logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Saeco Minuto HD8763 - zawiesił się podczas procesu odkamieniania

581620 09 Wrz 2016 21:01 19686 8
  • #1 15921734
    581620
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam, mam ekspres Saeco Minuto HD8763, wszystko działało jak należy i pewnego razu upomniał się o odkamienianie, więc zabrałem się za cały proces. Specjalny płyn i zaczynamy. Pierwszy etap powinien zakończyć się brakiem wody w zbiorniku i komunikatem na wyświetlaczu o konieczności dolania wody. Po tym rozpoczyna się 2 etap płukania. Niestety przy pierwszym etapie podczas odkamieniania ekspres nie rozpoznał braku wody i ciągnął ją aż do końca, zrobiłem pauzę i dolałem wody, pościłem dalej ale on nie chciał zakończyć pierwszego etapu i znów opróżnił pojemnik z wodą, dolałem i to samo. Wyłączyłem ekspres, za pomocą menu testowego ustawiłem blok w pozycji home aby opróżnić tacę z wody. Kolejne włączenie i znów chce prowadzić pierwszy etap procesu odwapniania, znów cały pojemnik i dalej ciągnie wodę, kolejny i kolejny pojemnik przepuszczony i nic. Sprawdziłem z menu testowego działanie elektrozaworów i pompy wszystko wydaje się być ok ciśnienie w normie. Sprawdziłem też działanie czujnika obecności wody w zbiorniku i też działa. Każde normalne włączenie go wymusza przeprowadzenie procesu odwapniania, który się nie kończy. Czy ktoś ma jakiś pomysł na ten przypadek. W takim niezależnym serwisie powiedzieli mi że trzeba wymienić wężyki i zaciski, chcą za to 300 zł i dopiero wtedy powinno przejść odwapnianie. Miałem go otwartego zaraz po pracy i w środku było sucho więc myślę, że gdyby wężyki puszczały to byłyby w środku ślady wody. Boję się, że dam im wymienić węże i zaciski a później powiedzą że jednak jeszcze coś trzeba dalej robić.
  • #2 15926583
    leotdipl
    Poziom 23  
    Ocena: 153
    581620 napisał:
    Witam, mam ekspres Saeco Minuto HD8763, wszystko działało jak należy i pewnego razu upomniał się o odkamienianie, więc zabrałem się za cały proces. Specjalny płyn i zaczynamy. Pierwszy etap powinien zakończyć się brakiem wody w zbiorniku i komunikatem na wyświetlaczu o konieczności dolania wody. Po tym rozpoczyna się 2 etap płukania. Niestety przy pierwszym etapie podczas odkamieniania ekspres nie rozpoznał braku wody i ciągnął ją aż do końca, zrobiłem pauzę i dolałem wody, pościłem dalej ale on nie chciał zakończyć pierwszego etapu i znów opróżnił pojemnik z wodą, dolałem i to samo. Wyłączyłem ekspres, za pomocą menu testowego ustawiłem blok w pozycji home aby opróżnić tacę z wody. Kolejne włączenie i znów chce prowadzić pierwszy etap procesu odwapniania, znów cały pojemnik i dalej ciągnie wodę, kolejny i kolejny pojemnik przepuszczony i nic. Sprawdziłem z menu testowego działanie elektrozaworów i pompy wszystko wydaje się być ok ciśnienie w normie. Sprawdziłem też działanie czujnika obecności wody w zbiorniku i też działa. Każde normalne włączenie go wymusza przeprowadzenie procesu odwapniania, który się nie kończy. Czy ktoś ma jakiś pomysł na ten przypadek. W takim niezależnym serwisie powiedzieli mi że trzeba wymienić wężyki i zaciski, chcą za to 300 zł i dopiero wtedy powinno przejść odwapnianie. Miałem go otwartego zaraz po pracy i w środku było sucho więc myślę, że gdyby wężyki puszczały to byłyby w środku ślady wody. Boję się, że dam im wymienić węże i zaciski a później powiedzą że jednak jeszcze coś trzeba dalej robić.

witaj,

przypominam sobie, że miałem takie objawy.
    Jak się później okazało, dogorywała pompa, którą ostatecznie wymieniłem na nową.
  • #3 15929826
    cafedomino
    Poziom 20  
    Ocena: 359
    Witam. Żadne wężyki ani pompa uszkodzona elektronika sam taki kupiłem na pchlim targu wystarczyło tylko odkamienić no i zaczeło się tak jak opisał 581620 niekończące się odkamienianie. Może wgranie nowego programu coś by dało ale do niego nie mam.
  • #4 15930743
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1801
    Witam
    Prosze sprawdzic czy plywak w pojemniku na wode sie nie zawiesil
  • #5 15930771
    leotdipl
    Poziom 23  
    Ocena: 153
    cafedomino,

ma RACJĘ. Nie pompa, wężyki, itd. To będzie elektronika. Sam źle skojarzyłem,
    a przecież opisywałem dziwne zachowanie Saeco. Powodem u mnie akurat było
    zwarcie w optoelektronice od strony druku (opary).
  • Pomocny post
    #6 15932497
    cafedomino
    Poziom 20  
    Ocena: 359
    Niestety w tych modelach zbiornik wody nie jest wyposarzony w magnez (stare dobre rozwiązanie) Dla tych nowszych ekspresów procesem zakończenia cyklu odkamieniania jest brak sygnału z przepływomierza i właśnie tu moje takie przemyślenie może wystarczy go wymienić? Nie mam odpowiedniego pacjęta na warsztacie więc może któryś kolegów ma taką możliwość i podzieli sie wynikami.
  • #7 15950347
    581620
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    cafedomino napisał:
    Dla tych nowszych ekspresów procesem zakończenia cyklu odkamieniania jest brak sygnału z przepływomierza i właśnie tu moje takie przemyślenie może wystarczy go wymienić?

No i tu masz rację ! kilka godzin prób i w końcu byłem tak zdesperowany, że zacząłem odpinać na działającym odkamienianiu wtyczki, najpierw z czujnika poziomu wody ale nic nie dało a potem z przepływomierza - no i sukces ! Po chwili od podpięcia go znów ekspres wskazał że brak jest wody w zbiorniku. Kolejne dwa płukania i działa - proces odkamieniania zakończył się sukcesem. Teraz ekspres działa już bez problemów. Wyczytałem w serwisówce, że czujnik poziomu wody daje impuls do układu a on liczy wówczas impulsy z przepływomierza (nie pamiętam dokładnie ile) i po tym rozpoznaje że kończy się woda w zbiorniku. To potwierdza ewidentnie, że w moim przypadku zawiesił się czujnik przepływomierza albo program w układzie elektronicznym, pompa brała wodę nawet po wyciągnięciu zbiornika pomimo, że czujnik w menu testowym wskazywał dobrze obecność wody.
  • #8 18461290
    corejack
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.
    Mocno stary temat, ale może komuś się przyda.
    Identyczne objawy, ekspres rozpoczął odkamienianie i nie "widział" końca wody.
    Odłączanie zasilania nie pomagało, menu serwisowe wskazywało na prawidłowe działanie czujnika obecności wody.
    Wieczorem nie miałem czasu, planowałem skorzystać z doświadczeń kolegi i odłączyć podczas pracy czujnik przepływu wody.
    Rano wiedziony chyba przeczuciem włączyłem ekspres, podjął odkamienianie.
    Tym razem wszystko przebiegło podręcznikowo.
    Wygląda na to, że w takim przypadku może pomóc zostawienie urządzenia bez zasilania na dłuższy czas, np. noc.
    Pozdrawiam.
  • #9 19505401
    BartekChmielak
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Witam, miałem identyczne objawy. Zawieszał się podczas odkamieniania i mógł w nieskończoność przelewać wodę. Wymieniłem przepływomierz i dalej to samo. Okazało się że winny byl czujnik poziomu wody. Nie podejrzewałem go bo działał ale zakłamywał. Przepływomierz z nim współpracuje i ekspres zlicza cykle co 200impulsow. Po wymianie cykl się odwiesił i wszystko działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z ekspresem Saeco Minuto HD8763, który zawiesił się podczas procesu odkamieniania, nie rozpoznając braku wody w zbiorniku. W odpowiedziach zasugerowano kilka potencjalnych przyczyn, w tym uszkodzenie pompy, czujnika poziomu wody oraz elektroniki. Wskazano, że problem może leżeć w czujniku przepływu wody, który współpracuje z czujnikiem poziomu. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami, sugerując, że odłączenie zasilania na dłuższy czas lub wymiana czujnika przepływu może rozwiązać problem. Ostatecznie, po odłączeniu czujnika przepływu, ekspres zakończył proces odkamieniania pomyślnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA