logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laguna II 1,6 16V 2001 - Szarpanie silnika na benzynie i LPG, brak mocy

kuglindarek 23 Sie 2016 19:46 2499 17
REKLAMA
  • #1 15886965
    kuglindarek
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,
    Mam spory kłopot z moją Laguną II 2001r
    Silnik jakby szczypie na obrotach przy zimnym silniku a na ciepłym ma takie krótkie skoki. Na LPG w ogóle jest jakby bez mocy, szarpie i jeszcze strzela ( fachowiec od lpg mówi, że mam parownik za słaby i powinien mieć ok 20% zapasu do mocy silnika) ale chodzi mi o benzynę.
    W aucie są świece wymieniane ok 4tys temu, wymieniłem cewkę bo inny fachowiec powiedział o problemie na 1-szym cylindrze / profilaktycznie sprawdziłem też na 4-tym i każdym innym - to samo. Kable na cewkach podobno się nie psują - nie wiem. Ciśnienie paliwa ok. Przepustnicę zregenerowałem i wtryski paliwa wymieniłem / ręce już opadają. Teraz padło na sterownik/ komputer silnika. Błagam pomóżcie.
  • REKLAMA
  • #2 15886998
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1096
    Przestań jeździć na lpd . Napraw samochód , żeby chodził na benzynie a potem dopiero naprawiaj LPG.
    Podjechać do diagnosty dysponującego Renault Clip odczytać wszystkie błędy i je skasować , umówić się na ponowną diagnozę za parę dni to co zostanie to będą prawdziwe usterki. W przeciwnym razie będziesz ten samochód naprawiał w nieskończoność.
  • REKLAMA
  • #3 15887013
    kuglindarek
    Poziom 10  
    Błędów albo nie ma albo są znikome i kasowane na bieżąco.
  • #4 15887069
    Doktorr
    Poziom 35  
    Niema czegoś takiego jak błędy znikome.
    Po wykonaniu podanej przeze mnie procedury padaj jakie błędy zostają.
    Kasowanie błędów na bieżąco raczej nie uzdrowi twojego samochodu, tylko naprawa uszkodzonych elementów.
  • REKLAMA
  • #5 15887089
    kuglindarek
    Poziom 10  
    ok. tak zrobię. Pojeżdżę na benzynie / skasujemy i ponownie odczytamy. wtedy napiszę co wyskoczyło. Dzięki za pomoc. A jakieś lewe powietrze na rurze i sonda lambda ? element elastyczny przy kolektorze też jest wymieniony ale moze coś w dalszym odcinku jakaś mała dziurka ?
  • #6 15887121
    Doktorr
    Poziom 35  
    Postępowanie wg zasady " może to "znacznie podnosi koszty naprawy. Dobrze znaleźć sobie kumatego szpeca w twojej okolicy. Zapłacisz raz czy dwa parę złotych więcej i masz samochód naprawiony .
  • #7 15887122
    kuglindarek
    Poziom 10  
    niestety kumaci pracują zagranicą.
  • REKLAMA
  • #8 15887126
    Doktorr
    Poziom 35  
    Tym stwierdzeniem możesz obrazić kilka osób z tego forum.
  • #9 15887138
    kuglindarek
    Poziom 10  
    Sorry nie chciałem nikogo urazić - ale byłem w kilku miejscach. Właśnie przeglądam sieć w poszukiwaniu dobrego fachowca.
  • #10 15888421
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1078
    Cewki jakiej firmy montowałeś? Na LPG jest bez mocy a wymieniałeś wtryski paliwa? Jak masz reduktor i wtryskiwacze LPG?
  • #11 15888456
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6656
    kuglindarek napisał:
    Na LPG w ogóle jest jakby bez mocy, szarpie i jeszcze strzela ( fachowiec od lpg mówi, że mam parownik za słaby i powinien mieć ok 20% zapasu do mocy silnika

dedukuję że mikser. :) który cylinder nie pracuje wykryjesz tylko odpinajac wtryskiwacz benzynowy po kolei podczas pracy (najlepiej lewą dłonią ;) )
  • #12 15888492
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1078
    Mikser w Lalce II?
  • #13 15888495
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6656
    Zdarza się jeszcze :)
  • #14 15888864
    kuglindarek
    Poziom 10  
    Cewki BERU / konsultowałem to. Bosch, Beru lub Lenzo.
    Ale na razie problem sam się rozwiązał bo ponownie chyba z robionym niedawno rozrządem coś dupło. Znowu rozrusznik kręci szybko i coś strzeliło. Mechanik już się ucieszył :cry: bo będzie pewnie coś poprawiał po sobie.
    Dzisiaj jeszcze goście z porządnego warsztatu mówili mi, że przy robieniu rozrządu w Lalauni powinno się zrobić nowe ustawienie sterownika popychaczy i jakąś dźwigienkę ( podobno częsty problem ) mój mechanik o tym nie wiedział i tego nie robił.
  • #15 15888933
    zakolanko
    Poziom 10  
    Ocena: 41
    kuglindarek napisał:
    powinno się zrobić nowe ustawienie sterownika popychaczy i jakąś dźwigienkę ( podobno częsty problem )
    bzdura na kółkach

Moderowany przez T5:

3.1.2-3.1.3. Nie używaj wielu kont na forum. Takie działanie powoduje zdezorientowanie użytkowników oraz niewłaściwe prezentowanie statystyk.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/uzytkownik2795594.html

• #16 15888943
    kuglindarek
    Poziom 10  
    Ale bzdura z tymi popychaczami ? bo znalazłem warsztat z bardzo dobrymi opiniami. same pozytywne. I tak mówili
  • #17 15955694
    kuglindarek
    Poziom 10  
    Witam,

Okazało się, że świece zapłonowe były ( któraś ) walnięte po 7tys. km - dziwne.

Wymieniłem wszystkie - przejechałem kilkaset km i temat powrócił z szarpaniem silnika. Znowu strzela i brakuje mu mocy.
    Już nie wiem co robić. Pod koniec tygodnia mam dzwonić do fajnego gościa mechanika, który podobno potrafi naprawić wszystko. Zobaczymy co wykryje.

andrzej20001 napisał:
    kuglindarek napisał:
    Na LPG w ogóle jest jakby bez mocy, szarpie i jeszcze strzela ( fachowiec od lpg mówi, że mam parownik za słaby i powinien mieć ok 20% zapasu do mocy silnika

dedukuję że mikser. :) który cylinder nie pracuje wykryjesz tylko odpinajac wtryskiwacz benzynowy po kolei podczas pracy (najlepiej lewą dłonią ;) )
  • #18 16400090
    kuglindarek
    Poziom 10  
    Doktorr napisał:
    Tym stwierdzeniem możesz obrazić kilka osób z tego forum.

Nie wiem czy kogoś obrażam tym stwirdzeniem.

Tyle miałem podpięć do komputera i analiz problemu. Dopiero dobry fachowiec znajomy mechanik mojego szwagra rozwikłał zagadkę ale zajęło to trochę czasu bo pracował z doskoku popołudniami.
    Okazało się, że poprzedni "mechanik") wymieniał mi elastyczny element przy kolektorze dolotu na wydechu i zamiast założyć tam uszczelki to wcisnął silikon, który powoli zaczął się wypalać i strzępić / auto zasysało tam lewe powietrze coraz więcej, a na komputerze wyskakiwał tylko błąd ogólny zapłonu. Popadłem przez poprzedniego fachurę w spore koszty.
    Analizy, podpięcia komputera, cewki, 2 x nowe świece i obecną robotę ( jeszcze nie wiem ile ) myślę że całość to tak ponad 1000 zł wyjdzie.
    A jeszcze inny " Renomowany zakład z dobrymi opiniami " skasował mnie 150zł za diagnostykę / której w ogóle nie było ( stwierdzili uszkodzenia popychaczy i dźwigienek i naprawę tego za przeszło 1600zł a to i tak nie rozwiązałoby problemu.

Każdy z nas uczy się całe życie / lepiej chyba zapłacić nieco więcej u dobrego fachowca niż kilka razy płacić pseudo fachowcom.
    Jak w przysłowiu " kto płaci tanio, płaci dwa razy "

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z silnikiem w Renault Laguna II 1.6 16V z 2001 roku, objawiające się szarpaniem na obrotach, brakiem mocy na LPG oraz strzałami w układzie. Wymieniono świece, cewkę oraz wtryski paliwa, a także zregenerowano przepustnicę. Problemy mogą być związane z niewłaściwym działaniem parownika LPG, a także z potencjalnymi nieszczelnościami w układzie dolotowym. Użytkownik planuje diagnostykę komputerową oraz dalsze prace naprawcze, w tym sprawdzenie ustawienia sterownika popychaczy po wymianie rozrządu. Ostatecznie, po wymianie świec, problem powrócił, co sugeruje konieczność dalszej analizy przez doświadczonego mechanika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA