logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Whirlpool AWE6520P - błąd F27, silnik kręci się tylko w jednym kierunku

mateusz_0101 25 Paź 2016 23:34 22659 2
REKLAMA
  • #1 16018855
    mateusz_0101
    Poziom 8  
    Ocena: 9
    Witam posiadam pralkę Whirlpool AWE 6520P. Problem polega na tym, że gdy włączę obojętnie na jakim programie pojawia się błąd F27. Czytałem o tym błędzie główny kontroler wykrył, że silnik może kręcić się tylko w jednym kierunku. Wszystkie kable i inne podzespoły sprawdziłem i problem tkwi w programatorze. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
  • REKLAMA
  • #3 16019923
    mateusz_0101
    Poziom 8  
    Ocena: 9
    Przekaźnik wymieniony. Silnik jest sprawny sprawdziłem go na krótko kręci w lewo i w prawo. Jak uruchomię dowolny program to słychać jak przekaźnik pracuje i wtedy silnik nie kręci i zaraz pojawia się błąd F27. Sprawdziłem rezystancje wirnika 4,9Ω, a stojan ma 2,9Ω w danych technicznych wirnik i stojan mają po 2,9Ω czy może być to? Ale silnik na krótko chodzi.

Problem rozwiązany to był rezystor 1MΩ był uszkodzony i stanowił przerwę w obwodzie silnika. Po wymianie silnik zaczął kręcić, ale pojawił się kolejny problem, a raczej błąd F02 (Aquastop wykrywa nie szczelność). Wystarczyło przewód mocniej wcisnąć do wtyczki i podłączyć do programatora pralka działa teraz bez zarzutów.
    Dzięki za małą podpowiedź. Temat zamknięty.
REKLAMA