 15876017
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Po numerze seryjnym sprawdź gwarancję na stronie Seagate.
    http://support.seagate.com/customer/pl-PL/warranty_validation.jsp
  • #6 15876243
    linowy
    Poziom 7  
    @RADU23
    Jutro go rozpakuję i zobaczę.
    @Robert B
    Na gwarancję nie ma co liczyć, bo nie napisałem o jaki model konkretnie chodzi - 160 GB, IDE, MOLEX. Z tego co wiem to nie robią ich od 3 lat, ale ten może jest ,,nieruszany".
  • #7 15876258
    Robert B
    Poziom 43  
    Tym bardziej sprawdziłbym to, o czym mówi @RADU23.
  • #8 15876357
    linowy
    Poziom 7  
    Narazie przesyłam zdjęcie samego SMART, gdyż MHDD nie mogę przeskanować, ponieważ mam taki układ w BIOS
    1 IDE MistrzMASTER: Napęd CD
    2 IDE NiewolnikSLAVE: NIC
    1. IDE MistrzMASTER: NIC
    2. IDE NiewolnikSLAVE: DYSK
    MHDD może skanować urządzenia tylko w trybie MistrzaMASTER.
    Na internecie wyczytałem, że jak się zainstaluje oprogramowanie (właśnie teraz instaluje XP'ka) to dysk powinien przeskoczyć na MistrzaMASTER.
    P.S. Co do samej gwarancji to producenckiej nie ma, ale dostałem 3 letnią gwarancję ze sklepu.

Proszę nie tłumaczyć ustawień dysku na język polski. Brzmi to niefachowo.
    RADU23
  • #9 15876380
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    A dlaczego nie możesz go wpiąć poprawnie? Instalacja systemu raczej nie pomoże.
    Kwestia zworki ustawić. Możesz go nawet podpiąć na jednej taśmie razem z napędem. Jak chcesz mieć dwie taśmy (tak jest lepiej) to zamień - IDE1 dysk zworka na master. IDE2 napęd zworka na master.

PS SMART pokazuje że to faktycznie nowy dysk. Uruchomiony 2 razy pracował mniej niż godzinę.
  • #10 15876395
    linowy
    Poziom 7  
    Gdy zamienię kable to mi nagrywarki nie wyszukuje. Poczekam, aż się skończy instalacja XP'ka.
    Żadnych zworek nie mam.
    Co do SMART to racja. Włączany 2 razy. Za 1 włączył mi się jako MistrzMASTER, a za 2 to wziąłem go jako niewolnik SLAVE i oprogramowanie uruchomiłem z innego dysku.
    Nie wiem czy to normalne ale XP strasznie długo formatuje dysk. (Wybrałem to NIE szybkie).
  • #11 15876414
    310artur
    Poziom 43  
    W napędzie i w dysku musisz zworki poprawnie ustawić. Ustawiasz w obu na master. Na etkiecie dysku i napędu będzie narysowane jak to jest.
    Dla dysku najprawdopodobniej tak:
    Wybierasz opcje 1 czyli master lub pojedynczy dysk. Napęd będzie to miał podobnie. Pojedynczy dysk wpina się na koniec taśmy (zwykle czarny konektor), środkowy jest pusty a drugi koniec (niebieski) w płytę.

"Nie szybkie" to zapis zerami więc potrwa tyle mniej więcej co zapis danymi dysku
  • REKLAMA
  • #12 15876419
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 15876831
    Robert B
    Poziom 43  
    linowy napisał:
    Żadnych zworek nie mam.

To ustaw napęd optyczny na Master i daj na końcu taśmy a dysk bez zworki będzie wtedy jako Slave.

P.S.
    Weź nie tłumacz jako Mistrz i Niewolnik :lol: , bo nie dość, że śmieszy, to i kontekst nie jest adekwatny.
  • #14 15877179
    310artur
    Poziom 43  
    Nie masz zworek czy miejsca na zworki? No weź przestań. Na napędzie powinna być zworka to zdejmij z niego i przełóż na dysk. Dysk musi być na master. A napęd jak będzie tak będzie - bez znaczenia. Poza tym zworkę dostaniesz w serwisie każdym za darmo najczęściej maks 10 groszy...
  • #15 15879699
    Stefan1121
    Poziom 20  
    Ocena: 81
    Dysk tak zapakowany nie jest fabrycznie nowy a "odświeżony" jak to teraz nazywają ( uszkodzony i naprawiony gwarancyjnie )
  • #16 15879915
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Dysk podłączasz do kontrolera IDE0, napęd pod IDE1. Oba ustawiasz jako master, podpinasz do pierwszego wtyku, nie środkowego i MUSI zatrybić. Jeżeli nie działa to coś nie halo masz z taśmą. W tym momencie dysk będzie rozpoznany jako primary master, a napęd jako secnondary master, więc nie będzie konfliktu. Ewenrualnie można pod IDE0 podłączyć na pierwsz wtyk dysk, na drugi napęd i wtedy ustawiasz napęd na slave i też będzie banglać, tylko jest jedno ale - jak będzie pracować napęd to dysk bedzie miał zaniżoną przepustowość, dlatego lepiej dyski i napędy lepiej podłączać osobno. MHDD nie widzi dysku, bo on widzi tylko dyski ustawione ma master, co zresztą jak byk pisze w menu wyboru dysku. Tak swoja drogą nie obraź się, ale kupować używnay dysk/ dysk opisany jako leżak magazynowy to jest przykład delikatnie rzecz ujmując skrajnej naiwności, ponieważ takie dyski są często dyskami uszkodzonymi, które miały liczne bad sektory, albo np. problem z głowicami i mają resetowany SMART, przez co znikają z niego informacje o wszelkich zgłaszanych problemach i są sprzedawane jako leżaki wlaśnie, albo są podłączane, aby sobie trochę pochodziły, żeby w SMART był ślad, że mają ileś tam godzin przepracowane i są sprzedawane jako wyjęte z rzadko używnego komputera. Efekt jest taki, że niestety z czasem SMART z powrotem zaczyna zgłaszać problemy, które zgłaszał przed resetem, dysk w kończu zalicza zgon i dane szlag trafia, dlatego lepiej dopłacić te parę stówek i kupić nowy.
  • #17 15880390
    310artur
    Poziom 43  
    Produkują jeszcze dyski IDE w ogóle? Chyba już nie. A ryzyko jest zawsze nowy nowym być też nie musi. Poza tym jakie kilka stówek? Za 160GB dysk to i za SSD nie ma kilka stówek bo najwyżej dwie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zapytał o oryginalność opakowania dysku twardego Seagate, który otrzymał. Odpowiedzi wskazują, że standardowe opakowanie dysków to folia elektrostatyczna, a plomby powinny być nienaruszone. Użytkownicy sugerują przeprowadzenie testów SMART oraz skanowania powierzchni w programie MHDD, aby ocenić stan dysku. Wskazano również na możliwość sprawdzenia gwarancji po numerze seryjnym na stronie Seagate. Pojawiły się obawy, że dysk może być "odświeżony" (naprawiony) zamiast fabrycznie nowy, co może sugerować wcześniejsze użycie. Użytkownik podzielił się problemami z konfiguracją dysku w BIOSie oraz z ustawieniami zworki, co wpływa na jego rozpoznawanie przez system.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA