logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laguna 1 1.8 8v pęknięta płytka regulacji zaworów

mariusz168 11 Paź 2016 19:51 1155 9
REKLAMA
  • #1 15988447
    mariusz168
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam mam małe pytanko, mianowicie przyjechałem sobie autem do domu zgasiłem przed domem , po 2 godzinach chciałem wjechać nim do garażu, auto nie odpala, podniosłem maskę okazało się ze wyrwało kawałek pokrywy i okazało się że rozsypała sie płytka regulacji zaworów, dodam jeszcze ze przed tym jak podniosłem maskę to przekręciłem go ze 2 razy i było słychać ze rozrusznik kreci a silnik ani nie drgnie, odkręciłem pokrywę i okazało się ze kawałek płytki zablokował wałek dostałem ten kawałek i silnik kreci, tylko tak czy w rozruszniku jest jakieś zabezpieczenie na wypadek ciężkiej pracy silnika czy coś w tym rodzaju bo wszystko wygląda ok pasek rozrządu ok nie naszarpany nie nic... Chodzi mi o to czy w przypadku blokady wałka nic się tam w srodku nie porobiło albo jak to sprawdzić dodam tylko ze silnik teraz po usunięciu tego kawałka kreci normnalnie.
  • REKLAMA
  • #2 15988517
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3909
    Jeśli nie przeskoczył pasek to powinien palić tylko będzie klekał na jednym zaworze ponieważ wypadła płytka regulująca zawór .Odpalałeś silnik ? Podkładka ta ma specjalną grubość i musisz dokupić o takiej samej grubości ,a dekiel to albo do wymiany lub to spawania .
  • REKLAMA
  • #3 15988590
    mariusz168
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Pierwsze o czym pomyślałem to właśnie o rozrządzie wiec rozebrałem obudowę pasek wygląda ok nie jest gdzieś rozerwany nie ma jakiegoś ząbka urwanego no wydaje się ok, co do odpalenia to nie próbowałem go odpalać tylko go lekko przekręciłem bo nie chciałem narobić czegoś niepożądanego... a pokrywa nie jest problemem;p
  • #4 15989480
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3909
    Sprawdziłeś czy nie przeskoczył pasek ustawiłeś rozrząd na znaki ? Jeśli tak to regulacja zaworów
    z wymianą podkładki regulacyjnej .Pytanie czy robiłeś to kiedyś bo jeśli nie, to zleć tą robotę zaufanemu mechanikowi .
  • #5 15990473
    1czesios
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Koniecznie sprawdż ustawienie rozrządu i załuż płytkę
  • REKLAMA
  • #6 15991048
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5109
    mariusz168 napisał:
    tylko ze silnik teraz po usunięciu tego kawałka kreci normnalnie.
    1czesios napisał:
    Koniecznie sprawdż ustawienie rozrządu

Teraz to niech se kręci ile wlezie, gorzej się nie zrobi :D
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #7 15991063
    zvqes
    Poziom 2  
    Bez płytki? Widziałeś kiedyś krzywkę po kilku obrotach?
  • REKLAMA
  • #9 15992706
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5109
    zvqes napisał:
    Bez płytki? Widziałeś kiedyś krzywkę po kilku obrotach?

Przeczytaj pierwszy post autora, tym razem uważnie.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #10 15992810
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6622
    mariusz168 napisał:
    rozrusznik kreci a silnik ani nie drgnie
    cos sie rozpadło ale nie rozrusznik. Jak kręcisz rozrusznikim koło pasowe wału sie obraca?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z samochodem Laguna 1 1.8 8v, który nie odpalał po zatrzymaniu. Po otwarciu maski odkrył, że pękła płytka regulacji zaworów, co zablokowało wałek. Użytkownik zastanawiał się, czy w rozruszniku istnieje zabezpieczenie na wypadek blokady silnika. Odpowiedzi sugerowały, aby sprawdzić ustawienie rozrządu oraz wymienić uszkodzoną płytkę. Wskazano również na konieczność wymiany paska rozrządu po takim incydencie oraz zalecano zlecenie naprawy zaufanemu mechanikowi, jeśli użytkownik nie ma doświadczenia w tej kwestii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA