logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Folder Windows 55GB! - Plik Installer 21GB, WinSXS 15 GB.. Czy tak powinno być?

Guru66 13 Wrz 2016 09:18 7047 13
REKLAMA
  • #1 15928318
    Guru66
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich!

Mam problem z miejscem na dysku. Posiadam dysk SSD 128 GB i miejsce na nim jest dla mnie bardzo cenne. Niestety sam folder w Windowsem ma około 55GB, a w nim najwięcej ważące to Installer około 21 GB i WinSXS 15 GB. Oczyszczanie dysku C niestety już nie pomaga, czyszczenie CCleanerem także nie daję już żadnych rezultatów. Z tego co wiem niestety ręczne usunięcie zawartości tych folderów może skończyć się tragicznie dla systemu, chyba, że ktoś wie co usuwa.. Ma ktoś jakiś pomysł by coś z tym zrobić? Poniżej screen z WinDirStat.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15928398
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 15928525
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    Cytat:
    Czy tak powinno być?

Na powyższe pytanie nie da się odpowiedzieć prostym Tak/Nie. Te wartości, które tak Pana niepokoją wcale nie muszą być nieprawidłowe. Zapewne dałoby się "coś z tym zrobić" ręcznie, ale potencjalne szkody mogą być większe od korzyści.
    W sprawie WinSxS w systemach Windows 8 i nowszych można spróbować tu: https://technet.microsoft.com/en-us/library/dn251565.aspx?f=255&MSPPError=-2147217396 wskazanych kroków by dowiedzieć się co można usunąć i ew. to usunąć. Samo usunięcie jest również możliwe poprzez użycie narzędzia Oczyszczanie dysku - Oczyść pliki systemowe (ta opcja działa jako implementacja w postaci poprawki w Windows 7 SP1).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #6 15928827
    Guru66
    Poziom 10  
    Windows 7 Ultimate SP1. Korzystam z niego niecałe 3 lata. Co do wielkości, pewnie nie zwracał bym uwagi gdybym miał partycje C o pojemności 500 GB. Niestety Oczyszczanie dysku - Oczyść pliki systemowe już nie przynosi.. rezultatu.. Kiedyś usuwało duże ilości danych.. z Windows Update. Dodam, że ja nie mam opcji Oczyść pliki systemowe, mimo, że uruchamiam narzędzie z uprawnieniami admina, ale z tego co wiem, to czasami tak w Windows się dzieje i nie jest to problemem.
  • #8 15929148
    Guru66
    Poziom 10  
    Popraweczka jest. Nawet ją odinstalowałem i zainstalowałem ponownie, ale nic to nie daje.
  • #9 15929169
    Matuzalem

Poziom 43  
    Jeszcze jedna rzecz przychodzi mi do głowy - teoretycznie DISM powinien działać i w Windows 7. Może wiec warto sprawdzić jak system zareaguje na polecenie
    Dism.exe /Online /Cleanup-Image /AnalyzeComponentStore - czy je wykona i pokaże co można usunąć?
    Gdyby tak było, to potem już tylko: Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup /ResetBase i bezpieczną (automatyczną) część oczyszczania WinSxS można odhaczyć.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #10 15929741
    Guru66
    Poziom 10  
    O i tutaj coś jest chyba nie tak.. wysyłam poniżej zrzut ekranu..
  • #11 15930152
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1575
    DISM działa pod W7 ale nie z takimi opcjami.

Takie coś (jak już oczyściłeś z SP to nic nie da):
    DISM /online /Cleanup-Image /SpSuperseded
    ( https://support.microsoft.com/pl-pl/kb/2795190 )

Do oczyszczenia %WinDir%\Installer -> http://www.homedev.com.au/free/patchcleaner
    Wcześniej przy okazji wywal %WinDir%\SoftwareDistributionOld bo może się przydać trochę miejsca na instalację .NET Framework 4.5.2 (jak nie masz; wymagany przez PatchCleaner)
  • REKLAMA
  • #12 15930154
    Matuzalem

Poziom 43  
    Dziękuję, Panie WojtasJD, za sprostowanie. Na swoją obronę mam tylko, tyle że Windows 7 był mi od zawsze obcy (czyli... powinienem siedzieć cicho).
    Autora wątku za wprowadzenie w błąd przepraszam.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #13 15930258
    Guru66
    Poziom 10  

Screen z drugiego polecenia.

Czy ten programik jest na tyle bezpieczny, że mogę go użyć bez obaw?
    Poniżej screen.
  • #14 15931839
    Paweł Bilesza
    Poziom 9  
    Może do tego usuń języki co ważą ponad 2 GB albo i więcej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zajętością miejsca na dysku SSD o pojemności 128 GB, gdzie folder Windows zajmuje 55 GB, w tym 21 GB dla folderu Installer i 15 GB dla WinSXS. Oczyszczanie dysku oraz użycie CCleanera nie przyniosły rezultatów. Użytkownik obawia się ręcznego usunięcia plików z tych folderów, co mogłoby zaszkodzić systemowi. W odpowiedziach zasugerowano użycie narzędzi takich jak DISM do analizy i oczyszczania komponentów, a także sprawdzenie obecności poprawek systemowych, które mogą umożliwić dodatkowe opcje oczyszczania. Wskazano również na możliwość usunięcia niepotrzebnych języków oraz użycie programu PatchCleaner do oczyszczenia folderu Installer.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA