logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć simlocka z Sagem MyC-2 przy użyciu SCDR?

dziuba 09 Lip 2005 17:58 2144 10
REKLAMA
  • #1 1641449
    dziuba
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam

Jak z tego smiesznego telefonu sciagnac lock'a?

Mam SCDR, wlutowalem sie na TP, jak dam detect phone to wszystko ladnie czyta, ale jak kaze mu sciagac lock'a to pokazuje ERROR OE

Jakis pomysl?
  • REKLAMA
  • #2 1641650
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2091
    Trochę nie rozumiem twojego postu ja mam SCR 14 i po zrobieniu TP daję w programie read code, program zczytuje kod następnie wkładam kartę z innej sieci pojawia się napis sim lock i wtedy wpisuję wygenerowany kod i po simlocu. Pierwszy raz słyszę aby program miał automatycznie usunąć simlocka. W sagemach jest tylko sczytany kod i sami go wpisujemy.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #3 1641671
    dziuba
    Poziom 14  
    Kolego SCR a SCDR to sa dwa rozne urzadzenia.
  • Pomocny post
    #4 1643699
    Multi_COM
    Spec od GSM
    Ocena: 60
    a co to wiec takiego SCR poniewaz Tino 2003 podal CI konkretna solucje krok po kroku: SCR to chyab skrot od Sagem Code Reader, SCDR tez (CD skrot od Code)

Powracajac jednak do bledu OE to blad testpoinow - jezeli masz lutowane testpinty to albo zle przylutowane albo jakies zaklocenia - rozwiazaniem moze byc skrocenei TestPointow do minimum (okolo 10 cm max), jezeli to nie pomoze to zakup plytke PCB i wtedy pojdzie bez problemu
  • #5 1643742
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Jeżeli według ciebie to są dwa różne urządzenia to nie ma sprawy nich Ci będzie "kolego" Na moją skromną wiedzę to różnią się one jedynie możliwościami bo przypuszczam że chodzi Ci o SCDR II który obsługuje nowe modele Sagemów. Natomiast jeżeli twierdzisz że robiąc TP sczytujesz telefon i następnie dajesz unlock, to coś tu nie rozumiem, bo do tej pory spotkałem się z takimi sprzętami gdzie daje się read code i jest sczytywany kod do simlocka, który się wklepuje ale żeby robić bezpośredni unlock w sagemach to nie słyszałem. Jezeli jestem w błędzie to proszę mnie oświecić bo u mnie na zadupiu nie ma takich sprzętów.
    pozdr
  • #6 1643761
    tadamkain
    Poziom 15  
    skoro rozmow o scr badz scrd :)
    jesli pojawilo sie device not foundto kolej na zakup kolejnego (kolejnego klona) czy może jest cos co zrobi mx5-2 za rozsadna cene ( robie ze 2-3 sagemy w mięsiącu wiec nie ma sensu inwestowac)
  • REKLAMA
  • #7 1643862
    tino2003
    Admin grupy GSM
    tadamkain napisał:
    skoro rozmow o scr badz scrd :)
    jesli pojawilo się device not foundto kolej na zakup kolejnego (kolejnego klona) czy może jest cos co zrobi mx5-2 za rozsadna cene ( robie ze 2-3 sagemy w mięsiącu wiec nie ma sensu inwestowac)

Jak narazie nic jeszcze nie ma w rozsądnej cenie co robi nowe sagemy, trzeba dać w granicach 900zł. czyli w twojej sytuacji jak i mojej bo też nie mam dużo klientów z nowymi sagemami jest to nieopłacalne.
  • REKLAMA
  • #8 1645119
    dziuba
    Poziom 14  
    Jak zdjąć simlocka z Sagem MyC-2 przy użyciu SCDR?

Jak masz zaznaczone Read Lock Code, zaznaczasz jeszcze Clear Lock Code. Dajesz "Do Jobs" i po klopocie, wszystko zostaje zrobione automatycznie, nietrzeba wklepywac nic recznie
  • #9 1645135
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Zwracam honor, ale dalej nie rozumiem dlaczego, jak ostatnio w komisie usówał mi simlocka z Sagema MY C5-2 to po szczytaniu kodu wpisywał go ręcznie z włożoną kartą sim? Skoro jest taka opcja aby locka odrazu ściągnąć.
    pozdr
  • #10 1645515
    dziuba
    Poziom 14  
    Kolega Multi_COM mial racje, zadlugie byly kable do TP. Wszystko poszlo ladnie i gladko
  • #11 1646713
    Multi_COM
    Spec od GSM
    Ocena: 60
    @dziuba: :)))

@tino2003: bo metoda wpisywania kodow jest najmniej inwazyjna..jezeli ladowanie boota do telefonu mozna nazwac bezinwazyjne ;))) Jezeli bylbys w stanie odczytac zawartosc dwoch fieldow (w dawnych X5 dalko sie wchodzac do menu serwisowego) tj. 191 i 251 i podal mi IMEI to kod odblokowujacy High/Low/Pay podam Ci w pare sekund (jest tam bardzo proste algo). Problem jest wlasnie w tym ze w noych Sagemach dostep do tych Fieldow jest zablokowanyi ani manu ani Sagem Doctor nie pomoze....

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zdejmowania simlocka z telefonu Sagem MyC-2 przy użyciu urządzenia SCDR. Użytkownik ma problem z błędem OE podczas próby automatycznego usunięcia simlocka po wykryciu telefonu przez SCDR i wlutowaniu się na testpointy (TP). Wskazano, że SCDR i SCR to różne urządzenia, choć o podobnej funkcji – SCDR II obsługuje nowsze modele Sagemów. Standardowa metoda polega na odczytaniu kodu simlocka (read code) i ręcznym wpisaniu go po włożeniu karty innej sieci, a nie na automatycznym usuwaniu simlocka. Błąd OE najczęściej wynika z nieprawidłowego lutowania testpointów lub zakłóceń, a rozwiązaniem jest skrócenie długości przewodów TP do około 10 cm lub użycie dedykowanej płytki PCB. Pojawiła się informacja, że w SCDR można zaznaczyć opcję "Clear Lock Code" i wykonać operację "Do Jobs", co automatycznie usuwa simlocka bez ręcznego wpisywania kodu. Jednak niektórzy użytkownicy nadal preferują metodę ręcznego wpisywania kodu, gdyż jest ona mniej inwazyjna. W nowszych modelach Sagem dostęp do niektórych pól serwisowych (np. 191 i 251) jest zablokowany, co utrudnia generowanie kodów odblokowujących. Koszt urządzeń obsługujących nowe modele Sagem jest wysoki (około 900 zł), co czyni inwestycję nieopłacalną przy niskiej liczbie serwisowanych telefonów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA