logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant atmoMag mini 11-0 XI - Mały ogień i zimna woda

Jedrzej887 27 Sie 2016 10:32 3384 4
REKLAMA
  • #1 15894546
    Jedrzej887
    Poziom 2  
    Dzien dobry,

Mam problem z w/w piecykiem. Niestety ale serwisant może przyjść dopiero we wtorek, a woda jest zimna już dziś. Sytuacja wygląda następująco - w ciągu kilku dni woda w kranie zaczęła się ochładzać, dzisiaj sięgnęła 28 stopni co jest już wysoce niekomfortowe.

Objawy jakie zauważyłem to bardzo mały płomień w piecyku, ogień jest tak mizerny, że można go bez problemu zdmuchnąć, nie dziwię się więc, że nie ogrzewa wody w odpowiednim stopniu. Oczywiście regulacja na piecyku jest ustawiona na maksymalną temperaturę i płomień.

Rozebrałem i przeczyściłem zespół wodny - wszystko było czyste i jest sprawne. Próbowałem też manualnie odciągać membranę by zwiększyć przepływ gazu podczas pracy piecyka, ale niestety bez rezultatu - płomień nadal jest mizerny.

Co jeszcze mógłbym zrobić/sprawdzić we własnym zakresie? Co może powodować taką usterkę? Może to coś banalnego, czy konieczna będzie kosztowna naprawa?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15895000
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1542
    Może są zapchane dysze w palniku głównym? To można jeszcze zrobić bez autoryzowanego serwisu (ale tak, by ich nie rozkalibrować, czyli nie przekłuwać zbyt grubym drutem stalowym). Czy membrana sprawdzona pok kątem np. mikrootworów, mikroporów, gdyż one mogą powodować to, że nie całkiem podnosi grzybem zaworu gazu? A jaki jest tam zapłon? Bateryjny? Jeśli tak, to czy baterie nie są zbyt słabe (może są tak słabe, że nie mogą dostatecznie otworzyć zaworu)?
  • REKLAMA
  • #3 15895274
    Jedrzej887
    Poziom 2  
    Zapłon bateryjny, baterie były wymieniane profilaktycznie w czerwcu. Nie ma problemu z zapłonem, iskra jest i łapie dość szybko. Zapłon jest lekko wybuchowy, ale raczej w normie.

Membrana została dokładnie sprawdzona i jak dla mnie to wygląda jak nowa, nie nosiła nawet śladów rdzy ani kamienia, nie ma też dziurek. Poza tym nawet jak ruszałem ręcznie ten element który membrana popycha by zwiekszyć przepływ gazu to nic się nie zmienia. Membrana popycha zawór/grzybek do końca, więc nie jest to raczej kwestia jej szczelności.

Spróbuję przeczyścić dysze, ale generalnie to płomień jest mały, ale równy na całej długości dyszy.

Dodam także, że elektrozawór nie wydaje żadnych niepokojących dźwięków, działa w zasadzie bezgłośnie.
  • REKLAMA
  • #4 15895730
    kz61
    Poziom 27  
    Ocena: 317
    Uprzedź serwisanta żeby miał ze sobą serwozawór gazu. Może się przydać. Nie ma takiej opcji żeby w tak krótkim czasie zatkały się wszystkie dysze palnika.
  • #5 15895919
    Jedrzej887
    Poziom 2  
    Czyszczenie dysz faktycznie nie pomogło. Wymontowałem więc serwozawór. Rozkręciłem go i obejrzałem - wszystko wygląda w porządku, nie widać uszkodzeń ani niczego niepokojącego. Nie mam jednak jak go sprawdzić bo nie posiadam zasilacza o odpowiednim napięciu. Wkręciłem go z powrotem. Jutro będę próbował go przetestować.
REKLAMA