logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kominek z płaszczem wodnym - Sam układ zamknety grzejniki.

zbyszekz1989 07 Wrz 2016 21:50 4416 25
  • #1 15917988
    zbyszekz1989
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Prosił bym was, drodzy użytkownicy o pomoc. Mam 3 pomieszczenia, razem 30m2.
    Chcę je ogrzać kominkiem z płaszczem w układzie zamkniętym. Ściany ocieplone, okna plastyki, posadzka w trakcie robienia. Proszę o jakiś schemat i w sposób rozprowadzenia.
    Będą 2 grzejniki, 1 pompa, rury będę brał system pex. W pomieszczeniach jeszcze posadzki nie mam wylanych drugiej warstwy i tam myślałem rury pex do grzejników rozprowadzić ale jak będzie najlepiej.. Interesuje mnie gdzie i jakie najlepsze zawory zastosować czy będzie mi potrzebny zawór różnicowy, sitka pewnie.. Proszę na rysunku pokazać jak maja iść rury do umywalek z ciepła woda i pompę gdzie najlepiej ustawić: na powrocie, czy na zasilaniu.. I czego mi jeszcze brakuje, czego nie opisałem. Aha, a czy uda mi się grawitacyjnie to zrobić? Pompa tak, będzie. Wiadomo, większa średnica rur.... ale jakby nie było prądu. Pozdrawiam, dziękuję za pomoc, w załączniku opis:
    Załączniki:
    • Kominek z płaszczem wodnym - Sam układ zamknety grzejniki. ogrzkomin.jpg (250.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 15918113
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 967
    Układ zamknięty z kominkiem odpada na starcie. Tylko układ otwarty.
    Jest to małe mieszkanie o idealnie położonym kominku (na środku). Osobiście zastosował bym kominek powietrzny z rozprowadzeniem ciepłego powietrza. Bojler elektryczny 80L wieczorem zagrzany wystarczy na dwa prysznice i umycie naczyń.
    Ile osób tam będzie mieszkać?
  • #3 15919176
    zbyszekz1989
    Poziom 10  
    Czemu układ zamknięty odpada ? Teraz jest do bardzo popularne dla kominków. Bojler elektryczny odpada. Wszystko chcę kominkiem ogrzać i oczywiście grzałka elektryczna w bojlerze dodatkowo będzie. Tam dwie osoby. Na pewno będę robił układ zamknięty.
  • #4 15919234
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3835
    Jeśli chcesz wysadzić kominek, chałupę i te dwie osoby to buduj układ zamknięty. Pierwsze zagotowanie wody i dowiesz się że popełniłeś błąd. Przy którymś kolejnym zawór bezpieczeństwa może nie zadziałać...
  • #5 15919265
    zbyszekz1989
    Poziom 10  
    Trzeba się pilnować w układzie zamkniętym. Są jeszcze inne rodzaje bezpieczeństwa. Pomożecie mi taki układ zrobić ?

Dodano po 21 [minuty]:

Pomożecie mi zrobić schemat na to ?
  • #6 15919340
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3835
    Czego upilnujesz? Kominek nahajcowany bo śnieg i zawieja. Wiatr plus śnieg to prawie gwarancja wyłączenia prądu. Pompka stanie i co? Grawitacja na pexie? Masz gotowanie. Zawór bezpieczeństwa wypuści ciśnienie wraz z wrzątkiem i parą wodną. A jak się zatnie? Bum...
  • Pomocny post
    #7 15919362
    Magister_123
    Poziom 36  
    Rysunek podglądowy. Brakuje zaworów i filtrów.
    Zakaz zakładania głowic termostatycznych na grzejnikach.
    Osobiście w życiu nie założył bym sobie kotła stałopalnego w układzie zamkniętym. Skoro lubisz adrenalinę Twoja sprawa.
  • #8 15919397
    zbyszekz1989
    Poziom 10  
    Dzięki magister. A może pompkę dać na zasilaniu ? System pex dobre to rozwiązanie.

Dodano po 18 [minuty]:

Magister, zawór różnicowy nie powinien być niżej, a pompa na górze?
  • #9 15919701
    Magister_123
    Poziom 36  
    Pompka na powrocie ma lepsze warunki pracy.
    Zawór różnicowy powinien być poniżej pompy. Ale jak napisałem wyżej: jest to rysunek podglądowy. Pewne rzeczy są oczywiste dla instalatorów.
    Przy pierwszym zagotowaniu wody pex popłynie. Początkowe metry wykonaj w całości z miedzi.
    Uważam tak samo jak @kortyleski że kominek w układzie zamkniętym to bomba. Przy braku prądu w całym mieście wężownica schładzająca może nie zadziałać. Miej tego świadomość.
  • #10 15919975
    zbyszekz1989
    Poziom 10  
    http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1l5i oto link

Możecie konkretniej opisać schemat ? Proszę o pomoc. Chcę dużo wiedzieć jak to zrobić i co i jak. Papraków w Polsce nie brakuje.
  • #12 15920083
    zbyszekz1989
    Poziom 10  
    Nie wiem czemu tak wyszło. Starałem dobrze wpisać.

Dodano po 4 [minuty]:

Powrócimy do tematu?
  • #14 15920383
    jas67
    Poziom 22  
    Ocena: 116
    Człowieku, nie rób tego na układzie zamkniętym! Poczytaj sobie o wybuchach kotłów. Pół biedy jak zabijesz siebie (selekcja naturalna) ale możesz zabić kogoś.
    kortyleski napisał:
    Przy którymś kolejnym zawór bezpieczeństwa może nie zadziałać...
    Znam przypadek gdzie nowiutki zawór bezpieczeństwa nie zadziałał już przy pierwszym zagotowaniu.
  • #15 15920457
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 944
    Nie wiem czemu autor wątku tak bardzo chce pozostać przy zamkniętym układzie?
    Przecież do zamkniętego układu i tak trzeba doprowadzić zimną wodę do wężownicy schładzającej i odprowadzić zrzut do kanalizacji, czyli tak samo jak w przypadku układu otwartego - doprowadzenie wody do naczynka i odprowadzenie z przelewu, a o wiele bezpieczniej.
    Podobnie jest z pexem - nie masz przecież dużej instalacji, więc wykonanie nawet z miedzi nie będzie wiele droższe, a o wiele wytrzymalsze.
  • #16 15921815
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2101
    Kolejna kotłownia w salonie... Gratuluję pomysłu. Jak sie tak bardzo uparłeś to radzę zastosować podwójne zabezpieczenie w postaci węzownicy schładzajacej i zaworu DBV pod warunkiem, że masz wodociąg a nie hydrofor
    , albo bufor np. 1000L+.
    Za te pieniądze można kupić dobry ekonomiczny i bezpieczny kocioł.
  • #17 19953507
    chopperpl
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Moze stary temat, ale widze, ze nawet w 2016, gdzie budowano juz bezpieczne wklady do ukladow zamknietych, to "fachowcy" dalej nie znaja metod zabezpieczenia takich rozwiazan i strasza bombami. Glupi UPS, ktory zasili pompe obiegowa, kosztuje 120-150zl, a problem z niedzialajacym zaworem bezpieczenstwa mozna rozwiazac zakladajac drugi zawor rownolegle. Jak uwazacie ,ze dwa moga sie zepsuc jednoczesnie, to zalozcie trzeci. Nie jestem hydraulikiem, ale wystarczy ruszyc glowa i zobaczyc jak podobne problemy sa rozwiazywane w innych dzidzinach, nie koniecznie ze swiata "fachowcow" hydrauliki. Ponownie narzuca sie powiedzenie, ze prawdziwego fachowca szuka sie dzisiaj ze swieca.
  • #18 19953702
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2607
    Większych bredni dawno tu nie było. Jeżeli jesteś władny w zmianie prawa, to rób to. Będziesz wyrocznią. Do dzieła zatem
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #19 19953737
    chopperpl
    Poziom 10  
    mirrzo napisał:
    Większych bredni dawno tu nie było. Jeżeli jesteś władny w zmianie prawa, to rób to. Będziesz wyrocznią. Do dzieła zatem

Jezeli renomowany producent tworzy takie rozwiazania i legalnie sprzedaje, to widocznie jest to zgodne z prawem. Z pewnoscia ich prawnik wie lepiej niz "fachowiec". Jak sie nie ma checi do aktualizowania wiedzy na temat nowych rozwiazan, to najlepiej powiedziec, ze ktos wygaduje bzdury...

16) NWP w instalacjach z kotłem na paliwo stałe. zmiana w War. Techn. (Rozp. MI z 12.03.2009 §133 ust. 7 - Dz.U. 2009.56.461)
    „7. Zabrania się stosowania kotła na paliwo stałe do zasilania instalacji ogrzewczej wodnej systemu zamkniętego, wyposażonej w przeponowe naczynie wzbiorcze, z wyjątkiem kotła na paliwo stałe o mocy nominalnej do 300 kW, wyposażonego w urządzenia do odprowadzania nadmiaru ciepła.”;
  • #20 19954024
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Wyobraź sobie, że UPS i zawór bezpieczeństwa nie jest urządzeniem odprowadzającym nadmiar ciepła więc Twoja teoria upada, będzie to niezgodne z przepisami, a prokuratura jest zawsze za darmo i znajdzie "wykonawcę" takiej instalacji.
    UPS za 150 zł potrzebuje akumulatora. To już się robi 500 zł i nadal nie zabezpiecza... Wyobraź sobie awarie pompy CO i dlatego zaczyna się gotować w kotle. Nie jesteś hydraulikiem i nie wiele widziałeś, polecam wejść do kotłowni z zagotowanym kotłem , który wydaje dzwięki jakby miał ma ochotę stamtąd wyjść. Widziałem taki zagotowany kocioł "zabezpieczony" zaworem 3bary(!) z którego wywaliło strumień pary, szczęście, że nikogo nie było w kotłowni.
  • #21 19954027
    mirrzo

Znam te zapisy doskonale. Widzę, że jesteś "fahofcem" czytania ze zrozumieniem.
    Gdzie tu jest napisane o zainstalowaniu urządzenia? Czy w twoim schemacie są dublowane rzeczy o których piszesz, żeby dublować? Może 5, albo 11 zaworów bezpieczeństwa?
    To może doucz się czytając Dz.U. Nr 75 z 12 04 2002 poz 690 - raczej ze zrozumieniem
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #22 19954233
    chopperpl
    Poziom 10  
    andrzej lukaszewicz napisał:
    Wyobraź sobie, że UPS i zawór bezpieczeństwa nie jest urządzeniem odprowadzającym nadmiar ciepła więc Twoja teoria upada, będzie to niezgodne z przepisami, a prokuratura jest zawsze za darmo i znajdzie "wykonawcę" takiej instalacji.
    UPS za 150 zł potrzebuje akumulatora. To już się robi 500 zł i nadal nie zabezpiecza... Wyobraź sobie awarie pompy CO i dlatego zaczyna się gotować w kotle. Nie jesteś hydraulikiem i nie wiele widziałeś, polecam wejść do kotłowni z zagotowanym kotłem , który wydaje dzwięki jakby miał ma ochotę stamtąd wyjść. Widziałem taki zagotowany kocioł "zabezpieczony" zaworem 3bary(!) z którego wywaliło strumień pary, szczęście, że nikogo nie było w kotłowni.

Glownym argumentem przeciwnikow wkladow z PW jest wlasnie zanik zasilania na pompie i awaryjnosc zaworow bezpieczenstwa. Bardzo sluszne argumenty. Ale, ten pierwszy jest rozwiazany wlasnie UPSem i nie trzeba instalowac urzadzenia oferowanego przez branze hydrauliczna za trzykrotnosc wartosci, tylko kupic urzadzenie do zwklych komputerow biurowych lub serwerow o mocy do 300W. Przerobilem i przerabiam UPSy od ponad 20 lat i ich awaryjnosc jest zdecydowanie zadsza niz sprzetu agd.
    Co do awaryjnosci pompy... no coz, po to instalujemy automatyke, zeby awarie roznych elementow odrazu zglaszac uzytkownikowi (kominka raczej nie rozpalamy, gdy wyjezdzamy z domu) a takze, zeby uruchomic procedure awaryjna. Kominka nie mozna odrazu wygasic, ale dlaczego nie zainstalowac drugiej pompy (tanszej) na zasadzie "bypassu"????
    Zamiescilem schemat jako przyklad, ze wklady z PW sa legalne i funkcjonuja. Gdyby zabijaly ludzi, to jzu dawno by je zdelegalizowali. Jak najbardziej nie bede sie klucil z kims, kto pracuje przy tym na codzien i widzi fuszerki Januszy. Uwazam tylko, ze generalizowanie na podstawie spier... roboty, jest troche nie na miejscu.
    Jakos w przepisach nie doczytalem przeciwskazan, ze nie mozna podwajac zabezpieczen. Taka praktyka jest stosowana w przemysle i nie widze problemu, zeby tego nie zastosowac w rozwiazaniach domowych dla zwiekszenia bezpieczenstwa. Rozumiem, ze szkolono Was do wykonywania instalacjii zgodnie z zaleceniem producenta, czyli bez spustoszenia portfela klienta na zabezpieczenia, ale to wcale nie oznacza, ze rozwiazanie nieszablonowe jest bledne.
    Schematu polaczenia rownoleglego (nie mylac z szeregowym) nie musze Wam chyba tlumaczyc skoro jestescie fachowcami.

Dodano po 34 [minuty]:

mirrzo napisał:
    Znam te zapisy doskonale. Widzę, że jesteś "fahofcem" czytania ze zrozumieniem.
    Gdzie tu jest napisane o zainstalowaniu urządzenia? Czy w twoim schemacie są dublowane rzeczy o których piszesz, żeby dublować? Może 5, albo 11 zaworów bezpieczeństwa?
    To może doucz się czytając Dz.U. Nr 75 z 12 04 2002 poz 690 - raczej ze zrozumieniem

A jak sie ma twoj zalacznik do tej dyskusji? W tej ustawie nie ma doslownej definicji okreslajacej kominek z PW jako kotla. Jest mowa o kominkach palonych drewnem i sa one dozwolone gdy spelniaja pewne warunki... Ide ogladac mecz, wiec nie mam teraz czasu czytac tej ksiazki do konca. Wydaje mi sie, ze uwazanie kominka z PW za kociol jest tylko twoja interpretacja. Jestes prawnikiem i hydraulikiem w jednym???? BRAWO!
  • #23 19954495
    mirrzo

Mam na zbyciu 18 pomp cyrkulacyjnych, 74 zawory bezpieczeństwa i .... sporo innego sprzętu. Możesz to zastosować do RÓWNOLEGŁEGO dublowania; a mecz... Lewy właśnie strzelił
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #24 19954648
    chopperpl
    Poziom 10  
    mirrzo napisał:
    Mam na zbyciu 18 pomp cyrkulacyjnych, 74 zawory bezpieczeństwa i .... sporo innego sprzętu. Możesz to zastosować do RÓWNOLEGŁEGO dublowania; a mecz... Lewy właśnie strzelił

Zachowam emocje na Katar zamiast na eksploatowanie kominka z PW ;)
    Jak dokoncze instalacje i przetesuje pod wzgledem bezpieczenstwa, to z checia sie z Wami podziele dokladnym schematem. Wtedy dopiero ocenicie poziom bezpieczenstwa i bedziecie mogli wytykac moje bledy. Mam nadzieje, ze tego dozyje :)
    Pozdrawiam
  • #25 19973374
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    zbyszekz1989 napisał:
    Mam 3 pomieszczenia, razem 30m2.

Od początku jest to chory projekt, bo najmniejsze mocowo kominki z płaszczem wodnym mają moc rzedu 8kW, czyli na współczesny dom 180m2. Na 30 m2 to sie zagotuje w kilka minut, to tam potrzeba 1,5-2kW maksymalnie. Taki kominek i instalacja to kupa kasy wywalona w błoto.
  • #26 20196157
    mirekzaborze
    Poziom 9  
    Chciałbym się podpiąć pod ten temat. Kupiłem instalację używaną chce ją podłączyć na ogrodzie w altanie ma tam być 2 pokoje będzie to pomieszczenie sypialniane docelowo sauna i jacuzzi.
    Posiadam kominek z płaszczem wodnym oraz instalacje a także kocioł elektryczny i 3 grzejniki a także bojler z grzałka dodatkowo .
    Czy jest ktoś w stanie prosto rozrysować w paint gdzie zasilanie gdzie powrót gdzie pompka obiegowa jaki schemat na to z góry dziękuję Kominek z płaszczem wodnym - Sam układ zamknety grzejniki. Kominek z płaszczem wodnym - Sam układ zamknety grzejniki. Kominek z płaszczem wodnym - Sam układ zamknety grzejniki. Kominek z płaszczem wodnym - Sam układ zamknety grzejniki. Kominek z płaszczem wodnym - Sam układ zamknety grzejniki. Kominek z płaszczem wodnym - Sam układ zamknety grzejniki. Kominek z płaszczem wodnym - Sam układ zamknety grzejniki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w zakresie instalacji kominka z płaszczem wodnym w układzie zamkniętym do ogrzewania trzech pomieszczeń o łącznej powierzchni 30 m². W dyskusji poruszane są kwestie bezpieczeństwa związane z takim układem, w tym ryzyko zagotowania wody oraz awarii zaworów bezpieczeństwa. Uczestnicy forum sugerują, że układ zamknięty może być niebezpieczny, zwłaszcza w przypadku braku zasilania, co może prowadzić do niekontrolowanego wzrostu ciśnienia. Wskazują na konieczność zastosowania odpowiednich zaworów, filtrów oraz pompy, a także na zalety układu otwartego. Użytkownik prosi o schemat instalacji oraz porady dotyczące rozmieszczenia rur i komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA