logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrofala Sainsbury 587 137 nie grzeje mimo wymiany magnetronu i diody WN

joozekk 20 Paź 2016 13:46 1926 10
REKLAMA
  • #1 16007263
    joozekk
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam

Potrzebuję porady co mogło paść w mikrofali Sainsbury, otóż przestała grzać bezobjawowo, po prostu któregoś razu przestała grzać. Wszystko inne działa; talerz się kręci, światło świeci, czasomierz działa, wentylator dmucha, ale nie grzeje.

Z braku czasu i mojej nie obecności, żona oddała mikrofale do serwisu, tam stwierdzili ze to magnetron, ale zażyczyli sobie 300zl za naprawę, wiec trochę bez sensu.
    Idąc tym tropem zakupiłem używany magnetron i go podmieniłem (Magnetron to Witol 2m219j ) ale co ciekawe nie rozwiązało to problemu, oglądnąłem go dokładnie i ten zakupiony miał delikatnie odłamany magnes - ok nie sprawny sobie myślę, odesłałem go i zamówiłem kolejny. Podmieniam i... dalej to samo - nie grzeje. W miedzy czasie pomierzyłem trafo; "dzwonią" uzwojenia, bezpiecznik za trafo też ma przejście. Diodę WN podmieniłem na inna, ale nie zmieniło to efektu.
    Nie wiem jak dokładnie zmierzyć kondensator czy jest sprawny.

Ale po kolei jeszcze raz:
    Magnetron mój stary
    - Mierzony na konektorach 0.5 [Ω]
    - Pomiaru pomiędzy konektorem zasilania magnetronu, a jego metalową obudową (na mierniku 2000k) 1 (nieskończenie wiele)

Magnetron zakupiony - te same wyniki,

Trafo - uzwojenia przewodzą - dzwonią,

Dioda HV - podmieniona na inna - dalej nie grzeje,
    Bezpiecznik za trafem - przewodzi - dzwoni,
    Konektory do magnetronu polutowane na nowo,
    Wentylator działa.
    Gdzie szukać problemu?
    Mikrofala Sainsbury 587 137 nie grzeje mimo wymiany magnetronu i diody WNWP_2016102...45_Pro.jpg (3.11 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Mikrofala Sainsbury 587 137 nie grzeje mimo wymiany magnetronu i diody WNWP_2016102...31_Pro.jpg (2.94 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Mikrofala Sainsbury 587 137 nie grzeje mimo wymiany magnetronu i diody WNWP_2016102...20_Pro.jpg (3.18 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16007289
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Kondensator sprawdź multimetrem na zakresie MΩ (po odłączeniu konektorów, oczywiście bez zasilania mikrofali) - podaj wartość.
    Sprawdź dokładnie wszystkie konektory (zwłaszcza do diody).
  • #3 16007314
    joozekk
    Poziom 10  
    Po przyłożeniu końcówek miernika do kondensatora, zaczyna "ładować" i kończy na "1" - nieskończoności
  • REKLAMA
  • #4 16007330
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Kondensator ma wewnętrzny rezystor o wartości ok. 10MΩ i tyle powinien pokazać multimetr.
    Jaki masz maksymalny zakres pomiaru rezystancji w multimetrze?
  • REKLAMA
  • #5 16008265
    joozekk
    Poziom 10  
    To podstawowy multimetr DPM- zakres maksymalny 2000K.
  • #6 16023958
    joozekk
    Poziom 10  
    Ok, dorwałem odpowiedni miernik z zakresem 200M, i na tym zakresie wynik to... 11.
  • REKLAMA
  • #8 16025416
    joozekk
    Poziom 10  
    Termik jest ok, dzwoni. Sprawdziłem jeszcze diody miernikiem, i moja w kierunku przewodzenia pokazuje 11MΩ a podmieniona 24MΩ - wiec wnioskuje ze są sprawne. Ratujcie :) co tam mogło paść bo już sam nie wiem... :(
  • #9 16026526
    Chupacabra
    Poziom 33  
    Ocena: 866
    joozekk napisał:

(...)
    Trafo - uzwojenia przewodzą - dzwonią,

Dioda HV - podmieniona na inna - dalej nie grzeje,
    Bezpiecznik za trafem - przewodzi - dzwoni,
    Konektory do magnetronu polutowane na nowo,

Na tym transformatorze przebicia ani zwarcia nie masz? A konektory na kondensatorze? Też polutuj.
  • #10 16027726
    Mirek99
    Poziom 22  
    Ocena: 233
    Jeżeli wszystko sprawdzone pozostaje wymiana ( podmiana ) panelu sterującego . Należy też dokładne przeanalizować cały obwód sterowania i zasilania magnetronu .
  • #11 16034088
    joozekk
    Poziom 10  
    Możliwe że "zgodnie z diagnozą z serwisu" obydwa zamówione, używane magnetrony były wadliwe? Warto kupić nowy i sprawdzić i ewentualnie ścigać serwis o złą diagnozę?

Podsumowanie tematu

✨ Mikrofala Sainsbury 587 137 przestała grzać mimo wymiany magnetronu (Witol 2m219j) i diody WN. Użytkownik sprawdził kondensator, który wykazał wartość 11MΩ na odpowiednim mierniku, oraz czujnik temperatury, który działa poprawnie. Dodatkowo, diody również wydają się być sprawne. Sugerowane są dalsze kontrole, w tym transformatora oraz konektorów, a także rozważenie wymiany panelu sterującego. Istnieje możliwość, że oba używane magnetrony były wadliwe, co skłania do zakupu nowego i ewentualnego dochodzenia roszczeń od serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA