logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant EcoTec exclusive - Calormatic 470/2 gdzie powinienem być zamontowany?

willyvmm 05 Paź 2016 09:25 5727 14
  • #1 15973854
    willyvmm
    Poziom 31  
    Ocena: 364
    Witam.
    Posiadam kocioł Vaillant EcoTec Exclusive oraz calorMatic 470/2. Do tego podłączony jest czujnik temp. zewnetrzjej z DCF (tego nie jestem pewien na 100%).
    Kociol znajduje się w piwnicy, a sterownik jest zamontowany... na kotle...
    I teraz moje pytanie.

Czy sterownik nie powinien byc zamontowany gdzieś w pokoju?

Jak tak (a tak mi się coś wydaje po przeglądnięciu dokumentacji) to skąd wstrząsnąć obudowę /puszkę... Niestety nie mam tego i nie widzę nigdzie wśród rzeczy które dostałem.
    Czy dobrze mi się wydaje że teraz to on reguluje temperaturę w piwnicy?

Pozdrawiam w.
  • Pomocny post
    #2 15975988
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 947
    Jeśli jest wpięty w kocioł to nie mierzy temperatury pomieszczeniowej - działa tylko jako regulator pogodowy. Możesz go powiesić w pomieszczeniu, ale musisz doprowadzić przewód 2-żyłowy i mieć ramkę montażową (powinna być w opakowaniu razem z regulatorem).
  • #3 15976076
    willyvmm
    Poziom 31  
    Ocena: 364
    Dziękuję.
    Czyli ten kto montował nie był totalnym gamoniem. Kabel mam wyprowadzoną skrętkę (położyłem na zapas)
    Ale ramki nie znalazłem... Zadzwonię dzisiaj do firmy która to montowała.
    Ew. Rozwiązanie zastępcze. Mam możliwość zakupu tanio kontrolera 470f (bezprzewodowy) czy będzie on działał z przewodowym czujnikiem temperatury zewnętrznej? (nie widzi mi się jeszcze pamiętać o baterii w czujniku na mrozie)
  • #4 15976344
    ls_77
    Poziom 38  
    Regulator 470F jest bezprzewodowy, tzn. bezprzewodowo komunikuje się z czujnikiem zewnętrznym i regulatorem, który można powiesić w pomieszczeniu. W czujniku zewnętrznym nie wymienia się baterii - jest tam panel słoneczny, który - jak mówi Vaillant - jest bezobsługowy, ale czy łączenie jednego z drugim jest możliwe to nawet nie wiem i nigdy nie próbowałem.
    Zapytaj najpierw o tą ramkę montażową.
  • Pomocny post
    #5 15977483
    VPS
    Poziom 25  
    Ocena: 230
    CalorMatic 470 posiada w komplecie plecy uchwyt na ścianę
    Tak więc pytaj montażysty gdzie są plecy uchwytu bo tanio nie jest.
    Występuje jako część zamienna 0020112596 cena na zapytanie w serwisie.
    O kurcze na stronach de. cena od 58-66 euro drogo [
  • #7 15977915
    VPS
    Poziom 25  
    Na Zdjęciu po prawej jest czujka pogodowa (dwa przewody)
    Natomiast czujka pogodowa DCF (trzy przewody) wygląda tak
  • #10 16926761
    62jacek
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam

Mam zamiar zmienić standardowy czujnik temperatury zewnętrznej mojego pieca na czujnik z odbiornikiem radiowym sygnału daty i czasu (DCF).Powodem sa zaniki prądu w sieci co skutkuje zagubieniem daty i godziny w sterowniku pokojowym.
    Przewód czujnika jest trzy żyłowy ale nie wiem jak podłączyć przewody idące z czujnika do wejść na płytce pieca.Obecnie dwa przewody sa podłączone zaś trzeci ( żółto-zielony ) podłączony nie jest.Tak więc gdzie podpiąć trzeci przewód?.W instrukcji instalacji pieca odpowiedniej informacji nie znalazlem.Czy w instrukcji czujnika DCF bedzie schemat podłączeń? Może Koledzy podpowedzą?

Pozdrawiam i w Nowym Roku życzę sukcesów.
  • #11 16927148
    VPS
    Poziom 25  
    Złacze krawędziowe X41 (wtyczka) AF, DCF, OT
  • #12 16929744
    ls_77
    Poziom 38  
    Dokładnie tak jak kolega VPS napisał. Razem z DCF powinna być instrukcja. Z resztą w instrukcji od regulatora który już masz też powinno być to rozrysowane. U ciebie dojdzie tylko podłączenie przewodu żółto-zielonego do złącza DCF.
  • #13 16978740
    62jacek
    Poziom 10  
    Cześć

Bardzo dziękuję za informację , jest naprawdę pomocna.

Pozdrawiam
  • #14 16986704
    Szczecin62
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Regulatory pogodowe Vaillanta fabrycznie pracują tylko jako pogodówka czyli reguluje pracą kotła wg temperatur zewnętrznych i wtedy może być zamontowany w kotle, Jeśli chcesz aby pracował również jako regulator pokojowy czyli reagujący na faktyczną temperaturę w pomieszczeniu musisz go zamontować w naściennej podstawce (jest w komplecie z regulatorem). Trzeba też pamiętać aby w ustawieniach serwisowych regulatora uaktywnić mu funkcję regulatora pokojowego.
    Pozdro
  • #15 16989506
    62jacek
    Poziom 10  
    Cześć

Dzięki za info.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kocioł Vaillant EcoTec Exclusive oraz regulator calorMatic 470/2, który jest obecnie zamontowany na kotle. Zadaje pytanie, czy regulator powinien być zainstalowany w pomieszczeniu, aby lepiej mierzyć temperaturę. Odpowiedzi wskazują, że regulator, gdy jest podłączony do kotła, działa tylko jako regulator pogodowy, a do pomiaru temperatury w pomieszczeniu powinien być zamontowany w odpowiedniej ramce. Użytkownik rozważa zakup bezprzewodowego regulatora 470F, który współpracuje z czujnikiem zewnętrznym. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące podłączenia czujnika DCF oraz dostępności uchwytu montażowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA