piorun7890 napisał: Mam pytanie które mnie nurtuje Skąd wziąłeś.. filtry na wyświetlacze , pytałem już w niejednym elektroniku i nigdzie nie mogę ich dostać
Witam też nie moglem dostac filtrów do wyswietlaczy ja zastosowalem zwykla przeźroczystą folię biurową która nadała sie do wyś. pozdrawiam
50g napisał: Zasilacz jest bardzo ładnie wykonany. Szkoda , że niema amperomierz-a .W Elektronice dla wszystkich w numerze 11 z 2003 roku jest Inteligentny sterownik wentylatora komputerowego myślę , że możesz to zastosować w tym zasilaczu . 9,8/10
Dziękuje bardzo na pewno wykorzystam go w moim zasilaczu pozdrawiam
zybex napisał: NewElektro napisał: Zastosowałem miernik panelowy led z 4 cyframi o zakresie pomiaru 99,99V
Jeżeli już to 19,99V a nie 99,99V. Najlepiej jednak ustawić miernik na zakres 99,9V. To w zupełności wystarcza dla domowych zastosowań.
Spotkałem się z takim rozwiązaniem, że jeden konstruktor-amator zrobił sobie przełącznik i używa tego woltomierza do pomiaru innych napięć, np. jakiegoś akumulatora lub innego zasilacza.
Bardzo fajny ten pomysł z zastosowaniem przełończnika bardzo przydatne na zmierzenie innego napiecie

rozważe ten pomysł bardzo mi się spodobał dziękuje i pozdrawiam aha błąd poprawiony

dobrze że ktoś czówa:d
manski napisał: jak na początkującego to całkiem nieźle , ale zwróć uwagę na jedną rzecz .Zakladają że twój zasilacz naprawdę wyciaga podane przez ciebie parametry czyli 24V 1,5 A musi mieć na kondensatorach trochę więcej niż te 24 V , zakładając że na kondensatorach jest 30V , to przy ustawieniu minimalnego napięcia wyjsciowego czyli 1,2V i próbie "pociągnięcia" 1,5A na scalaku wydzieli się 43,2 Wata mocy , pewnie jako początkujacy nie kojarzysz jaka to moc , ale moim zdaniem rozproszenie tą małą "blaszką" takiej mocy jest niewykonalne , nawet z wentylatorem , zwłaszcza że dmucha on prostopadle do tej blaszki .Moja rada to zmień radiator na większy i taki żeby wentylator miał wieksze szanse na schłodzenie go . Nawet jeśli na kondensatorach jest tylko 25V to w najmniej korzystnym przypadku na radiatorze wydzieli się 35,7 wata , to też dużo jak na tę blaszkę .
Odpowiedz jednoznaczna nie jest możliwa do udzielenia, gdyż wpływ na moc rozpraszaną poza materiałem i kształtem radiatora ma również to jak jest on umieszczony, w czym jest umieszczony, jaka jest temperatura jego otoczenia, rodzaj medium chłodzącego, jego intensywność i jeszcze innych rzeczy moim skromnym zdaniem ten radiator włącznie z wentylatorem potrafi rosproszyć około 40 W więc wydaje mi się że wystarczająco ale może sie myle aha ten wentylator wydmuchuje ciepłe powietrze z radiatora a nie wdmuchuje je do środa nie wpomne o tym że wentylator dość mocno kieruje powietrze w strone przeciwną w środku panuje mniej wiecej temperatura około 30 stopni celcjusza więc nie tak masakrycznie ale bardzo dziekuje za pomoc i jednak zdecydowałem sie zmienić ten radiator na wiekszy który posiadam w swoim zbiorze nie bedzie problemu z wymiana pozdrawiam
Koleszek1 napisał: Jeśli faktycznie jesteś początkujący, to wyjątkowo staranny montaż. Zgodnie z sugestiami poprzedników zainstaluj tylko większy radiator i popraw obieg powietrza wokół niego (nie zauważyłem dodatkowych otworów w obudowie).
Wymiana radiatora zajme się jutro bardzo dziekuje za podpowiedzi naprawde przydały sie aha co do dodatkowych otworów są one umieszczone pod układami i też pod trafem ale zrobie ich wiecej zeby był leprzy obieg powietrza