logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wymiana kondensatorów w zasilaczu Codegen 300W rozwiąże problemy?

(R)BeZeL(R) 08 Lip 2005 22:05 1767 11
REKLAMA
  • #1 1639709
    (R)BeZeL(R)
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam!
    Mam pewien problem a mianowicie od tygodnia. Chciałem właczyc kompa i jest cisza, co prawda się załączył ale na monitorze sie nic nie wyświetla czasami po wlączeniu do sieci sam się załącza i nieda się wyłączyć zrobić resetu. Ustawienia biosu sie czasam resetuja (jest ustawione na minimum, procesor 5x100, a mam durona 850) Gdy ładuje się system to czasami komp sie resetuje. Czy to jest wina biosu, bateri, czy zasilacza (Codygen 300W) Tak sobie przeglądam forum i zauważyłem ze to przez zasilacz. Czy jak wymienie w nim kondensatory (2 były lekko wybrzuszone) na wyjściu to bedzie dobrze czy raczej szkoda zachodu?? Jaki zasilacz polecacie i jego cena??

Ps.Moj komp:Abit kg7 lite/raid, AMD Duron 850, Geforce 2 400, 128ddr, hdd 30gb
  • REKLAMA
  • #2 1639765
    aren
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    Jak najszybciej wyciagnij go z komputera i nie wlanczaj go podlaczonego do plyty jezeli chcesz miec jeszcze caly komputer. Na zasilaczach szczerze powiem ze sie nie znam i nie wiem co to tam sie w nim zepsulo. Jezeli pytasz jaki wybrac to polecam firme chieftec.
  • REKLAMA
  • #3 1639804
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 138
    Szkoda zachodu ,kup nowy z systemem PPFC , możesz jeszcze wybrać z opcją silent , nie są drogie ok 65-90zł a masz spokój ,są również "firmówki " za 250-500zł np. Tagan ,Modecom czy jak wyżej kolega podał .

Sprawdź czy jeszcze na płycie głównej nie masz spuchniętych kondensatorów .
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #4 1639811
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3827
    .... pożycz sprawny na pewno zasilacz i wymień te elektrolity ale wszystkie w tej gałęzi i popatrz lepiej czy jeszcze jakiegoś nie wypatrzysz . Koszt jest niewielki więc w czym problem chyba że nie masz ani czym je wylutować jak i nie znasz się na elektronice i nie masz miernika by zrobić pomiary napięć!
  • #5 1639913
    (R)BeZeL(R)
    Poziom 17  
    Zasilanie na obciążonym zasilaczu w zalaczonym kompie hdd, cdr, rw, dvd 12v --> 11.80 5v --> 4.95 (mieżyłem miernikiem) a everest pokazuje 5v -->4.68 12v --> 11.46 według mnie miernik wskazuje prawidłowy pomiar.
    Wymieniłem elektrolity w gałęzi wyjścia. Na płycie głównej niema wybrzuszknych elektrolitów. Zimne luty też przelutowałem
  • REKLAMA
  • #6 1639966
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3827
    ... to pozostaje Ci jeszcze tylko bateria biosu - pomiar lub od razu wymiana .
  • REKLAMA
  • #7 1640011
    (R)BeZeL(R)
    Poziom 17  
    A czy bateria może resetować kompa?? sądze że nie.
    Bateria ma 3v sprawdzałem (oczywiście jak jest wyjęta) Dodatkowo podam pozostałe napiecia Napięcie rdzenia procesora 1.54v 2.5-->2.54v 3.3-->3.31v (pomiary z everesta) temperatura procesora to 48C (wyczyściłem wyntylator i radiator) wcześniej było 60-65C
    Ps.To jest mój dysk dla zainteresowanych (wcześniej nie podałem)QUANTUM FIREBALLlct20 30 (29 GB, 4500 RPM, Ultra-ATA/100) kompa kupiłem jakieś 5 lat temu
  • #8 1640087
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 138
    Niby napięcia ok ,ale trzebaby chyba jeszcze wymienić te małe kondensatorki na pierwotnej zasilacza ,dalej ,mimo że na płycie kondensatory nie są spuchnięte mogą być do wymiany ,jak często podmieniasz dyski to popraw tulejki we wtyczkach (brak styku) .Możliwe że dysk szwankuje ,trzeba podstawić ,zobacz czy procesor nie ukruszony .
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #9 1642370
    mirek301
    Poziom 20  
    Ocena: 52
    Te zasilacze maja problem ze stabilizacja napiecia, poprostu firma poszla na cene nie na jakosc i montuje do zasilacza scalak sterujacy przetwornica pochodzenia firmy ???? ( korea lub jeszcze gorzej)
    Opis jak odpalic zasilacz bez MB znajdziesz jakie wyprowadzenia trzeba zewrzec we wtyku do MB. Nie odpalaj zasilacza poza kompem najpierw do galezi 12V podlacz zarowke 12V 50W np reflektorową od samochodu moze byc H4 lub H3 wazne by brala jakies 3-4 A.
    Zasilacz musi byc obciazony.
    w schematach znajdziesz najczesciej spotykane rozwiazania w zasilczach ATX.
    Najczesciej przyczyna jest brak zprzezenia zwrotnego ze strony niskonapieciowej przez co zasilacz daje za wysokie napiecia(swiadcza o tym spuchniete elektrolity wymien je) poszukaj na elektrodzie tematu ladowarka do akumulatorow z zasilacza ATX tam masz opis co odpowiada za napiecie na wyjsciu zasilacza.
    Ja jednak kupil bym na twoim miejscu nowy i z pewnej firmy.
  • #10 1642671
    aren
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    mirek301 napisał:
    Nie odpalaj zasilacza poza kompem najpierw do galezi 12V podlacz zarowke 12V 50W np reflektorową od samochodu moze byc H4 lub H3 wazne by brala jakies 3-4 A.
    Zasilacz musi byc obciazony.

A dlaczego ma nie odpalac poza komputerem?? Sugerujesz ze naprawiony zasilacz przed sprawdzeniem ma odrazu podlaczyc do kompa? A jak zamiast beda zle napiecia na wyjsciu i spali siebie plyte i inne czesci to co ?? Niezla porada....

Pozatym zasilacz NIE musi być obciazony zeby go uruchomic...
  • #11 1643246
    (R)BeZeL(R)
    Poziom 17  
    aren napisał:
    Pozatym zasilacz NIE musi być obciazony zeby go uruchomic...

Wybaczcie ale zasilacz bez obciążenia nie rusza! Podiołem cdr i odrazu ruszył. Wymieniłem wszystkie elektrolity i z obciążeniem 1 cdr ma zasilania 12,3v 5.1v Ale szasami jeszcze sie resetuje :( :( :( :(
    Miałem podobny problem na WinMe gdy podłączyłem modem z Neostrady to podczas ładowania pulpitu komputer samoczynnie się zresetował. Po odłączeniu modemu chodził bezbłędnie. Gdy zmieniłem system na XP to problem znikł na jakiś czas i teraz znowu jest to samo. A mam jeszcze jedno pytanie TV Telestar z wbudowanym DVD (starsze modele miały takie same wejścia jak CD-rom) mam podłączonego do kompa i czy on bardziej nieobciąża zasilacza niż zwykły cdr??
  • #12 1643578
    jaxes
    Poziom 13  
    Moim zdaniem to ten zasilacz jest badziewny i nie wyciąga za wszystkim i stąd restarty. Prawie na pewno w rzeczywistości on nie ma 300W, pomimo tego co jest napisane. Jak daje on ze 250W to już jest dobrze. Wymień ten zasilacz na jakiś który ma prawdziwe 350W i to już powinno wystarczyć dla spokojnej pracy

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy niestabilnej pracy komputera z płytą Abit KG7 Lite/RAID, procesorem AMD Duron 850, kartą Geforce 2 400, 128 MB DDR RAM i dyskiem Quantum Fireball 30 GB, zasilanego zasilaczem Codegen 300W. Objawy to brak obrazu na monitorze, samoczynne włączanie się komputera po podłączeniu do sieci, resetowanie się systemu, oraz resetowanie ustawień BIOS-u. W zasilaczu zauważono wybrzuszone kondensatory na wyjściu. Pomiar napięć wykazał wartości bliskie normie, a wymiana elektrolitów na wyjściu zasilacza oraz przelutowanie zimnych lutów nie rozwiązały problemu całkowicie. Sugerowano wymianę baterii BIOS, jednak jej napięcie było prawidłowe. Wskazano na możliwe problemy z kondensatorami na pierwotnej stronie zasilacza oraz potencjalne uszkodzenia dysku lub procesora. Zalecano niezwłoczne odłączenie wadliwego zasilacza i zakup nowego zasilacza z systemem PFC, najlepiej od renomowanych producentów takich jak Chieftec, Tagan czy Modecom, o mocy rzeczywistej co najmniej 350W. Wymiana kondensatorów w zasilaczu Codegen może być niewystarczająca ze względu na niską jakość komponentów i niestabilną stabilizację napięcia. Dodatkowo zwrócono uwagę na konieczność obciążenia zasilacza podczas testów oraz sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA