logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amplituner DENON AVR-1312 - brak mocy z cyfrowego źródła

jeffer150 13 Paź 2016 22:51 2013 4
REKLAMA
  • #1 15993550
    jeffer150
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam.

Posiadam amplituner DENON AVR-1312, przez jakiś czas stał w garażu i dostał wilgoci. Na początku po podłączeniu nie było żadnej reakcji na prąd. Przeczyściłem styki na płytce sterującej, poprawiłem luty hot air'em na układach i zaczął się uruchamiać, natomiast poprawnie działa tylko analogowe stereo. Gdy podłącze jakiekolwiek cyfrowe źródło słychać głośniki 10cio krotnie ciszej i bez wysokich tonów.

Jako, że nie jestem biegły w naprawach tego typu urządzeń proszę o wskazanie co powinienem sprawdzić, by zlokalizować winny element tej usterki.

Pozdrawiam
    Amplituner DENON AVR-1312 - brak mocy z cyfrowego źródła20161013_2..709.jpg (4.1 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Amplituner DENON AVR-1312 - brak mocy z cyfrowego źródła20161013_2..715.jpg (1.35 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15994170
    jeffer150
    Poziom 9  
    Głownie chodzi mi o to, że nie wiem gdzie powinienem szukać. Kondensatory, końcówka mocy, przekaźniki, czy też problem leży po stronie microprocessora? Co odpowiada za przetworzenie cyfrowego sygnału na głośniki? Skoro na analogu głośniki PP i LP działają prawidłowo, a te same przy sygnale cyfrowym już nie, czy mogę uznać, że to nie końcówka mocy? Ktoś wie na jakiej zasadzie przechodzi ten sygnał?
  • REKLAMA
  • #3 15994238
    korrus666
    Poziom 40  
    Ocena: 476
    Końcówka mocy raczej sprawna. Bez schematu będzie ciężko cokolwiek sprawdzić a i z nim nie będzie łatwo. Trzeba znaleźć przetwornik cyfrowo-analogowy i zobaczyć jak sygnał wygląda za nim. Albo on nawala i podaje jakiś dziwny sygnał albo za przetwornikiem jest problem. Może przełącznik źródeł sygnału się uszkodził. Jak byś miał schemat to można by wskazać miejsca poszukiwań.
  • REKLAMA
  • #4 15994660
    jeffer150
    Poziom 9  
    Znalazłem coś takiego i jest schemat
    Załączniki:
    • dht1312xp.pdf (34.31 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 16006641
    jeffer150
    Poziom 9  
    Poprawiając luty na 3 układach scalonych zaznaczonych na zdjęciu udało mi się uruchomić amplituner w pełni sprawny z poprawnym dźwiękiem cyfrowym, niestety działał jakieś 5 min po czy problem powrócił, a ponowne próby już nie pomagają nawet na chwilę. Może przez przypadek poprawiłem jakiś zimny lut w okolicy, który to powoduje, lecz nie do końca skutecznie?

Może posiada, ktoś całą, sprawną płytkę od tego DENON'a na sprzedaż?
    Załączniki:
    • Amplituner DENON AVR-1312 - brak mocy z cyfrowego źródła Input.JPG (212.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA