logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz regulowany 0.1V - 12V o wydajności maksymalnej 3A

28 Wrz 2016 16:49 1806 8
  • #1 15960289
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #2 15962559
    Adam-zw
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Witam
    domniemam iż kolega chce zbudować zasilacz labolatoryjny prawda? ale to nie jest zbyt łatwy temat: Jak kolega chciałby nim sterować napięcie jak i ograniczenie prądowe? - niewątpliwie za pomocą potencjometrów obserwując wyświetlacze.
    LM350 - jest jedynie regulowanym stabilizatorem napięcia, żeby regulować ograniczenie prądowe należałoby dodatkowo rozbudować ten układ :) .
    Sposób sterowania napięciem na LM350 znajdziesz w nocie katalogowej tego układu, a regulację ograniczenia prądowego zapewne znajdziesz na tym forum. Ja natomiast przychyliłbym się rozbudować nieco "stary już" układ LM723 lub podobny który już posiada oczekiwane możliwości do zastosowania w regulacji.
    Mimo wszystko byłbym skłonny w takiej sytuacji zastosować "BUCK Step-Down" (czyli przetwornica obniżająca DC/DC) zbudowanym na uładzie XL4005 czy XL4016 dostępnych na znanych Aukcjach w granicach ok 30zł. Jest tam możliwość regulacji pożądanych parametrów napięciowych i prądowych a do tego może być wyposażony w wyświetlacze. Może w Twoim przypadku niewygodne będą regulacje małym potencjometrem. Masz tu możliwość płynnej regulacji tak napięcia jak i prądu w granicach niemal od 0 do 36V i do 5A.
    Oczywiście trzeba nieco rozbudować o zasilanie wej i wyjściowe
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #3 15962613
    jackraymund
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    xl4016 jest 8A, xl4015 5A.
    Polecam tani układ na xl4015 posiada CC i CV za 8zł na alim.

Chyba że ci się nudzi i chcesz sam się pobawić w budowę przetwornicy to tl494.
    Co do sterowania enkoderem, to czemu by w dzielnik napięcia nie dać rezystora cyfrowego?
  • #4 15971546
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #5 15972766
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    Ludka25 napisał:
    Trafo kupię gotowe, ATMegę 32 mam na stanie, co jeszcze będę potrzebował? Na co zwrócić uwagę?
    Jak sterować LM350 przy pomocy ATMegi? Jak płynnie ograniczać prąd?

Dużo zależy od szczegółowych parametrów, czy dynamiki na zmiany obciążenia (duuuużo myślenia w projekcie cyfrowo-impulsowym),
    Czy tego na ile dokładnie sobie wyobrażasz ograniczanie prądu. Generalnie ograniczenia prądu pochodzące z pod-obwodów zabezpieczeń mają dokładność "mniej więcej" - czy potrzebujesz mieć bardzo precyzyjne limity (wielu takich oczekuje od zasilaczy labolatoryjnych: teraz chcę dokładnie 450mA a potem 550mA bo chcę coś sprawdzić na 500mA )

Zerknij w mój wątek w mikroprocesorach w/s przetwornicy cyfrowej, koledzy dużo ważnych problemów zgłosili, jest jeszcze kilka podobnych
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3236380.html#15867270
  • #6 15974139
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #7 15974509
    jackraymund
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Nie wiem czy zrozumiałeś czym jest CC i CV. Pierwsze to kontrola prądu, a drugie to napięcia.
    Na alledrogo kosztuje ten moduł 17-20zł, bez przesyłki.(to te z dwoma potencjometrami)
    8Mhz wg. mnie to wystarczająco dla zasilacza.
  • #8 16463126
    blick01
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam, jeśli możliwe to chciałbym podpiąć się pod ten temat. Otóż montuję właśnie podobny zasilacz "domowy" na gotowej przetwornicy step-down XL 4016 /5A z regulacją napięcia i prądu. Niestety mam wrażenie iż układ nie reguluje prądu wyjściowego. Zasilanie z Tr 14V /12A dalej mostek prostowniczy KBPC 3510, dalej kondensator 4700uF/40V i wejście zasilające przetwornicę. Na wyjściu zainstalowany wskaźnik/podwójny/ V i A. Wylutowałem oryginalne potencjometry W 103, do regulacji V i A, zastąpiłem je wieloobrotowymi 10Kohm, do montażu na płycie czołowej. Lutowanie sprawdzone, przejścia na poszczególnych przewodach też. Pierwsza próba - bez obciążenia- wskaźnik LED pokazuje regulację napięcia -w pełnym zakresie/ tzn. w zakresie napięcia z Tr. Następnie podłączyłem na wyjściu kolejno żarówki samochodowe, /5W, potem 21W, i jako ostatnią H1/ wskaźnik prądowy za każdym razem pokazuje na wyjściu pobierany prąd ale pokręcanie potencjometrem od regulacji prądu nic nie daje. Czy to normalne zjawisko? czy coś jest nie tak. Jak zatem sprawdzić regulację owego prądu wyjściowego?
  • #9 16465151
    blick01
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Zamykam to pytanie. Przetwornica okazała się bublem/niedoróbką ( po sprawdzeniu przez fachowca) - a sprzedawca ze znanego portalu nawet nie dyskutował i zgodził się na zwrot kasy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować regulowany zasilacz laboratoryjny o napięciu od 0.1V do 12V i maksymalnym natężeniu 3A, z wykorzystaniem układu LM350 lub XL4015. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące sterowania napięciem i prądem, a także wyświetlacza LCD. Użytkownicy sugerowali zastosowanie przetwornic DC/DC, takich jak XL4015, które oferują kontrolę prądu (CC) i napięcia (CV). Pojawiły się również pytania dotyczące zasilania wyświetlacza LCD oraz problemów z regulacją prądu w gotowych modułach. Ostatecznie autor zdecydował się na prostsze podejście, rezygnując z kontroli natężenia prądu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA