logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z uruchomieniem Wsk 175, jaki powinien być kondensator?

krystian wiczkowski 25 Sie 2016 18:15 1986 7
REKLAMA
  • #1 15891322
    krystian wiczkowski
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam, mam problem z opalaniem motocykla. Okazało się że winien był kondensator, kupiłem nowy, pan w sklepie twierdził że jest do Wsk 175. Przejechałem 40 km i znowu problem z uruchomieniem, wykluczyłem kondensator bo był nowy, jak się okazało w nim tkwił znowu problem, tzn przestał działać. Wie ktoś jakie parametr powinien mieć taki kondensator?
  • REKLAMA
  • #2 15891569
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1138
    Kup kondensator o większej pojemności. Zwróć uwagę na jakie jest on napięcie
    (kup z zapasem) i nie może być on na napięcie stałe. Kondensator ma za zadanie eliminować iskrzenie na przerywaczu oraz zakłócenia "radiowe". Uszkodzony kondensator ("przebity") robi zwarcie do "masy" pojazdu i unieruchamia silnik. Doraźnie (w przypadku uszkodzenia kondensatora) można go wyeliminować z aparatu zapłonowego.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 15891862
    krystian wiczkowski
    Poziom 9  
    Ten który kupiłem miał 0,22?F 600V, przesadziłem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 15892382
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2060
    Nie przesadziłeś, krytyczny parametr to pojemność. Za dużo źle, za mało też źle. Napięcie pracy ma być nie mniejsze niż.. i tyle. Większe w niczym nie przeszkadza. Może minimalnie podnieść trwałość, gdyby okazało się, że kondensator pracuje na granicy tych 350V. Poza tym taki element będzie miał większe wymiary. Zastosowałeś kondensator do celów motoryzacyjnych, czy ze sklepu elektronicznego. Taki zwykły musi być poliestrowy, nie wszystkie kondensatory lubią tryb pracy w układzie zapłonowym.
  • #6 15892743
    krystian wiczkowski
    Poziom 9  
    Kupiłem go w sklepie motoryzacyjnym. W takim razie wychodzi na to że po prostu mogłem trafić na wadliwy. Kupię jeszcze raz taki sam i pojeżdżę, zobaczę co będzie się działo. Dzięki Panowie za pomoc.
  • #7 15893498
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Ocena: 557
    Witam, a propo zapłonu - kondensator połączony równolegle z przerywaczem i szeregowo z cewką zapłonową, w momencie powstania przerwy na przerywaczu powstaje obwód LC samogasnący. Iskra którą widzimy to nie jest jedna, tylko X iskier czasie T/rozładowania obwodu. Pojemność C zawsze będzie miała w tym układzie znaczenie, oczywiście trzeba też wziąć pod uwagę napięcie 6/12V. Szukałem na forach jednoosiowców, nigdzie nie znalazłem danych na temat C i V pracy.
    Proszę nie piszcie głupot, nie wprowadzajcie ludzi w maliny. Ja osobiście na dwóch kołach zrobiłem ładnych pare tysi na wielu maszynach, teraz tylko są super wspomnienia i drze w kościach/wszystkie sam naprawiałem.
  • #8 15913305
    krystian wiczkowski
    Poziom 9  
    Kupiłem taki sam kondensator jak wcześniej, trochę już jeżdżę i nic się nie dzieje, wychodzi na to że ten poprzedni był wadliwy, parametry kondensatora o których pisałem widocznie są dobre skoro WSK jeździ i odpala bez problemu. Dziękuję

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z uruchomieniem motocykla WSK 175, który jest spowodowany awarią kondensatora. Po wymianie kondensatora na nowy, o parametrach 0,22μF 600V, problem powrócił po przejechaniu 40 km. Uczestnicy dyskusji sugerują, że kondensator powinien mieć pojemność 0,22μF lub 0,33μF oraz napięcie pracy co najmniej 350V, a większe napięcie nie jest problemem. Zwracają uwagę na to, że kondensator musi być poliestrowy i odpowiedni do zastosowań motoryzacyjnych. Użytkownik postanowił zakupić kolejny kondensator, co sugeruje, że poprzedni mógł być wadliwy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA