logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skrętka kategorii 6 czy 5e do instalacji LAN w nowym domu?

Cactus23 11 Wrz 2016 21:51 5010 2
REKLAMA
  • #1 15925725
    Cactus23
    Poziom 11  
    Ocena: 34
    Witam
    Będę kładł instalacje LAN w nowym domku i zastanawiam się czy warto na obecną chwilę kłaść kabel kategorii 6 czy zwykły 5e ?
    Internet już w tej chwili można mieć 250Mbit na 70-80zł, za rok lub dwa standardem będzie pewnie dużo więcej. Do tego LAN na 1Gbit to już normalka a nawet konieczność.
    Generalnie nie zastanawiałbym się bo kabel kat 6 jest pare groszy droższy ale ponoć wymaga innych końcówek, innej zaciskarki. Te końcówki będą pasować do standardowego routera i kart sieciowych ?
    Sorki za głupie pytania ale raczkuje w tym temacie.
    Wiem że 5e uciagnie 1Gbit na dystansach do 30-40m ale kabel pod tynkami kładzie sie na dziesiatki lat a nie na rok czy dwa i pewnie za ileś lat ten lepszy kabel się może przydać. Proszę o doradzenie.
  • REKLAMA
  • #2 15925846
    wasyl32
    Poziom 19  
    Ocena: 44
    Witam
    Instalacja kat. 6 pozwala na przepustowość do 10Gb na dystansie do 55m (6A - 10Gb do 100m). Czy taki transfer wykorzystasz? Ciężko powiedzieć, ponieważ cena urządzeń 10Gb na dzień dzisiejszy to jednak spory wydatek. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie wykorzystać taki kabel. Sam ostatnio remontowałem mieszkanie i wrzuciłem 6kę. Kabel nadal zakańczasz gniazdami RJ45 i panelem. Ich montaż zazwyczaj nie różni się od 5e i można użyć standardowego noża uderzeniowego tzw. "krone"(różnica montażu częściej wynika z zastosowania systemu danej firmy, przykładowo Leviton udostępnia narzędzie, które jednym ruchem zarabia wszystkie 8 zył.). Patchcordy w kat. 6 nadal wykonane są identycznie jak w kablu 5e, jednak wykonanie ich samodzielnie wymaga trochę większej dokładności i wprawy ze względu na znajdujący się w kablu separator plastikowy - w mojej opinii lepiej użyć gotowych kabelków.
    Ze względu na wysokie ceny gniazd kat. 6 możesz użyć tańszych gniazd kat. 5e, ale pamiętaj, że wtedy kategoria instalacji jest taka, jak najniższa kategoria zastosowanego elementu instalacji. Gdy będziesz potrzebował podnieść kategorię do 6 ograniczysz się tylko do wymiany zakończeń.
REKLAMA