logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Manta LED94005 - XBOX360 "Nieobsługiwany" o co tu chodzi ?

[Ignas] 20 Wrz 2016 16:22 3552 16
  • #1 15943383
    [Ignas]
    Poziom 15  
    Ocena: 59
    Na wstępie informacja, że pisałem w tej sprawie do producenta i mnie olali.

Zostałem "szczęśliwym" posiadaczem tego cuda (za grosze z kablówki).
    Chciałem podłączyć córce bo ma xbox360 i tylko 22" tv.
    Niestety próba podłączenia HDMI bez względu na ustawienia czy to konsoli czy TV, kończy się fiaskiem i komunikatem "Nieobsługiwane".
    Podłączanie w XXI w poprzez AV (bo tu akurat działa) to nieporozumienie.
    Niestety ustawienia TV są tak ubogie, że można je streścić jednym wyrazem "żadne".
    Nie ma nic dotyczącego HDMI lub innych wyjść, po za rozpoznawaniem uruchomionego urządzenie na porcie SCART.

Brak aktualizacji na stronie manty, brak kontaktu...

Może ktoś z kolegów już z tym walczył i mu się powiodło ?
    Zmiana softu, menu serwisowe... "cudowny kabel".
    Załączniki:
    • Manta LED94005 - XBOX360 "Nieobsługiwany" o co tu chodzi ? IMG_2819.JPG (237.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 16364938
    [Ignas]
    Poziom 15  
    Niestety nic się nie zmieniło, nadal szukam rozwiązania.
    Jeżeli ktoś ma kod dzięki któremu da się wyłączyć dynamiczny chyba kontrast.
    Niby ustawienia mam własne ale co chwila mi rozjaśnia i ściemnia w zależności od obrazu... to jest tragedia :-(
  • #3 16690911
    [Ignas]
    Poziom 15  
    Kolejne miesiące... xbox nie działa, kodu do menu serwisowego nie ma, więc kontrast szaleje :-(
    TV wylądował w szafie.
    Oczywiście serwis manty olał mnie totalnie, nawet nie odpisali.
  • #4 16742987
    woj-o
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Mam jedną radę.
    W x360 w ustawieniach konsoli wyłącz edidic ( automatyczne wykrywanie typu odbiornika).
    Miałem ten sam problem z x360 gdy to z monitora pospałem do tv. Czarny ekran.
    Powód:
    Monitor ma tryb 1920x1080 i inne rozdzielczości.
    Natomiast na ty będziesz miał 480p,720p,1080i.
    Dopiero wyłączenie tego automatu podpięcie do tv dało efekt.
    Nie wiem czy u Ciebie zadziała ale 22" tv to jest po wielości bardziej monitor niż tv, więc może akurat...
  • #5 16743291
    [Ignas]
    Poziom 15  
    Dziurkuję za odzew.
    Ustawienia sprawdziłem w konsoli i TV wszystkie możliwe od automatycznych po ręczne na zasadzie "każdy z każdym" bez efektu.
    Do tego kilka kabli.
  • #6 16743540
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 454
    Ten szalejący kontrast to nie czasem przez czujnik światła :?:

W sumie dziwię się, że nie oddałeś już rok temu tego TV do serwisu.
  • #7 16743902
    [Ignas]
    Poziom 15  
    Prócz mnie kilka innych znanych mi osób posiada ten model TV i problemy te wystękują na innych sprzętach także.
    Jeden ze znajomych reklamował tą wadę, ale działania serwisu ograniczyły się zgodnie z wpisem w karcie gwarancyjnej do aktualizacji oprogramowania, która oczywiście nic nie dała.
    W kwestii kontrastu to stawialiśmy dwa TV obok siebie i obrazu zarówno w tym "po serwisie" jak i moim zachowywał się dokładnie tak samo.
  • #8 16744239
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 16744333
    marioer
    Poziom 26  
    Ocena: 61
    Sprawdź konsole na innych TV ,aby wykluczyć jej wadę. Konsola była przerabiana czy nie?
    Przestudiuj instrukcję obsługi TV czy nie ma w niej wpisów o możliwości wystąpienia problemów z innymi sprzętami do niego podłączanymi.
    Nie napisałeś czy TV jest objęty gwarancją Mantu czy nie.
    W takich wypadkach ważne jest czy masz ważną gwarancję Manty-jeżeli tak to składaj reklamacje do skutku. Opisz swoimi słowami wadę-szczególnie podłączenia ,ustawienia konsoli itd. i załącz ten opis do TV przy składaniu reklamacji.
    Po każdej wizycie w serwisie powinieneś mieć wpis w karcie z datami przyjęcia i wydania oraz co zrobili w temacie co może być dowodem w wypadku podjęcia ew. kolejnych kroków.
  • #10 16744447
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ja bym składał reklamację nie z tytułu gwarancji, ale z tytułu rękojmi jako produkt niezgodny z opisem.
    Na stronie Manty widnieje wpis:
    "Telewizor LED94005 wyposażony jest w szereg gniazd i złączy umożliwiających podłączenie wielu urządzeń współpracujących. Dzięki 3 gniazdom HDMI można podłączyć aż 3 urządzenia takie jak konsola, odtwarzacz DVD, odtwarzacz Blu-ray, kamera cyfrowa".
    Jeśli sklep będzie robił problemy to poszedłbym do Rzecznika Konsumentów.

Jeśli nie chce ci się tej drogi obierać to pogódź się z faktem że kupiłeś produkt Manty i żyj dalej :D

LED TV 40" LED94005 klasy PREMIUM :D :D :D
  • #11 16744954
    marioer
    Poziom 26  
    Ocena: 61
    AxelNext napisał:
    Ja bym składał reklamację nie z tytułu gwarancji, ale z tytułu rękojmi jako produkt niezgodny z opisem.
    Na stronie Manty widnieje wpis:
    "Telewizor LED94005 wyposażony jest w szereg gniazd i złączy umożliwiających podłączenie wielu urządzeń współpracujących. Dzięki 3 gniazdom HDMI można podłączyć aż 3 urządzenia takie jak konsola, odtwarzacz DVD, odtwarzacz Blu-ray, kamera cyfrowa".
    Jeśli sklep będzie robił problemy to poszedłbym do Rzecznika Konsumentów.

Jeśli nie chce ci się tej drogi obierać to pogódź się z faktem że kupiłeś produkt Manty i żyj dalej :D

LED TV 40" LED94005 klasy PREMIUM :D :D :D

Sprzedawca wyśle sprzęt do serwisu i podeprze się jego opinią. Skończy się na federacji konsumentów lub w sądzie.
    Poczekajmy aż autor postu opisze stan konsoli i zakupu TV.
  • #12 16745110
    [Ignas]
    Poziom 15  
    Konsola działa na TV Sony 32" i Panasonic 42" bez problemu także problem z nią wykluczam bo działała poprawnie i działa nadal.
    TV dostałem w promocji z sieci kablowej za kilkadziesiąt zł, więc szkoda się wyzbywać czy zwracać.
    Znalazłem natomiast opisy innych produktów low-end z podobnymi problemami, by zmienić ustawienia dla HDMI z poziomu menu serwisowego ponieważ menu użytkownika to więcej niż kpina i nie ma żadnych opcji dla HDMI.
    Podobnie dynamiczny kontrast można wyłączyć... niestety dotychczas nie udało się się namierzyć kombinacji wejścia do menu serwisowego :-(
  • #13 16745153
    AxelNext
    Poziom 38  
    [Ignas] napisał:
    nie udało się się namierzyć kombinacji wejścia do menu serwisowego :-(

Próbowałeś z pilota 4 7 2 6 :?:

Dodano po 1 [minuty]:

Na forum Manty jest jeszcze:
    Uruchomienie "FACTORY MENU" : na uruchomionym TV włączamy menu główne (przycisk MENU) , następnie kolejno wciskamy przyciski : 1 1 4 7 po czym ukaże się nam FACTORY MENU.
  • #14 16745187
    [Ignas]
    Poziom 15  
    Takie ogólnie dostępne "patenty" to przećwiczyłem w pierwszej kolejności. Było to jakiś czas temu ale nie zauważyłem by pojawiły się jakieś nowe.
  • #15 16775522
    ustach
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Ja mam podobny problem z tv manta.
    Led94901s z niby androidem.
    Mi nie czyta tv boxa. Pod innym telewizorem jest ok. Pod tym brak sygnału. Zmieniłem kable itp i nic.
    Na szczęście xbox one działa.

Macie może te menu serwisowe lub autor tematu uporał się może z problemem?
  • #16 16775536
    wada

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 732
    jeden z pracowników w firmie walczył z TV Manta i też z XBOX360, oddawał do naprawy w sklepie, potem szedł odbierać ze swoim XBOX360 i podłączał w sklepie, i o dziwo za trzecim razem jak pojechał to wszystko działało, za każdym razem wpis miał "wymiana oprogramowania" - czyli jakoś mogą zrobić.

PS.:
    Te różne kody czterocyfrowe wystukiwałeś w niecałe 5 sekund?
    Konto firmowe:
    Elefant
    Wagonowa 34, Wrocław, 52-231 | Strona WWW: literyzmetalu.pl
  • #17 16776877
    ustach
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Tak. Wbijalem je na pewno szybko.

Tutaj jest aktualizacja online która nie działa ale może ruszy. Na szczęście jest door to door więc nie trzeba będzie chodzić ale mam go kilka dni i sporo minusow.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem z telewizorem Manta LED94005, który nie obsługuje sygnału HDMI z konsoli Xbox 360, wyświetlając komunikat "Nieobsługiwane". Pomimo prób kontaktu z producentem i poszukiwań rozwiązania, nie uzyskał wsparcia. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali wyłączenie automatycznego wykrywania EDID w ustawieniach konsoli oraz sprawdzenie ustawień kontrastu, który wydaje się być problematyczny. Użytkownik próbował różnych kabli i ustawień, jednak problem nadal występuje. Wspomniano również o możliwościach reklamacji oraz o problemach z innymi modelami telewizorów Manta. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z serwisem, który często ograniczał się do aktualizacji oprogramowania, co nie przynosiło rezultatów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA