logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką skrętkę wybrać do sieci LAN w domu jednorodzinnym i czy użyć peszla?

zomig 05 Maj 2019 20:00 1374 3
  • #1 17945087
    zomig
    Poziom 6  
    Ocena: 11
    Witam,

Jestem na etapie budowy własnego domu - właściwie stan już zamknięty. Chciałbym rozprowadzić po domu kabel internetowy i w każdym pokoju mieć gniazdko (jestem przed tynkami i wylewkami więc mogę to zrobić na spokojnie). Mam w związku z tym trzy pytania:
    1. Jaki kabel (skrętkę) wybrać, żeby było to trwałe i dobrej jakości (oczywiście pomijam jakieś złote kable bo mnie po prostu nie stać :))?
    2. Czy warto taki kabel puścić w peszlu? Jeśli tak to jakim?
    3. Czy można w takim peszlu puścić jeszcze jakiś inny przewód (np. do głośników) - czy lepiej sobie odpuścić i tylko internet w tym peszlu?

Dzięki z góry za pomoc.
  • #2 17945128
    Grzegorz7
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    1. Skrętka kategorii 5 (5e)...
    2. Tak. Za chwilę ulegniesz marketingowi i będziesz zmieniał skrętkę na np. kat. 6...
    3. Tak.

Mam w peszlu pod wylewką od ponad 10 lat. Skrętki nie wymieniałem ale koncentryk TV tak.
    W peszlu zostaw sobie cienki (fi 1mm) mocny drut stalowy do przeciągania następnych kabli. Zawsze nich tam jest. Jak ciągniesz nowy kabel to również nowy drut. To ważne.
    Jaki peszel? Po prostu peszel o fi jak najmniejszym abyś to schował a jednocześnie aby się tam zmieściły kable. Ja mam chyba jakieś fi 20 ale to za dużo...
  • #3 17945660
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8317
    Ja bym jednak, niezależnie od marketingu, wybrał skretkę kategorii 6, jeśli ma to być lekko przyszłościowe. Oczywiście jeśli to będzie w peszlach to można sobie to wypruć i wymienić, ale cat. 6 to już nie jest majątek. Do gigabita oczywiście starczy 5e (chyba że odległości są bardzo duże). Oczywiście która by to nie była kategoria to warto kupić porządna skrętkę, drut - nie linkę, do tego nie żaden wynalazek malowany farbką (copper clad aluminum, copper clad steel). Firmy, które mi przychodzą na myśl to Madex, Bitner, TF Kable, Belden, Draka, Molex - pewnie jakieś sensowne firmy pominąłem, ale z tymi kablami miałem ostatnimi czasy do czynienia i dobrze je oceniam :)

Na cat. 6 można już puścić 10GbE, co wcale nie jest jakimś abstrakcyjnym tematem (pojawiają się już płyty główne z kartami LAN 10GbE, sprzęt sieciowy za kilka lat zjedzie do akceptowalnych kwot, łącza internetowe powoli zaczynają dobijać do 1 gigabita).
  • #4 17946332
    zomig
    Poziom 6  
    Ocena: 11
    Wielkie dzięki za pomocne informacje.
    Pewnie jak zacznę działać to pojawią mi się kolejne pytania ale to już w innym dziale pewnie będą.
REKLAMA