logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Akumulator zwarcie na jednej celi czy już do wyrzucenia ?.

kolbi 09 Lip 2005 16:44 44931 17
  • #1 1641337
    kolbi
    Poziom 16  
    Ocena: 44
    Witam jak w temacię akumulator ma rok zgubiłem gwarancje jedna cela nie pracuję.
  • #2 1641344
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 1641749
    kolbi
    Poziom 16  
    Ok czyli trudno a co sądzicie o akumulatorze basic firmy centra upatrzyłem sobię 92ah za 240zł .
  • #4 1641824
    cjr
    Poziom 21  
    Ocena: 60
    Kiedyś z centrą były problemy, ale to było z 8 lat temu. Taraz jakoś nie zaobserwowałem żeby padały.
  • #5 1641855
    Piotr Pajkert
    Poziom 32  
    Ocena: 141
    Witam!
    Spróbuj tak: (jeśli oczywiście masz czas)
    1. Naładuj akumulator.
    2. Wylej elektrolit.
    3. Weź wąż ogrodowy i silnym strumieniem wody wypłucz (odwracając "do góry nogami akumulator") każdą celę, powinien wypłynąć ciemnobrązowy osad.
    4. Nalej świeżego elektrolitu (odpowiedniego dla danego typu akumulatora- dane znajdziesz na elektrodzie).
    5. Ponownie naładuj akumulator.
    Cześć!
  • #6 1641935
    kolbi
    Poziom 16  
    no mogę spróbować jeszcze z nim ale co w sumię to wyrażnie chodzi o jedną celę bo teraz podczas ładowania z 5 cel wydziela się wodór intensywnie a z jednej nic (tz z jeden bąbelek poleci na 2 min) czyli po takim zabiegu jaka jest szansa na usunięcie tej usterki.
  • #7 1641988
    Tomek665
    Poziom 28  
    Ocena: 130
    Piotr Pajkert napisał:
    Witam!
    Spróbuj tak: (jeśli oczywiście masz czas)
    1. Naładuj akumulator.
    2. Wylej elektrolit. ....

Przecież aku jest naładowany a zwarta cela i tak sie nie naładuje poza tym gdyby nawet udało się wypłukać powodujący zwarcie osad (mała szansa bo jest "przyspawany")to płyty są tak głęboko zasiarczone że nic z tej celi nie będzie.
  • #8 1642025
    kolbi
    Poziom 16  
    Ok to jednak do utylizacij tylko teraz niewiem jak z tym basicem jest on sprzedawany w hipermarkecie auchan i pisze że produent to centra niewiem co onim sądzić .
  • #9 1642076
    Piotr Pajkert
    Poziom 32  
    Ocena: 141
    Witam!
    Tomek665 napisał:

Przecież aku jest naładowany a zwarta cela i tak się nie naładuje poza tym gdyby nawet udało się wypłukać powodujący zwarcie osad (mała szansa bo jest "przyspawany")to płyty są tak głęboko zasiarczone że nic z tej celi nie będzie.

A robiłeś to? Wiadomo, że skutek nie jest na 100%.
    Cześć!
  • #10 1642081
    Jerzy100
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    Patrz na datę produkcji. Po co Ci aku, który już leży rok lub dwa na pułce sklepowej. Wtedy są takie efekty, kupujesz ,kończy sie gwarancja a on kaput.

Pozdrawiam.
  • #11 1642253
    Tomek665
    Poziom 28  
    Piotr Pajkert napisał:

A robiłeś to? Wiadomo, że skutek nie jest na 100%.
    Cześć!

nie robiłem tego bo wiem że szkoda na to czasu i elektrolitu.
    cześć
  • #12 1642995
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Taki akumulator nadaje sie luz tylko do utylizacji. A co do kupna nowego to nie kupuj w zadnych hipermarketach lub gieldach bo te co sa sprawne to sa rodzynki wsrod nich.
    Pozdrawiam.
  • #13 1643663
    tadeuszgr
    Poziom 18  
    Ocena: 54
    Witam
    Na podstawie" bąbelkow" nie można twierdzić ,że cela ma zwarcie.Może być tylko zasiarczona.Miarodajnym jest pomiar napięcia pod obciążeniem akumulatora naładowanego .
    Pacjenta trzeba ratować do końca.Proponuję ładowanie kontrolno-odświeżające :
    1)wylać elektrolit z celi podejrzanej(jeśli ma osobne cele) lub z całego-do naczynia i zachować go
    2)nalać do niej wody destylowanej
    3)ładować małym prądem 1/20Qzn
    4)rozładować małym prądem
    5)wylać wode z celi podejrzanej
    6) wlać elektrolit zachowany i naładowć akumulator .
    Może się udać.
    Ewentualnie powtórzyć zabieg jeśli po pierwszym cyklu będzie pozytywny wynik czyli gęstość na poziomie 1,1-1,28(pomiar aerometrem prawdziwym nie kulkami)
  • #14 1644016
    kolbi
    Poziom 16  
    Tz nie pisałem o tym ale ten akumulator był sprawdzany przez firmę co ładuję akumulatory i po pomiarze powiedzieli żę jest zwarcie na jednej celi ale chyba mimo wszystko spróbuję jeszcze go ratować może właśnie zrobię jak pisze tadeusz.
  • #15 1644997
    Tomek665
    Poziom 28  
    Oczywiście można próbować go ratować choćby po to aby zdobyć doświadczenie.
    Opis Tadeusza jest dobry,Piotr zapomniał o odsiarczaniu.
    Musisz mieć areometr (podstawa)i kontrolować gęstość elektrolitu po całym zabiegu w uszkodzonej celi może ona wzrastać (i oby tak było).Trzeba wtedy odlewać kwas a dolewać wody dest. do wartości 1.28 g/cm3
    Tylko licz sie z tym że taka cela nigdy odzyska pełni sprawności jej opór wewnętrzny będzie znacznie większy (choć napięcie prawidłowe)i efekt będzie taki że pozostałe, "zdrowe" ogniwa szybko ją wykończą prądem przy rozruchu spadek napięcia przekroczy zero i będzie następować powtórne zasiarczenie, dlatego pisałem że to nie ma sensu.
    20 lat temu takie trupy ratowano wymieniając całe cele (nawet w nierozbieralnych aku.)wyglądało to makabrycznie kwas się z tego lał ale jakoś działało.
    Ale próbuj czemu nie, powodzenia... i opisz wyniki.
    Tomek
  • #16 1645263
    kolbi
    Poziom 16  
    Jednak chyba kupię nowy tylko już miałem kupować a nagle zaczołem się zastanawiać jaką pojemność kupić zawsze byłem za kupnem największych pojemności , akumulator potrzebuję do mercedesa w-126 auto ma większość rzeczy elektrycznych + sprzęt audio który na amperomierzu pobiera do 30A i teraz niewiem chciałem kupić basica (centry) 92ah za 260zł ale zaczołem się zastanawiać czy może lepiej by było kupić akumulator 72 ah odcinki jakie pokonuję autem są zazwyczaj krótkie mam tu namyśli stan naładowania akumulatora.
  • #17 1645305
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Kup taki jeki ma byc standartowo do tego modelu bo jesli kupisz za duzy to ci go alternator nie doladuje i dlugo sie z niego nie pocieszysz.
  • #18 1645488
    kolbi
    Poziom 16  
    Fabrycznie były 66 lub 74ah no ale w takim w takim razię po co są akumulatory 110ah bo takich fabrycznie to niewkładali ja w swoim drugim aucie (beczka 123) mam właśnie 110 ah już 2 lata i jest ok tylko z kolej nim robie długie dystanse.

Podsumowanie tematu

✨ Akumulator roczny z jedną zwarciową celą jest zazwyczaj do utylizacji, gdyż zwarcie powoduje, że ta cela nie ładuje się prawidłowo, a płyty są głęboko zasiarczone. Próby ratowania obejmują ładowanie, wypłukanie elektrolitu, uzupełnienie świeżym elektrolitem i kontrolowane ładowanie małym prądem, jednak skuteczność jest niska, a uszkodzona cela nigdy nie odzyska pełnej sprawności. Pomiar napięcia pod obciążeniem i gęstości elektrolitu aerometrem są kluczowe do oceny stanu akumulatora. Przy zakupie nowego akumulatora do Mercedesa W126 z dużym poborem prądu (do 30A) zaleca się dobór pojemności zgodnej z fabryczną (66-74 Ah), gdyż zbyt duży akumulator (np. 92 Ah lub 110 Ah) może nie być odpowiednio doładowywany przez alternator, szczególnie przy krótkich dystansach. Akumulatory marki Centra (Basic) sprzedawane w hipermarketach Auchan mają mieszane opinie, choć obecnie są uważane za bardziej niezawodne niż dawniej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA