logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić dwukierunkowe połączenie ze skrętki?

galaxy_938 07 Lip 2005 22:54 3827 17
  • #1 1637424
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Mam pytanko, otyż czy da rade zrobić ze skrętki coś takiego ? Sorka za jakośc schematu :P

A dokładniej ma to wygladac tak :P

• #2 1637510
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Da rade , w skretce pracuje tylko 1,2,3,6 kabelek , reszta jest do wziecia u mi emam podpiete na pozostalych 4 np drugi komp , a w innych przypadkach np linie telefoniczna, takze i zasilanie ap czy switch tez mozna tam puscic
  • #3 1637652
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    Jeżeli kabel nie będzie zbyt długi to da rade.
    Przy zbyt długim mogą się pojawić przesłuchy.

Zasilanie i masy nie przeszkadzają(jest nawet specyfikacja POWERON NET do zasilania urządzeń sieciowych po skrętce), sygnały zmienne mogą szkodzić.
  • #4 1637732
    seba3317
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    No a można prośic dokładniejszy schemat tego bo mozna by było to wykożystać bo to zdjecie nie jest za wyrażne
    dołaczam schemat połączenia komputer-kopmpter i niech ktoś dopisze jak podzielić to na dwa
    Załączniki:
    • Skrętka-schemat.doc (30.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1638212
    halif
    Poziom 27  
    Tylko pamiętaj, żę normy zalecają rozplatanie skrętki na max 30 cm. Narażasz się na duże zakłócenia. Zatem lepiej nie kłądź tak rozplecionych kabli np. w pobliżu źródeł wysokiego napiecia.
  • #6 1638315
    Kaszmirek
    Poziom 19  
    To jest połączenie jakie ja bym zrobił, w razie błędów poprawcie.
    W razie problemów z interpretacją schematu pisz.

I to co napisał halif im mniej rozplątana skrętka tym mniej zakłuceń.

Pozdrowienia
    Kaszmri
    Załączniki:
    • Jak zrobić dwukierunkowe połączenie ze skrętki? polącz.JPG (23.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1638376
    seba3317
    Poziom 12  
    Dzieki za schemat

Mam jeszcze pytanie czy w takim wypadku da sie podłączyć dwa komputery pod jedno gniazdo w swichu
    Wydaje mi sie że w takim podłączeniu da sie to zrobić czy tylko ten drugi komputer podłączony w ten spośób bedzie działał poprawnie i bedzie miał kontakt z pozostałymi ??

Na marginesie jeżeli ktoś ma postawić dwie pary kopmputerów koło siebie w odległości maksymalnej 30 cm nawed jezeli jedna para koncówek bedzie umieszczona w jakimś urządzeni rozdzielającym typu swich hub itd. to i tak druga para musi stać koło siebie
  • #8 1638391
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Kabel jest długości 30m ;) A rozplątane nie bedzie więcej jak 35cm :P I w pobliżu wysokiego napięcia nie będą szły jedynie co to koło kabli tv :P
  • #9 1638453
    halif
    Poziom 27  
    seba3317 napisał:
    Dzieki za schemat

Mam jeszcze pytanie czy w takim wypadku da się podłączyć dwa komputery pod jedno gniazdo w swichu
    Wydaje mi się że w takim podłączeniu da się to zrobić czy tylko ten drugi komputer podłączony w ten spośób bedzie działał poprawnie i bedzie miał kontakt z pozostałymi ??

Nie da się. W porcie switcha już nie ma takich cudów jak dublowanie sygnałów. Po prostu jeden port - jeden host na końcu kabla. A co do 30 cm to masz rację, że przez to trudno wykorzystywać takie rozwiazanie do podłączania komputerów, ale profesjonalnym rozwiązaniem są oddzielne kable, ten pomysł to troche taka prowizorka bez gwarancji, że będzie działać. Wiesz, możesz sobie rozpleść skrętkę nawet na 5 m, ale nie licz na jakikolwiek sygnał na końcu. W końcu nazwa skrętka samoekranująca wskazuje na cel takeigo kręcenia kabli :)
  • #10 1638458
    seba3317
    Poziom 12  
    [quote="galaxy_938"]Kabel jest długości 30m ;) A rozplątane nie bedzie więcej jak 35cm

nie chodziło mi o długość przewodu jaki może być tylko ze na tych 35 cm muszą stać dwa komputery bo na łączeni skrętki znowu bedą straty i zakłucenia wiec mogo być problemy :(
  • #11 1638488
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Tak ale ja chce zrobić tak ze serwer stoi 30 m od modemu i ma sugnał iśc do serwera z modemu i serwera do kompa ;), a więc modem obok kompa bedzie. A w serwie 3 karty sieciowe jedna od modemu druga do kompa i 3 też do kompa :P
  • #12 1638504
    seba3317
    Poziom 12  
    Wiesz, możesz sobie rozpleść skrętkę nawet na 5 m, ale nie licz na jakikolwiek sygnał na końcu. W końcu nazwa skrętka samoekranująca wskazuje na cel takeigo kręcenia kabli :)[/quote]

Ja rozumiem że skrętki mozna rozpłeść ale szukam sensu w robieniu takiego kabla rzadko kto stawia dwa komputery koło siebie w takiej odległości
  • #13 1638589
    halif
    Poziom 27  
    Idea jest tylko to aby za pomocą jednego kabla połączyć po dwa komputery po każdej stronie. Oczywiście, że jeżeli stanowiska komputerowe są oddalone to trzeba kłaść dedykowane kable. Zresztą ja takiego rozplatania kabli nie pratykuje i raczej nie polecam. Za dużo potem kłopotów.
  • #14 1638772
    seba3317
    Poziom 12  
    No to teraz mowie o co dokładnie mi chodzi mam taką sieć jak na rysunku sorki za jakość ale sie spieszyłem i chodzi mi o to aby do tego swicza podłączyć 6 komputer (serwer) w ktoym bedzie karta sieciowa bezprzewodowa do internetu w celu aby wszyscy użytkownicy mieli internet

W takim ustawieniu jak teraz to wszyscy maja internet tylko w chwili gdy kopmuter 5 jest włączony

zamieżamprze przełożyć karte bezprzewodową która znajduje sie w 5 kompie do tego serwera

kto ma pomysł jak podłączyć 6 komputer do swicha 5. i czy to wogóle da sie tak zrobic
    Załączniki:
    • Jak zrobić dwukierunkowe połączenie ze skrętki? serwer.JPG (18.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 1638891
    halif
    Poziom 27  
    No to rozdzielając skretke tego nie zrobisz. Raczej bez dodatkowego urządzenia się nie da. Kup najprostszy, najtańszy (koło 70zł) switch, nawet 4-o portowy. Albo mozesz od innego komputera udostepniac, ale tamten komputer tez musialby byc wlaczony non-stop.
  • #16 1640104
    seba3317
    Poziom 12  
    własnie po to ten serwer zeby net każdy miał przez cały czas

Oki nie da rady trudno

Myślałem że da rade dlatego pisałem

Pozdrawiam
  • #17 1640426
    halif
    Poziom 27  
    Da rade po prostu z któregos portu pość kabel na inne, mniejszy switch i z niego na dwa pozostałe kompy , Najlepiej wybierz te, które stoją obok siebie, lub w pobliżu. Musisz po prostu kupić nowy switch. Tak z obowiązku sprawdż, czy switch, który masz można łączyć kaskadowo i czy automatycznie tworzy przezroczyste połączenia z innymi switchami. Jednak, jeżeli ten switch to nie jest jakiś archaiczny zabytek to nie będzie z tym kłopotu. Ten mały "podswitch" będzie robił za "duplikator portów" (tak w uproszczeniu).
  • #18 1641704
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Albo możesz sprzedać ten switsh i kupić 8 portowy :)
    P.S: Jak będziesz go sprzedawał to wal cene tu, może się skusze =)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości wykonania dwukierunkowego połączenia za pomocą jednego kabla skrętki, tak aby podłączyć dwa komputery do jednego portu switcha lub modemu. Skrętka standardowo wykorzystuje pary 1,2 i 3,6 do transmisji danych, a pozostałe pary mogą służyć do innych celów, np. zasilania (Power over Ethernet) lub dodatkowego połączenia. Jednak rozplatanie skrętki na długości powyżej 30 cm zwiększa ryzyko zakłóceń i przesłuchów, co negatywnie wpływa na jakość sygnału. Próba podłączenia dwóch komputerów do jednego portu switcha bez dodatkowego urządzenia jest niemożliwa, ponieważ porty switcha obsługują tylko jedno urządzenie na końcu kabla. Rozwiązaniem jest zastosowanie dodatkowego, małego switcha kaskadowo, który umożliwi podłączenie wielu komputerów do jednego portu. W przypadku dłuższych odległości między stanowiskami komputerowymi zaleca się stosowanie dedykowanych kabli. Pomysł rozplatania skrętki i łączenia dwóch komputerów jednym kablem jest traktowany jako prowizorka i nie jest zalecany w profesjonalnych instalacjach sieciowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA