Witam, mam ekspres Saeco Minuto HD8763, wszystko działało jak należy i pewnego razu upomniał się o odkamienianie, więc zabrałem się za cały proces. Specjalny płyn i zaczynamy. Pierwszy etap powinien zakończyć się brakiem wody w zbiorniku i komunikatem na wyświetlaczu o konieczności dolania wody. Po tym rozpoczyna się 2 etap płukania. Niestety przy pierwszym etapie podczas odkamieniania ekspres nie rozpoznał braku wody i ciągnął ją aż do końca, zrobiłem pauzę i dolałem wody, pościłem dalej ale on nie chciał zakończyć pierwszego etapu i znów opróżnił pojemnik z wodą, dolałem i to samo. Wyłączyłem ekspres, za pomocą menu testowego ustawiłem blok w pozycji home aby opróżnić tacę z wody. Kolejne włączenie i znów chce prowadzić pierwszy etap procesu odwapniania, znów cały pojemnik i dalej ciągnie wodę, kolejny i kolejny pojemnik przepuszczony i nic. Sprawdziłem z menu testowego działanie elektrozaworów i pompy wszystko wydaje się być ok ciśnienie w normie. Sprawdziłem też działanie czujnika obecności wody w zbiorniku i też działa. Każde normalne włączenie go wymusza przeprowadzenie procesu odwapniania, który się nie kończy. Czy ktoś ma jakiś pomysł na ten przypadek. W takim niezależnym serwisie powiedzieli mi że trzeba wymienić wężyki i zaciski, chcą za to 300 zł i dopiero wtedy powinno przejść odwapnianie. Miałem go otwartego zaraz po pracy i w środku było sucho więc myślę, że gdyby wężyki puszczały to byłyby w środku ślady wody. Boję się, że dam im wymienić węże i zaciski a później powiedzą że jednak jeszcze coś trzeba dalej robić.