logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skanowanie zdjęć dowodowych i zmiana rozmiaru

bezpiecznik09 30 Sie 2016 23:29 33030 11
REKLAMA
  • #1 15902300
    bezpiecznik09
    Poziom 8  
    Witam. Z góry przepraszam jeśli to nie miejsce na takie pytanie. Chciałam dowiedzieć się czy istnieje możliwość zeskanowania zdjęcia formatu zdjęcia dowodowego i powiększenia go w celu ponownego druku w nieco większym formacie. W zasadzie potrzebuję wywołać zdjęcia u fotografa bez pstrykania nowej fotki. Czy jest taka możliwość? Obiło mi się coś takiego o uszy. Chodzi mi o zachowanie jakości fotografii, czy taki zabieg jej nie zepsuje? będę wdzięczna za odpowiedź ;)
  • REKLAMA
  • #2 15902312
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 15902313
    ALEX626
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    1. Jeśli skanujesz zeskanuj w jak największej rozdzielczości i największym tzw dpi czyli punktów na cal. z większego możesz zrobić mniejsze ale odwrotnie nie bo utracisz jakość
    wystarczy rozdzielczość ten większy rozmiar 1920 a dpi daj na 300 będzie ok. nie ma co przesadzać z wielkością używaj najprostszego programu np IrfanView
  • REKLAMA
  • #4 15902331
    zmyslonyy
    Poziom 27  
    Ocena: 95
    Skanowanie powinno się robić w znacznie większej rozdzielczości by wyeliminować różne artefakty wynikające z samego procesu skanowania. I do wydruku nawet tej wielkości fotografii nie powinno być większego problemu. Niemniej zazwyczaj taki surowy obraz po skanowaniu również wymaga kilku korekt.

Jest też kilka programów specjalistycznych które zajmują się powiększaniem obrazów wykorzystujące najlepsze metody generowania czy uzupełniania fragmentów obrazu. Niestety tylko o nich czytałem i nie mam doświadczenia z pracą z nimi.

Dzisiaj kiedy są ogólnie dostępne cyfrowe aparaty fotograficzne można również spróbować sfotografować taka wywołaną/wydrukowaną fotografię jako metody na pseudo skanowanie. Oczywiście trzeba poeksperymentować z oświetleniem by nie było odbić światła itd.
  • #6 15902345
    bezpiecznik09
    Poziom 8  
    potrzebuję format 3,5x4,5 powiekszyc do 4,5x6. Cały zabieg i tak muszę wykonać u fotografa bo później potrzebuję te zdjęcia wydrukować. wiem, że lepiej zrobić nowe zdjęcia, ale w tym momencie nie jestem w stanie. dlatego zastanawiam się nad innym rozwiązaniem

Dodano po 8 [minuty]:

naprawdę zdaję sobie sprawę, że prościej wykonać nowe zdjęcia. Nie lubię utrudniać sobie życia, po prostu w tym momencie nie jestem w stanie tego zrobić. Dlatego chciałam zaczerpnąć rady osób, które się na tym znają lub się tym interesują
  • #7 15902370
    jega
    Poziom 24  
    Ocena: 108
    bezpiecznik09 napisał:
    potrzebuję format 3,5x4,5 powiekszyc do 4,5x6
    Jakość nie będzie aż tak zła, żeby od razu dyskwalifikować tę metodę. Robiłem dla znajomej takie powiększenia ze zdjęcia, które miała w jednym egzemplarzu w dodatku przypięte zszywaczem i po drobnej obróbce dało się na to patrzeć.

Osobna kwestia to wymogi danej instytucji w sytuacji, gdy zdjęcia mają być złożone jako załącznik do jakiegoś wniosku. Tu bywa różnie i mogą kwestionować zdjęcie, które twoim zdaniem będzie do przyjęcia.

Czy nie ma możliwości dotrzeć do pliku, z którego wykonano tę odbitkę? W większości przypadków fotografowie zachowują pliki i można je wykupić nawet po dłuższym czasie.
  • REKLAMA
  • #8 15904477
    ALEX626
    Poziom 13  
    bezpiecznik09 napisał:
    potrzebuję format 3,5x4,5 powiekszyc do 4,5x6...

Eeeee ja myślałem że ty chcesz powiększyć do 20cm.

tyle to ok. 1,28 to nie problem napisz jaki masz program przeglądarkę plików graficznych ??
  • REKLAMA
  • #9 15905942
    bezpiecznik09
    Poziom 8  
    niestety nie mam możliwości dotarcia do pliku. Przeglądarka plików graficznych? w zasadzie chciałam gotowe zdjęcie które mam zanieść do fotografa żeby się tym zajął. kogoś kto się zna na sprawie:)
  • #10 15906478
    PEPE64
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    bezpiecznik09, nie rozumiem Twojego prolemu. Jeśli masz skaner, lub aparat cyfrowy, to po co masz zanosić zdjęcie do fotografa, aby je potem wydrukować? Jeśli zeskanujesz zdjęcie, jak pisał przedmówca na dpi 300, to już masz plik gotowy do druku. Bo drukarkę zakładam że posiadasz. Jak mimo to chcesz poprawić jakość, to polecam program PhotoZoom Pro. Ma kilka algorytmów na poprawę jakości. Myślę jednak że przy formacie 4.5x6, nie ma to sensu. Pozdrawiam.
  • #11 15906989
    ALEX626
    Poziom 13  
    też przestałem rozumieć kolegę bezpiecznik. Zrób zdjęcie zdięciu aparatem, lub komórką i zanieś do fotografa. On będzie wiedział co z tym zrobić. Myślę że więcej koledze bezpiecznikowi nie doradzimy.
  • #12 15940334
    r_m
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Pewnie za późno, bo takie rzeczy są ludziom potrzebne "na wczoraj", ale jeśli zdjęcie było robione u tego samego fotografa, u którego ma być wydrukowane to większe, to warto po prostu zapytać. Fotografowie których znam mają archiwum zdjęć które wykonali, i to jest sprawa podania daty i odszukania zdjęcia na dysku, najczęściej jest oryginał + kopia przygotowana w zamówionym formacie. Fotograf chętnie wydrukuje to w innym formacie, oczywiście za odpowiednią cenę. Tylko naprawdę warto sprawdzić kiedy były robione zdjęcia, "chyba w tym roku w kwietniu" czasem okazuje się "w ubiegłym roku w marcu" ;)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat skanowania zdjęć dowodowych i ich powiększania w celu uzyskania większego formatu do druku. Użytkownicy podkreślili, że fizyczne powiększenie zdjęcia bez utraty jakości jest trudne, a najlepszym rozwiązaniem jest skanowanie w wysokiej rozdzielczości (300 dpi) oraz użycie programów do obróbki, takich jak PhotoZoom Pro. Wskazano również na możliwość wykonania nowego zdjęcia aparatem cyfrowym jako alternatywę. Niektórzy uczestnicy sugerowali, aby skontaktować się z fotografem, który mógłby mieć archiwalne pliki zdjęć. W przypadku braku dostępu do oryginalnych plików, powiększenie zeskanowanego zdjęcia może być akceptowalne, ale jakość może być kwestionowana przez instytucje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA