logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kaskadowe vs równoległe łączenie modułów Peltiera - wydajność chłodzenia

qbis19 07 Lip 2005 22:24 5378 7
  • #1 1637321
    qbis19
    Poziom 20  
    Ocena: 64
    Witam
    Moje pytanie dotyczy moze nie połączenia ale "sprzęgniecia" modułow Peltiera .
    Zeby ograniczyć temat zagadnienia pomijam do czego ma byc to zastosowane.
    Zakładając że mam dwa ogniwa o tych samych wymiarach i o tych samych parametrach. Stosując je kaskadowo czyli jedno na drugim uzyskam po stronie zimnej nizszą temperaturę .Oczywiście wiem ze po stronie gorącej takiego ukladu będzie więcej ciepła do odprowadzenia .
    Zakladajac ze po stronie gorącej mam stala temperature to czy taki układ kaskadowy będzie bardziej wydajny niż układ z modulami ulozonymi obok siebie i przymocowanymi do tych samych radiatorów .Nie wiem jak zaprojektować chłodnicę czy z modulami polozonymi obok siebie czy kaskadowo .Zastosowanie modułów o wiekszej mocy nie wchodzi w grę sta też moje pytanie .Pozdrawiam
  • #2 1637368
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 720
    Nie sadze, zebys uzyskal nizsza temperature w kaskadzie. Peltiery pracuja na zasadzie "przepychania" ciepla z jednej strony na druga, wiec jesli oba maja taka sama wydajnosc, to jeden "przepchnie" tyle ile moze, a drugi "przepchnie" to dalej, nie liczac strat.
  • #3 1637437
    qbis19
    Poziom 20  
    No ok ale nie było by tak że drugi moguł odebrałby ciepło od tego pierwszego i obnizył jego gorącą stronę do temperatury nizszej niz chlodzenie bezposerdnio czynnikiem zewnetrznym ??? i w ten sposob po stronie zimnej pierwszego modułu byla by niższa temperatura .
  • #4 1637560
    marcinj12
    Poziom 40  
    Ocena: 250
    Myślę że powinienneś patrzeć na to w ten sposób, ile ciepła zostanie ostatecznie oddanych do otoczenia.

Załóżmy że mamy dwa moduły kaskadowe. Pierwszy moduł przepycha 60W, drugi (jak piszesz - taki sam) odbiera te 60W i przepycha je dalej. I teraz i tak musisz zapewnić odprowadzenie tych 60W z tego drugiego peltiera do otoczenia - czyli i tak musisz dać radiator zdolny tą moc (60W)odprowadzić.
    Co z tego że drugi peltier zmiejszy temperaturę pierwszego - owszem, większa różnica temperatur sprawi że pierwszy będzie mógł teraz przepchnąć więcej ciepła (powiedzmy 100W) do drugiego peltiera, ale drugi i tak go nie odbierze, bo może przez chłodzenie czynnikiem zewnętrznym (zakłądam że radiator umożliwia mu odprowadzenie tych 60W) odprowadzić do otoczenia tylko 60W. Naddatek, czyli 40W, będzie go tylko grzał.

A teraz dwa osobne peltiery: każdy jest w stanie (z zewnętrzym chłodzeniem zdolnym odprwadzić te 60W) przepchnąć 60W do otoczenia. Czyli dwa peltiery z radiatorami mogą odprowadzić 2*60W = 120W mocy.

Poprawcie mnie jeśli źle mówię...

Pozdrawiam...
  • #5 1637634
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    W radzieckich kamerach termowizyjnych były trzy peltiery o coraz większej powierzchni. Chłodziły pyroelement zapewniając mniejsze szumy obrazu.

Myślę że kaskadowe połączenie pozwalało właśnie na niższą temperaturę pracy.
  • #6 1637675
    qbis19
    Poziom 20  
    No wlasnie po kilku przemysleniach doszedlem do tego samego wniosku że kaskadowo obniże temperaturę bardziej natomiast rownolegle zwieksze wydajnośc ukladu .
  • #8 1637773
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Dokładnie jak mówi And! - do chłodzenia diod nadawczych w światłowodach widziałem moduły Peltiera trójstopniowe. Czyli trzy Peltiery jeden za drugim. Ciągnęło chyba ponad 120W mocy (albo i więcej), ale mogło "odciągnąć" temperaturę bodajże o ponad 150K na obszarze 4x4mm. Ale to było dawno - gdzieś 2000 rok chyba.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy porównania wydajności chłodzenia modułów Peltiera połączonych kaskadowo (jeden na drugim) oraz równolegle (obok siebie). W układzie kaskadowym pierwszy moduł przekazuje ciepło do drugiego, co teoretycznie pozwala na uzyskanie niższej temperatury po stronie zimnej, jednak wymaga skutecznego odprowadzenia większej ilości ciepła po stronie gorącej. Przy stałej temperaturze radiatora układ kaskadowy nie zwiększa efektywnej mocy chłodzenia, ponieważ drugi moduł musi odprowadzić całość ciepła przekazywanego przez pierwszy, a nadmiar ciepła powoduje wzrost temperatury. Układ równoległy z dwoma modułami pozwala na większą moc chłodzenia, gdyż każdy moduł niezależnie odprowadza ciepło do radiatora. Przykłady z praktyki, takie jak trójstopniowe moduły Peltiera stosowane w kamerach termowizyjnych lub do chłodzenia diod nadawczych w światłowodach, potwierdzają, że kaskadowe połączenie umożliwia osiągnięcie niższej temperatury, natomiast połączenie równoległe zwiększa wydajność chłodzenia (ilość odprowadzanego ciepła). Analogią jest porównanie do rezystorów: połączenie szeregowe zwiększa różnicę temperatur, a równoległe – natężenie przepływu ciepła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA