logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz Regulowany 1,2-24 max 1,5A

NewElektro 22 Sty 2008 15:44 19693 47
REKLAMA
  • Zasilacz Regulowany 1,2-24 max 1,5A
    Witam chciałem wam zaprezętować Zasilacz regulowany 1,2-25V o prądzie wyjściowym maxymalnym do 1,5A.
    Zasilacz jest zrobiony na bazie Scalonego stabilizatora napięcia dodatniego LM350 jest to podwajacz napięcia który przy uzyskaniu 12V daje nam na wyjściu 24 V.Zielona dioda led sygnalizuje włączenie układu.Zastosowałem miernik panelowy led z 4 cyframi o zakresie pomiaru 19,99V ale przy takim zastosowaniu miernik pokazuje max 20 V i tak rzadko pracuje przy napiećiu powyżej 20 V a prąd 1,5 A wystarcza jak dla mnie.Miernik zasilam napięciem stabilnym 5V.
    Wiem że to żadne cudo ale jestem dopiero początkującym elektronikiem i zaczynam dopiero więc jestem w 100% z siebie zadowolony całkowicie wystarcza mi taki zasilacz do zasilania bardzo prostych układów które tworzę.Transformator użyłem 40W 2x12V jedno napięcie idzie do zasilacza a drugie zasila wentylator który odprowadza ciepło z radiatora za niedługo zamierzam do wen. zrobić jakiś sterownik który będzie zwiększał obroty lub zmniejszał w zaleznosci od temperatury scalaka
    Większość elementów posiadałem w swoim zbiorze dlatego też zrobiłem taki a nie inny zasilacz trafo miałem jedyne co musiałem dokupić to wyświetlacze led , układ ICL , i kilka kondensatorów.Zasilacz Regulowany wziolem z projektów ERES a miernik panelowy z elektrody projekt od Matelektronik i to na tyle serdecznie pozdrawiam

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    NewElektro
    Poziom 19  
    Specjalizuje się w: gsm
    NewElektro napisał 437 postów o ocenie 14, pomógł 36 razy. Mieszka w mieście Chorzów. Jest z nami od 2007 roku.
  • REKLAMA
  • #2 4722504
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Całkiem ładna konstrukcja i z tego co piszesz nawet powinieneś być z siebie zadowolony, co dałeś za element regulacyjny?
  • REKLAMA
  • #3 4722532
    NewElektro
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    fuutro napisał:
    Całkiem ładna konstrukcja i z tego co piszesz nawet powinieneś być z siebie zadowolony, co dałeś za element regulacyjny?

Potencjometr 4,7Kom i gałka od jakiegoś starego wzmacniacza bodajże :)
  • #4 4722574
    ciapciok
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Cytat:
    fuutro napisał:

Potencjometr 4,7Kom i gałka od jakiegoś starego wzmacniacza bodajże

Koledze zapewne chodziło o stabilizator, podejrzewam, że LM317, zgadłem ? :D

Jeśli zastosowałeś woltomierz z pomiarem do 19,99V, to zrób na skali podziałkę od 20 do 24V.

A te srebrne nóżki to z magnetowidu ?

Pozdrawiam
  • #5 4722595
    NewElektro
    Poziom 19  
    No tak przepraszam bo nie doczytałem jest to stabilizator LM350 a nóżki srebrne zgadłeś od magnetowidu kiedyś wymontowałem leżały leżały aż w końcu wpadłem na to że sie mogą przydać do zasilacza :) i całkiem fajnie one wyglądaja :):P
  • #6 4722901
    KubeqZ
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Nie razi cię zbytnio jasność wyświetlaczy? Ja bym dam podpiął dodatkowo jeszcze ze dwie diody przy wyświetlaczu. Mógłbyś umieścić schemat?
  • #7 4723160
    Kob3r
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Widzę, że parę części pochodzi ze starego zasilacza komputerowego ;P trzeba przyznac przydają się ;P Kolega napisał, że jest z siebie zadowolony i bardzo dobrze bo jest z czego skoro będzie ów zasilacz przydatny ;)
    Pozdrawiam.
  • #8 4723229
    piorun7890
    Poziom 18  
    Ocena: 270
    Mam pytanie które mnie nurtuje Skąd wziąłeś.. filtry na wyświetlacze , pytałem już w niejednym elektroniku i nigdzie nie mogę ich dostać
  • #9 4723321
    50g
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Zasilacz jest bardzo ładnie wykonany. Szkoda , że niema amperomierz-a .W Elektronice dla wszystkich w numerze 11 z 2003 roku jest Inteligentny sterownik wentylatora komputerowego myślę , że możesz to zastosować w tym zasilaczu . 9,8/10
    Załączniki:
    • edw_2003_11_s46.rar (263.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 4723353
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    NewElektro napisał:
    Zastosowałem miernik panelowy led z 4 cyframi o zakresie pomiaru 99,99V

Jeżeli już to 19,99V a nie 99,99V. Najlepiej jednak ustawić miernik na zakres 99,9V. To w zupełności wystarcza dla domowych zastosowań.
    Spotkałem się z takim rozwiązaniem, że jeden konstruktor-amator zrobił sobie przełącznik i używa tego woltomierza do pomiaru innych napięć, np. jakiegoś akumulatora lub innego zasilacza.
  • #11 4723395
    andreuss
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    Można by zastosować transformator o większej mocy i trochę większy radiator, by uzyskać większy prąd wyjściowy zasilacza, nawet do 2.5 A. Prąd max. LM350 to 3A (dane katalogowe). Jak na początkującego elektronika, to nawet dość udana konstrukcja.
  • #12 4723681
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1598
    Witam. Konstrukcja bardzo ładna. Też musze se wkońcu zrobić porządny zasilacz, a jakoś ciągle nie mam na to czasu.

Jak juz o tym mowa, to co sądzicie o wykorzystaniu trafa z UPS-a APC BackUPS PRO 650??
  • #13 4723836
    tranzystor1204
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Super... Bardzo ładna konstrukcja... Miejmy nadzieje że ci których celem jest tylko krytyka i nawet jeśli zobaczą jeden krzyżujący się przewód od razu posądzają o nieporządek ... Miejmy nadzieje ze nie trafia na to forum... Projekt bardzo ładny... 9/10 pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #14 4723898
    harnasx
    Poziom 22  
    Ocena: 264
    Podoba mi się ten zasilacz - wykonanie i jego "prostota"

Mam też pytanie (może dziwne -ale co tam) - jak jest możliwa regulacja prądu (nie napięcia - bo to oczywiste dla mnie) w takim zasilaczu? (jest kilka.... takich zasilaczy na elce) bo jeśli mamy stałe obciążenie (nie wiem np żarówka 21W 12V) ustawimy napięcie zasilania na 12V to prąd jest chyba jasno określony i nie może sie zmieniać (być regulowany) - bez zmiany napięcia (pomijam zmianę rezystancji żarówki) - ktoś mi wyjaśni?!

dzięki z góry!
  • #15 4723952
    manski
    Poziom 24  
    Ocena: 233
    jak na początkującego to całkiem nieźle , ale zwróć uwagę na jedną rzecz .Zakladają że twój zasilacz naprawdę wyciaga podane przez ciebie parametry czyli 24V 1,5 A musi mieć na kondensatorach trochę więcej niż te 24 V , zakładając że na kondensatorach jest 30V , to przy ustawieniu minimalnego napięcia wyjsciowego czyli 1,2V i próbie "pociągnięcia" 1,5A na scalaku wydzieli się 43,2 Wata mocy , pewnie jako początkujacy nie kojarzysz jaka to moc , ale moim zdaniem rozproszenie tą małą "blaszką" takiej mocy jest niewykonalne , nawet z wentylatorem , zwłaszcza że dmucha on prostopadle do tej blaszki .Moja rada to zmień radiator na większy i taki żeby wentylator miał wieksze szanse na schłodzenie go . Nawet jeśli na kondensatorach jest tylko 25V to w najmniej korzystnym przypadku na radiatorze wydzieli się 35,7 wata , to też dużo jak na tę blaszkę .
  • #16 4724036
    augustinho
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Bardzo staranna i przydatna konstrukcja. Z tego co się doczytałem to nawet przy zwarciu prąd nie przekroczy 1,5A?? Przyłączam się do prośby KubeqZ o schemacik. 9/10
  • #17 4724110
    NewElektro
    Poziom 19  
    piorun7890 napisał:
    Mam pytanie które mnie nurtuje Skąd wziąłeś.. filtry na wyświetlacze , pytałem już w niejednym elektroniku i nigdzie nie mogę ich dostać

Witam też nie moglem dostac filtrów do wyswietlaczy ja zastosowalem zwykla przeźroczystą folię biurową która nadała sie do wyś. pozdrawiam

50g napisał:
    Zasilacz jest bardzo ładnie wykonany. Szkoda , że niema amperomierz-a .W Elektronice dla wszystkich w numerze 11 z 2003 roku jest Inteligentny sterownik wentylatora komputerowego myślę , że możesz to zastosować w tym zasilaczu . 9,8/10

Dziękuje bardzo na pewno wykorzystam go w moim zasilaczu pozdrawiam

zybex napisał:
    NewElektro napisał:
    Zastosowałem miernik panelowy led z 4 cyframi o zakresie pomiaru 99,99V

Jeżeli już to 19,99V a nie 99,99V. Najlepiej jednak ustawić miernik na zakres 99,9V. To w zupełności wystarcza dla domowych zastosowań.
    Spotkałem się z takim rozwiązaniem, że jeden konstruktor-amator zrobił sobie przełącznik i używa tego woltomierza do pomiaru innych napięć, np. jakiegoś akumulatora lub innego zasilacza.

Bardzo fajny ten pomysł z zastosowaniem przełończnika bardzo przydatne na zmierzenie innego napiecie :) rozważe ten pomysł bardzo mi się spodobał dziękuje i pozdrawiam aha błąd poprawiony :) dobrze że ktoś czówa:d

manski napisał:
    jak na początkującego to całkiem nieźle , ale zwróć uwagę na jedną rzecz .Zakladają że twój zasilacz naprawdę wyciaga podane przez ciebie parametry czyli 24V 1,5 A musi mieć na kondensatorach trochę więcej niż te 24 V , zakładając że na kondensatorach jest 30V , to przy ustawieniu minimalnego napięcia wyjsciowego czyli 1,2V i próbie "pociągnięcia" 1,5A na scalaku wydzieli się 43,2 Wata mocy , pewnie jako początkujacy nie kojarzysz jaka to moc , ale moim zdaniem rozproszenie tą małą "blaszką" takiej mocy jest niewykonalne , nawet z wentylatorem , zwłaszcza że dmucha on prostopadle do tej blaszki .Moja rada to zmień radiator na większy i taki żeby wentylator miał wieksze szanse na schłodzenie go . Nawet jeśli na kondensatorach jest tylko 25V to w najmniej korzystnym przypadku na radiatorze wydzieli się 35,7 wata , to też dużo jak na tę blaszkę .

Odpowiedz jednoznaczna nie jest możliwa do udzielenia, gdyż wpływ na moc rozpraszaną poza materiałem i kształtem radiatora ma również to jak jest on umieszczony, w czym jest umieszczony, jaka jest temperatura jego otoczenia, rodzaj medium chłodzącego, jego intensywność i jeszcze innych rzeczy moim skromnym zdaniem ten radiator włącznie z wentylatorem potrafi rosproszyć około 40 W więc wydaje mi się że wystarczająco ale może sie myle aha ten wentylator wydmuchuje ciepłe powietrze z radiatora a nie wdmuchuje je do środa nie wpomne o tym że wentylator dość mocno kieruje powietrze w strone przeciwną w środku panuje mniej wiecej temperatura około 30 stopni celcjusza więc nie tak masakrycznie ale bardzo dziekuje za pomoc i jednak zdecydowałem sie zmienić ten radiator na wiekszy który posiadam w swoim zbiorze nie bedzie problemu z wymiana pozdrawiam

Koleszek1 napisał:
    Jeśli faktycznie jesteś początkujący, to wyjątkowo staranny montaż. Zgodnie z sugestiami poprzedników zainstaluj tylko większy radiator i popraw obieg powietrza wokół niego (nie zauważyłem dodatkowych otworów w obudowie).

Wymiana radiatora zajme się jutro bardzo dziekuje za podpowiedzi naprawde przydały sie aha co do dodatkowych otworów są one umieszczone pod układami i też pod trafem ale zrobie ich wiecej zeby był leprzy obieg powietrza
  • #18 4724186
    Koleszek1
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Jeśli faktycznie jesteś początkujący, to wyjątkowo staranny montaż. Zgodnie z sugestiami poprzedników zainstaluj tylko większy radiator i popraw obieg powietrza wokół niego (nie zauważyłem dodatkowych otworów w obudowie).
  • #19 4724232
    piorun0
    Poziom 20  
    Ocena: 64
    Fajna konstrukcja-Brawo,napisz jak zsilasz ICL,bo ja musiałem zastosować drugie małe trafo
  • #20 4725034
    befunky
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,
    całkiem ciekawa konstrukcja, ale według mnie estetykę psują te nóżki od magnetowidu.

Tutaj masz układ regulujący obroty coolera w zależności od temperatury. Na schemacie wartości elementów ustawione są tak, aby aktywował chłodzenie przy temperaturze 40°C. Wykorzystano rezystor NTC, przekaźnik i tranzystor. Można użyć jednego źródła prądu stosując dzielnik napięcia.

Pzdr.
    Załączniki:
    • Zasilacz Regulowany 1,2-24 max 1,5A ntc.GIF (3.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 4725070
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    NewElektro napisał:

Bardzo fajny ten pomysł z zastosowaniem przełończnika bardzo przydatne na zmierzenie innego napiecie :) rozważe ten pomysł bardzo mi się spodobał dziękuje i pozdrawiam aha błąd poprawiony :) dobrze że ktoś czówa:d

Cieszę się, że te wskazówki się przydały.:D
    Jeszcze jedna drobna uwaga. Opisałeś wszystko po angielsku. Dlaczego mu Polacy często wstydzimy się swego języka? :?
  • #22 4725249
    Karol966
    Poziom 31  
    Ocena: 645
    Witam, konstrukcja bardzo udana, aczkolwiek sądze, iż dla większości elektroników (nawet początkujących) niezbędny jest zasilacz symetryczny dlatego dobrze by było dorobić małą płytkę z regulacją napięcia ujemnego, zmienić trafo i dać pocentiometr podwujny.
    Zmiany te nie powinny być bardzo kosztowne. Pozdrawiam
  • #23 4725667
    waldekgg
    Poziom 11  
    Witam. Fajna prosta konstrukcja. Mając woltomierz na ICL-u dołóż przełącznik i boczniki a będziesz miał również amperomierz. Podobne rozwiązania były już przedstawiane.
  • #24 4725711
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 393
    Witam.

Jaka jest moc transformatora w tym zasilaczu?
  • #25 4725778
    NewElektro
    Poziom 19  
    żarówka rtęciowa napisał:
    Witam.

Jaka jest moc transformatora w tym zasilaczu?

Transformator użyłem 40W 2x12V
    wszystko jest opisane w opisie który podałem pozdrawiam
  • #26 4725935
    Maticool
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    NewElektro napisał:
    LM350 jest to podwajacz napięcia

Czy aby na pewno?
    O ile mi wiadomo jest to stabilizator a takowy tylko obniża napięcie wejściowe...
  • #27 4725937
    KubeqZ
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    harnasx napisał:
    Podoba mi się ten zasilacz - wykonanie i jego "prostota"

Mam też pytanie (może dziwne -ale co tam) - jak jest możliwa regulacja prądu (nie napięcia - bo to oczywiste dla mnie) w takim zasilaczu? (jest kilka.... takich zasilaczy na elce) bo jeśli mamy stałe obciążenie (nie wiem np żarówka 21W 12V) ustawimy napięcie zasilania na 12V to prąd jest chyba jasno określony i nie może sie zmieniać (być regulowany) - bez zmiany napięcia (pomijam zmianę rezystancji żarówki) - ktoś mi wyjaśni?!

dzięki z góry!

Odpowiedź jest prosta: jest to tylko ograniczenie prądu. Tak jak wspomniałeś prąd jest ściśle zależny od napięcia i oporu (I=U/R)
  • #28 4726099
    Adam940
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam!!
    Ograniczenia prądu jest realizowane poprzez redukcję napięcia na wyjściu zasilacza. Prościej mówiąc zasilacz stabilizuje napięcie dopóki prąd wyjściowy nie przekroczy ustalonego progu. Gdy włączy sie ograniczenie prądowe zasilacz zaczyna stabilizować prąd zmniejszczając napięcie(zachowuje sie wtedy jak żródło prądowe).
  • #29 4726172
    NewElektro
    Poziom 19  
    Maticool napisał:
    NewElektro napisał:
    LM350 jest to podwajacz napięcia

Czy aby na pewno?
    O ile mi wiadomo jest to stabilizator a takowy tylko obniża napięcie wejściowe...

Jest on klasyczną aplikacją scalonego stabilizatora o dobieranym napięciu dodatnim tu zastosowany układ który prostuje i jednocześnie podwaja napięcie wyjściowe Układ LM350 jest wyposażony w ogranicznik nadprądowy i zabezpieczenie termiczne chodziło mi ogólnie o układ :)
  • #30 4728480
    pixel7
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    piorun7890 napisał:

Witam,

Spróbuj poszukać w sklepach foto. Filtry foliowe stosuje się w oświetleniu. Można nawet dostać takie które, przepuszczają określone pasmo światła - dostosowane do wyświetlacza.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono konstrukcję zasilacza regulowanego o zakresie napięcia 1,2-24 V i maksymalnym prądzie 1,5 A, bazującego na scalonym stabilizatorze LM350. Układ wykorzystuje podwajacz napięcia, dzięki czemu przy napięciu transformatora 12 V na wyjściu uzyskuje się 24 V. Zasilacz wyposażono w miernik panelowy LED o zakresie do 19,99 V, zasilany stabilizowanym napięciem 5 V, co powoduje ograniczenie wskazań do około 20 V. Regulacja napięcia odbywa się za pomocą potencjometru 4,7 kΩ z gałką ze starego wzmacniacza. W konstrukcji zastosowano radiator chłodzony wentylatorem, a elementy mechaniczne, takie jak nóżki, pochodzą z demontażu magnetowidu i zasilacza komputerowego. Dyskutowano o konieczności zastosowania większego radiatora i poprawy obiegu powietrza ze względu na moc strat na LM350, która może dochodzić do około 40 W przy maksymalnym prądzie i niskim napięciu wyjściowym. Poruszono temat ograniczenia prądowego realizowanego przez LM350, które działa poprzez redukcję napięcia wyjściowego, co pozwala na stabilizację prądu do 1,5 A. Wskazano także na możliwość rozbudowy zasilacza o amperomierz poprzez dodanie bocznika i przełącznika oraz sugestię wykonania wersji symetrycznej z regulacją napięcia ujemnego. Użytkownicy prosili o schematy i projekty płytek, a także dzielili się doświadczeniami z podobnymi konstrukcjami na LM317 oraz pytali o różnice między LM317 a LM350. Wskazano na praktyczne wykorzystanie części z demontażu oraz na estetykę i prostotę wykonania zasilacza, który jest odpowiedni dla początkujących elektroników do zasilania prostych układów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA