logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zablokować dostęp do drukarki dla użytkowników w Windows XP Professional?

cherry34 06 Lip 2005 00:27 1242 14
REKLAMA
  • #1 1632271
    cherry34
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam wszystkich.
    Czy da się tak ograniczyć konta użytkowników w WinXP prof., aby nie mogli oni używać drukarki?
    Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1632295
    velhecz
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    1. Start->Ustawienia->Drukarki i faksy->WYBIERZ DRUKARKĘ
    2. W menu: Drukarka->Własciwości->zakładka Zabezpieczenia
  • REKLAMA
  • #3 1634829
    cherry34
    Poziom 13  
    Nie mam takiej zakładki.
  • REKLAMA
  • #4 1634998
    velhecz
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    dziwne, ja mam.
  • REKLAMA
  • #5 1636158
    chojrak_31
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Kliknij prawym myszki na drukarce i wybierz Właściwości.
    Musi być zakładka Zabezpieczenia.
    A co i jak ustawić znajdziesz chociażby w standardowym helpie do Windows.
    Pozdrawiam
  • #6 1636361
    Ma-y-ster
    Poziom 15  
    cherry34 sprubuj z konta admina, może wtedy pokaże ci sie ta zakładka, bo jeżeli jest więcej użytkowników, to (nie jestem pewien w 100%) ale wszystkie opcje ustawień i zabezpieczeń ma na 100% dostępne admin, w reszcie kont mogą być poukrywane, może dlatego nie masz tej zakładki.
  • #7 1640401
    cherry34
    Poziom 13  
    Nadal nie ma tej zakładki. Spróbuję ją odinstalować i zaistalować ponownie.
  • #8 1642199
    cherry34
    Poziom 13  
    Nie ma.
  • #9 1642239
    aren
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    ja tez nie mam. mysle ze wina lezy po tym ze mamy partycje FAT32 (przynajmniej ja mam) a oni maja NTFS'a
  • #10 1644954
    chojrak_31
    Poziom 16  
    aren napisał:
    ja tez nie mam. mysle ze wina lezy po tym ze mamy partycje FAT32 (przynajmniej ja mam) a oni maja NTFS'a

Ja taż tak początkowo myślałem, bo w pracy mam zakładkę "Security", a jak się okazało w domu nie. Ale nie sądzę, żeby to było kwestią systamu plików, chociaż w moim przypadku mogłoby się tak wydawać - w pracy NTFS / w domu FAT. Jest jeszcze jedna istotna różnica - w pracy mam sieć, a w domu nie (tylko protokół TCP/IP). Tymczasem na stronach microsoftu np. tu:
    http://www.microsoft.com/resources/documentat.../all/proddocs/en-us/sag_printconcepts_12.mspx
    mowa jest o tym, że to są uprawnienia dotyczące drukarek pracujących w sieci. Może to jest powodem, że bez sieci tej zakładki po prostu nie ma.
    Pozdrawiam
  • #11 1645040
    miwi
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    A mi się zdaje że tu chodzi o wersję XP
    W Professionalu można zarządzać dostępem do drukarek. Natomiast w wersji Home można ją tylko udostępnić.

POZDRAWIAM
  • #12 1645084
    chojrak_31
    Poziom 16  
    miwi napisał:
    A mi się zdaje że tu chodzi o wersję XP
    W Professionalu można zarządzać dostępem do drukarek. Natomiast w wersji Home można ją tylko udostępnić.

Raczej nie, bo i w pracy i domu mam Professional, a zakładka na jednym jest a na drugim nie. A więc wersję XP można pominąć.
    Według mnie wygląda to na kwestię sieci.
    Pozdrawiam
  • #13 1645092
    aren
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    Zakladka zabezpieczenia na bank jest tylko w systemie plikow NTFS.
  • #14 1646117
    cherry34
    Poziom 13  
    Przekonwertowałem partycję z FAT32 na NTFS i nic nie pomogło. Ściągnąłem najnowsze sterowniki do drukarki - też nic. A tak na marginesie to Canon PIXMA 1500i.
  • #15 1667822
    cherry34
    Poziom 13  
    Więc odpowiadam sam sobie, gdyby ktoś kiedyś chciał zrobić to samo.
    Otwieramy: Mój komputer>Narzędzia>opcje folderów> zakładka Widok> zdejmujemy "ptaszka" z: Użyj prostego udostępniania plików (zalecane).
    I tyle.
    Jak widać system plików nic tu nie ma do rzeczy (bo co miałby mieć).
    Powodzenia

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W systemie Windows XP Professional istnieje możliwość ograniczenia dostępu do drukarki dla użytkowników poprzez ustawienia zabezpieczeń w jej właściwościach. Jednak zakładka "Zabezpieczenia" pojawia się tylko w określonych warunkach: gdy system plików jest NTFS oraz gdy wyłączone jest "Proste udostępnianie plików" w opcjach folderów. Obecność tej zakładki zależy również od konfiguracji sieciowej – jest dostępna głównie dla drukarek udostępnianych w sieci. W przypadku partycji FAT32 lub gdy włączone jest proste udostępnianie, zakładka ta nie jest widoczna. Konwersja partycji z FAT32 na NTFS oraz aktualizacja sterowników drukarki nie gwarantują pojawienia się zakładki. Ostateczne rozwiązanie to wyłączenie prostego udostępniania plików w Narzędzia > Opcje folderów > Widok, co umożliwia zarządzanie uprawnieniami do drukarki i blokowanie dostępu użytkownikom.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA