logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Restart przed załadowaniem Windows XP i pikselowate filmy na Geforce FX

swistak69 05 Lip 2005 23:51 1805 11
REKLAMA
  • #1 1632159
    swistak69
    Poziom 11  
    Po włączeniu kompa u znajomego, zaczyna się ładować windows xp (pokazuje się logo i goni sobie pasek na dole) , zanim wyświetli pulpit restartuje i pokazuje sie na ulamek sekundy niebieski ekran. Po uruchomieniu ponownym, albo robi to samo albo przechodzi do okna wyboru uruchamiania i tu działa tylko "ostatnia dobra konfiguracja" , tylko najciekawsze jest to że po instalacji nowego systemu, który nie miał jeszcze tej "dobrej konfiguracji" wyskakuje to samo.
    U gościa sa jakieś spadki napięcia w sieci, czy może to być tym spowodowane ?

Jeszcze jedna sprawa, ma on kartę Geforce FX i kiedy komp działa normalnie (czasem się uda) to gry chodzą super, program graficzny i grafika też, ale wszystkie filmy na DVD i VCD i avi są pikslowate i wyswietlane chyba w 256 kolorach. Sprawdzałem na kilku odtwarzaczach (PoverDVD, WinDVD, Ferro, DiviX) i zainstalowałem chyba wszystkie możliwe kodeki i nadal to samo.
    Co jest grane ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1632189
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Zasilacz (model) i jego napięcia podaj,najlepiej miernikiem mierzone.

Jeśli sa spadki to Upsa kup jakiegoś dobrego
    Pamięć memtestem sprawdz (myśle ze najwolniesza ma 1 bank)

Kondensatory na płycie zobacz czy grube

Ps. dla mnie to zasilacz nie daje rady ze spadkami ale warto wszystko sprawdzić

Kolego jankolo pomyliło mi się
  • REKLAMA
  • #3 1632201
    Krzysiek007
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    Witam
    Ja miałem kiedyś podbne problemy wina lerzała w kościach RAM'u kompa polecam je przetestować np. Memtest'em a co do grafiki to tez radze przetestować i oczywiście zainstalowac poprawnie sterowniki co chyba oczywiste :) i polecam jeszcze podmienić zasilacz od kompa (jeszcze inny podobny przypadek u kolegi :) podmiana pomogał )

pozdrawiam Krzysiek

Do moderatora przepraszam za mojego posta ale w tym samym momęcie napisałem to samo co kolega wyżej :)
  • Pomocny post
    #4 1632349
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Radzious napisał:
    Jeśli sa spadki to listwa kup jakąs dobrą

A od kiedy to listwa przeciwzakłóceniowa jest panaceum na spadki napięć w sieci elektrycznej? W listwie są filtry przeciwzakłóceniowe, bezpieczniki i co najwyżej jakieś zabezpieczenie przeciwprzepięciowe. Na spadki napięć jedynym rozwiązaniem jest UPS.
    świstak69 napisał:
    U gościa sa jakieś spadki napięcia w sieci, czy może to być tym spowodowane ?

Może.
    świstak69 napisał:
    Jeszcze jedna sprawa, ma on kartę Geforce FX i kiedy komp działa normalnie (czasem się uda) to gry chodzą super, program graficzny i grafika też, ale wszystkie filmy na DVD i VCD i avi są pikslowate i wyswietlane chyba w 256 kolorach.

Sugeruje to problem sterowników karty graficznej. Proponowałbym odinstalować i usunąć wszystkie sterowniki karty graficznej i zainstalować sterowniki dostarczone z kartą.
    Proponuję również zmierzenie napięć zasilających płytę główną (miernikiem, i nie przez chwilę - pomiar musi trwać ładnych kilka minut). A także poobserwowanie temperatury procesora. To zrób przy pomocy programu Everest (www.lavalys.com) i kontroluj temperaturę podczas grania. Możesz również użyć programu SpeedFan.
  • #5 1632365
    SylWo
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Spróbuj zresetować BIOS, xp nie lubi przetaktowanych kompów... No i to co wyżej : zasilacz !! Pikseloza i 256 kolorów - nie ma osługi sprzętowej karty - ze sterami pokombinuj...
  • #6 1632804
    swistak69
    Poziom 11  
    To jest nówka sprzet, więc wszystko elektronicznie jest OK, tzn napięcia, kości i podzespoły (testowałem na kolku programach) temperatura procka jest w normie, nawet przy konktetnym liczeniu (jest na nim turbina).
    Prawdopodobnie powodem są właśnie spadki napięcia, dzisiaj ma do gościa przyjść elektryk i mu zrobić porządek z siecią.
    Co do karty graficznej, to bardzo możliwe że to właśnie stery, bo zainstalowane sa oryginalne nvidia, a raczej powinny być od producenta (tylko że płytka od producenta jest uszkodzona, a na stronie Gainwarda, jest dokładnie to samo co na nvidii. Zajdę dzisiaj do sklepu z kompami i pożyczę płytkę, może się uda coś poprawić.

Dodano po 1 [minuty]:

aha no i nie był nigdy podkręcany
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 1633940
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    co do nowki sprzetu :
    -zasilacz kupiony razem z obudowa funkiel nowka padl po 3 minutach uszkadzajac HDD
    -karta grafiki ATI RADEON 9200 SE -128 MB /64bity wytrzymala 3 miesiace padla
    -Kość pamieci - kupiona tydzien temu wraca do sklepu w ramach gwarancji powod po jednym niespodziewanym restarcie wrzucilem ja na memtesta -- 8 błedów

u mnie taki efekt dawaly uszkodzone kosci pamieci 2x256mb ELIKSIRA
    system sie ladowal nastepowal restart i ladowanie zaczynalo sie od nowa

zastosuj sie do powyzszych rad jakich ci udzielono zeby miec pewnosc . To ze masz nowka sprzet o niczym nie swiadczy. Zwlaszcza jesli chodzi o zasilacz (no chyba ze masz taki jakis madry od 250 zł wzwyż (poprawił TJT)
  • #8 1633986
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    oleq_30 napisał:
    Zwlaszcza jesli chodzi o zasilacz (no chyba ze masz taki jakis madry od 250 wzwysz

Kolega oleq_30 miał oczywiście na myśli złotówki a nie waty.
  • #9 1634740
    oleq_30
    Poziom 30  
    tak oleq_30 jak trafnie zauwazono mial na mysli zlotówki nie waty
  • #10 1636279
    swistak69
    Poziom 11  
    tak tak, masz rację co do tego że nowe nie oznacza sprawne. Przetestowałem tego kompa kilkoma programami testowymi i wszystko było ok. Testy robiłem u siebie, więc nie było skoków napięcia. Co do zasilacza, to napięcie jest prawidłowe na wszystkich wyjściach (mierzone też przy równym zasilającym) . Kość włożyłem dla pewności do swojego kompa i wszystko grało. W sumie komputer tego gościa u mnie chodził dobrze i ani razu nie zrestartował, więc to na 100% są spadki napięcia.
    co do grafiki, to odpaliła po zmianie sterowników na starsze i filmy są w pełnym kolorze.

dzięki za pomoc

PS zasilacz kosztował wg rachunku 320zł więc jest chyba dobry jakościowo
    Czy kolega uważa temat za zamknięty? ( TJT )
  • REKLAMA
  • #11 1637069
    oleq_30
    Poziom 30  
    z ciekawosci -- pare razy użyles zdania testowalem kilkoma programami -- moglbys podac nazwy tych programow ??
  • #12 1639307
    swistak69
    Poziom 11  
    No to tak, na początku zrobiłem test w SiSoft Sandra i było wszystko OK poza informacją o problemach z kartą graficzną. Potem dałem DR.Hardware i pokazało to samo. Następnie napisałem na elektrodę, no i zrobiłem test na Memtest-86 3.0 i nie było żadnego errora , sprwdziłem napięcia na płycie i temperaturę procka na MB PRobe i było OK. Potem zainstalowałem starsze stery do grafiki i zrobiłem test na 3DMark i wyszedł dobrze.
    Grafika jest już OK, ale komp czasami robi te same myki co przedtem (restartuje), ale dzieje się tak tylko wtedy jak spada napięcie. Na dniach ma przyjść do gościa elektryk i zrobić porządek z zasilaniem, więc na razie nie kupuje UPSa.

swistak69 napisał:

Czy kolega uważa temat za zamknięty? ( TJT )

tak komputer działa bez problemów, no w każdym razie u mnie
    więc wszystko jest OK
    jeszcze raz dzięki za pomoc

jeszcze jedno, co do faktycznych pomiarów i obejrzenia kondorów, to niestety nie mogłem ich wykonać z powodu plomby na obudowie (sprzęt na gwarancji)
    Wszystko wyjaśnione temat zamykam . ( TJT )

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem polegał na tym, że komputer z systemem Windows XP restartował się podczas ładowania systemu, wyświetlając na krótko niebieski ekran, a także na pikselowatym odtwarzaniu filmów w 256 kolorach na karcie graficznej Geforce FX. Przyczyną restartów były spadki napięcia w sieci elektrycznej, co potwierdziły testy sprzętu wykonane na innym stabilnym zasilaniu. Zasilacz, pamięć RAM oraz temperatura procesora były w normie, a testy diagnostyczne (Memtest-86, SiSoft Sandra, DR.Hardware, 3DMark) nie wykazały błędów sprzętowych. Problem z odtwarzaniem filmów rozwiązała zmiana sterowników karty graficznej na starsze wersje, gdyż oryginalne sterowniki Nvidia lub producenta (Gainward) powodowały ograniczenie kolorów i pikselizację. Zalecane było również sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej oraz zastosowanie UPS-a do stabilizacji napięcia. Ostatecznie problem restartów przypisano niestabilnemu zasilaniu sieciowemu, a problem grafiki sterownikom.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA