logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo G580 - Słaby zasięg WIFI w porównaniu do telefonu, jak poprawić?

_Hubex_ 24 Sie 2016 11:55 1392 7
REKLAMA
  • #1 15888203
    _Hubex_
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam,otóż od dawna borykam sie z problemem w moim lapku Lenovo G580, chodzi tu o wifi a bardziej o odbieranie wifi. Gdy jestem przy routerze mam maksymalny zasięg i wszystko działa idealnie, lecz gdy jestem dalej od routera wifi jest strasznie słabe. Na telefonie w tej samej odległości od routera co komputer mam 2x lepszy internet do tego są duże problemy z pobieeraniem na komputerze. Gdy chce pobrać plik na przykład 10 mb to pobieranie a raczej Kb/s są w granicy 0-50 czasem 100 ale to i tak nic w porównaniu do telefonu w którym pliki są pobierane przy prędkości 250kb. Wiem że jest opcja kupna odbiornika na usb ale chciałbym obejść się bez tego. Dodam że mam do dyspozycji jedną antenkę od routera mogłbym może ją jakos wykorzystać do uleprzenia zasięgu ale nie wiem jak... proszę o szybką odpowiedź z góry dziekuję :D
  • REKLAMA
  • #2 15888225
    pawel.commandos
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Sprawdź czy z karty WIFI w laptopie nie wypięły się złącza UFL od antenek, które umieszczone są w klapie matrycy. A jak nie to wymiana karty WIFI w laptopie.
  • REKLAMA
  • #3 15888265
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1846
    Jak wygląda wtyk i gniazdo UFL jest widoczne na zdjęciu. Nic nie kombinuj z antenkami od routera. Laptop ma 2 antenki umieszczone w klapie matrycy i przewodami ekranowanymi doprowadzone do karty WIFI w laptopie - na zdjęciu masz zaznaczone czerwonymi liniami, o które wtyki chodzi.
    Załączniki:
    • Lenovo G580 - Słaby zasięg WIFI w porównaniu do telefonu, jak poprawić? G580_WIFI.jpg (124.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lenovo G580 - Słaby zasięg WIFI w porównaniu do telefonu, jak poprawić? UFL.jpg (24.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 15888520
    _Hubex_
    Poziom 7  
    Wiem o co chodzi bo rozkrecalem już kiedyś lapka, antenki dobrze są podłączone a i dodam że kiedyś w laptopie oderwal mi się jeden kabelek od antenki ten czarny ale połączylem go tak jak trzeba... Nie ma innej opcji tylko wymiana karty sieci?
  • #5 15888554
    pawel.commandos
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Doświadczenie pracy technika ISP podpowiada kilka przyczyn kiepskiego sygnału:
    1-korozja na antenach - wątpię żebyś miał zalaną tą część laptopa (przy ramce matrycy)
    2-źle, niedokładnie lub krzywo podłączone ufl. Ewentualnie utlenianie na styku.
    3-utrata parametrów karty (siła/jakość)

Jak już ustaliliśmy że punkt pierwszy i drugi odpadają to zostaje tylko 3.
    Ale radzę się wziąć za śrubokręt i jednak odłączyć i podłączyć kilka razy wtyk z gniazdem.

Potrafi to zdziałać cuda :)
  • REKLAMA
  • #6 15888639
    _Hubex_
    Poziom 7  
    Przyłączylem anteny w sensie białą na miejsce czarnej a czarna na miejsce białej i no można powiedzieć że jest lepiej niż było, będę jeszcze sprawdzał czy wszystko lepiej działa w sensie pobieranie i przeglądarka :D narazie dzięki za odpowiedzi 😉

EDIT
    No teraz internet działa siedzę w pokoju gdzie kiedyś rano miałem 80 kb/s teraz mam 500kb/s wiec podziałało dzieki jeszcze raz za odpowiedzi :D ;)

Scaliłem. RADU23
  • #7 15890927
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1846
    Zamiana przewodów antenowych jest bez wpływu na jakość sygnału WIFI. U ciebie wtyki były niedokładnie wciśnięte - nie było "zaskoku".

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik laptopa Lenovo G580 zgłasza problem z słabym zasięgiem WiFi w porównaniu do telefonu. Przy routerze sygnał jest dobry, ale w większej odległości prędkość pobierania jest znacznie niższa. Użytkownik rozważa wymianę karty WiFi, ale najpierw sprawdza połączenia antenowe. Odpowiedzi sugerują, aby upewnić się, że złącza UFL anten są prawidłowo podłączone oraz że nie ma korozji ani uszkodzeń. Po zamianie przewodów antenowych użytkownik zauważa poprawę prędkości pobierania z 80 kb/s do 500 kb/s, co sugeruje, że problem mógł wynikać z niedokładnego podłączenia wtyków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA