logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

arduino uno - dht11 oraz 2x lm35 program jak napisać

drvatican 13 Paź 2016 12:11 1335 7
REKLAMA
  • #1 15992010
    drvatican
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Witam
    Mam czujnik dht11 oraz dwa czujniki lm35 które chce podłączyć do arduino uno aby na ekranie 16x4 i2c pokazywało cztery odczyty - 3x temp i 1x wilgotność.
    Do odczytu dht11 mam taki sketch:
    Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Do odczytu lm35 taki sketch:

Jako że nie znam sie za bardzo na programowaniu, czy mógłby ktoś pomóc w połączeniu tych dwóch kodów aby w rezultacie na ekranie pojawiły sie wszystkie 4 odczyty na raz?
    Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15995133
    jaclew
    Poziom 18  
    Ocena: 210
    Włóż trochę wysiłku sam od siebie i porzez dedukcję spróbuj wykombinować sam jakieś rozwiązanie. Nastepnie pokaż wynik na forum, a na pewno koledzy pomogą, doradzą.
    Tu nie trzeba się znac na programowaniu, masz dwa niezależne szkice, połaczyć je w całość wg Twoich wymagań to już na tyle banalne, że powinieneś sobie z tym poradzić. Zalecane jest więcej pracy własnej i inwencji, myślenia.
    To o co tu prosisz to pójście na łatwizne, a to mało kto akceptuje tutaj.
    No chyba, że byłoby to w kąciku "Dla początkujących"

Wybacz ironiczny ton, ale chyba przyda sie Tobie takie ożeźwienie abyś pełen twórczego zapału sam zabrał się za robotę.

Czekamy na jakiś efekt, niechby był nawet "dziwny" na początek, od czegos zacznij, a z czasem będzie tylko lepiej. I to docenisz kiedyś.
  • REKLAMA
  • #4 15995384
    drvatican
    Poziom 13  
    Tak jak napisałem, nie znam się na programowaniu, nie wiem nawet od czego zacząć w tym wypadku, także prosiłbym moderatora o przeniesienie do działu "dla początkujących" Ewentualnie może się ktoś zlituje :|
    Wiem że trzeba jakoś zaimplementować na początku ten drugi czujnik, zgadza się?
    Weźmy pod uwagę ten kod do lm35
    początek jest taki

według mnie (na tzw. chlopski rozum :D ) powinno być coś takiego?

I dalej już jakoś pokombinuje, ale czy początek jest dobry?
    Sorry za amatorkę ale jest to kompletna improwizacja.
    Nie wiem też dlaczego program do dht11 zaczyna się od razu od

natomiast ten od lm35 zaczyna się od float

Czy można po prostu na początku napisać?
  • REKLAMA
  • #6 15995444
    drvatican
    Poziom 13  
    Niestety nie mam czasu na studiowanie programowania od podstaw choć może bardzo bym chciał i na pewno w wolnej chwili zasiądę do lektury, natomiast teraz sprawa jest dość pilna. Myślę że dla kogoś obeznanego w temacie napisanie czegoś takiego to 5 sekund. Sprawa pilna, Zofia marznie i ma suchoty :cry: arduino uno - dht11 oraz 2x lm35 program jak napisać
  • #7 15996206
    jaclew
    Poziom 18  
    Ocena: 210
    drvatican napisał:

według mnie (na tzw. chlopski rozum :D ) powinno być coś takiego?

I dalej już jakoś pokombinuje, ale czy początek jest dobry?

Czy można po prostu na początku napisać?

zmienna c liczona na dwa rózne przypadki - tak nie może być.
    Deklarujesz pin, pin1, pin2 jako porty kontrolera to nie możesz traktować ich później jako zmiennej czytającej wartości z tych portów.
    Poza tym wychodzi na to, że:
    A0 = analogRead(A1)
    a to kompletnie bez sensu.

Na razie wielki chaos.
    Masz w przykładowych szkicach Arduino w: Basics -> ReadAnalogVoltage
    przeanalizauj to i wyciągnij wnioski.
    Poza tym, zapewne do bibliteki DHT dołączony jest jakiś przykład użycia tego czujnika, powinieneś się odnieść do niego.
  • #8 15996554
    drvatican
    Poziom 13  
    <ciach>

Moderowany przez dondu:

Na tym forum zawsze pomagamy za darmo z wyjątkiem sytuacji, w których ktoś oczekuje gotowca w szczególności, gdy program ma powstać od podstaw. Od tego właśnie jest dział ogłoszeń.

Sądzę, że kolega źle zrozumiał intencje moderatora, który zareagował na kolegi temat.

Takie sprawy proszę więc załatwiać bezpośrednio z moderatorem, który zareagował. A jeżeli sprawa wymaga rozstrzygnięcia na drodze moderator-użytkownik, może kolega napisać do Administratora.

3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji.

Oto działający kod:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu czujnika DHT11 oraz dwóch czujników LM35 do Arduino Uno, aby wyświetlać odczyty temperatury i wilgotności na wyświetlaczu LCD 16x4 z interfejsem I2C. W odpowiedziach podkreślono, że użytkownik powinien samodzielnie połączyć dwa niezależne szkice kodu, co nie jest skomplikowane, ale wymaga wysiłku. Użytkownik zaprezentował fragmenty kodu, w tym sposób odczytu temperatury z LM35, jednak napotkał trudności w implementacji. Ostatecznie, jeden z uczestników forum dostarczył działający kod, który łączy odczyty z DHT11 i LM35, wskazując na konieczność poprawnej deklaracji pinów oraz logiki w kodzie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA