logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór mikrofonu do komputera: CUB-835 vs Master Voice DM-604 – który wybrać?

Jarek 181 11 Lip 2005 20:49 1968 7
REKLAMA
  • #1 1646449
    Jarek 181
    Poziom 11  
    Witam.
    Nosze się z zamiarem kupna mikrofonu.
    Na ten cel nie chce wydać dużych pieniędzy, ponieważ ten mikrofon będzie
    miał zastosowanie wyłącznie jako hobby.
    Przeglądnąłem parę ogłoszeń na Allegro i znalazłem 2 które by mnie
    interesowały.
    Proszę o pomoc ponieważ w tych strawach jestem zupełnym laikiem,
    który z nich jest lepszy. Ja mikrofon zamierzam podłączyć do komputera.

Pierwszy to - DYNAMICZNY MIKROFON PRZEWODOWY
    CUB - 835
    PONIŻEJ ZAMIESZCZAM SPECYFIKACJĘ TECHNICZNĄ MIKROFONU :
    DANE TECHNICZNE :
    Typ :
    - Dynamiczny
    Kierunkowość :
    - Niekierunkowy
    Impendancja :
    - 600 ohm
    Pasmo przenoszenia :
    - ( 60 - 17000 Hz )
    Czułość :
    - 52 dB
    Średnica przewodu:
    - 6 mm
    Długość przewodu :
    - 5 m
    Rodzaj obudowy :
    - Metalowa

Pastępny to -
    DM-604 firmy Master Voice
    -Dane:
    -pasmo przenoszenia:60Hz-15kHz
    -impedancja: 600Ohm
    -czułość: 74dB
    604 firmy Master Voice

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Wybór mikrofonu do komputera: CUB-835 vs Master Voice DM-604 – który wybrać? 56208835.jpg (12.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wybór mikrofonu do komputera: CUB-835 vs Master Voice DM-604 – który wybrać? 56929509.jpg (9.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1646593
    PANCIO WIŁ
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    Kup Shure serii c. Nowego dostaniesz za pake, a używanego 7-8 dyszek spokojnie. Jak za ta cenę jest dobry. Nie ma co kupować śmieci...
  • REKLAMA
  • #3 1646631
    piotrek_muzyk
    Poziom 11  
    shure C to tez smiec
  • #4 1646703
    PANCIO WIŁ
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    Ty, to zaproponuj coś lepszego może...
  • REKLAMA
  • #5 1646745
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 385
    jak to ma byc hobby to dlaczego nie kupic jakiegos plastikowego z bazaru za 10-20zl!?
    W miare dobre i tanie mikrofony robi Alphard np ETP600S. Ma dosc duzo niskich i moze nieco dudniaco brzmi ale za to shure nie ma niskich i brzmi jakby kastrowal :) No ale srednice ma lepsza.
  • REKLAMA
  • #6 1646772
    Jarek 181
    Poziom 11  
    Ale te mikrofony na Allegro to chodzą po ok 40 zł. (z kablem)
    Nie jest to przecież wcale dużo, a w porównaniu z takim
    plastikowym różnica to chyba jest.
  • #7 1647169
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Wszystko to badziewie nie ma co się z tym kryć. Ale jeśli Ci wystarcza coś takiego to na oko ten pierwszy (chodzi mi o zdjęcia) wygląda solidniej. Nie lubię polecać komukolwiek czegoś takiego na ale ... przecież nie każdemu niezbędny jest AKG C414 czy Neumann M150 :)
  • #8 1647706
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    Jak popatrzec na parametry... to widac ze nie ma sensu patrzec, bo po przeliczeniu czułości na napiecie wychodzi ze będzie kilka kV.

ETP-600S jest do przełknięcia. Mogę Ci sprzedac takiego, uzywany, ale bez pudełka. Jest nowy canon na kablu, bo stary wział i się odlutował. Przy próbie lutowania się stopił ot... chiński plastik.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl

Podsumowanie tematu

✨ Autor planuje zakup mikrofonu do komputera na potrzeby hobbystyczne, rozważając dwa modele: dynamiczny mikrofon przewodowy CUB-835 oraz mikrofon Master Voice DM-604. Oba mają podobną impedancję 600 Ω i pasmo przenoszenia około 60 Hz do 15-17 kHz, jednak różnią się czułością (CUB-835: 52 dB, DM-604: 74 dB). W dyskusji pojawiły się sugestie, by zamiast tych modeli rozważyć mikrofony marki Shure serii C, choć opinie na ich temat są podzielone. Alternatywnie polecano tańsze mikrofony plastikowe z bazaru lub model Alphard ETP600S, który ma wyraźniejsze niskie tony, choć może brzmieć dudniąco. Zwrócono uwagę, że mikrofony dostępne na Allegro za około 40 zł są niedrogie i mogą spełnić podstawowe wymagania hobbystyczne, choć ich jakość jest ograniczona. Ogólnie, w tej klasie cenowej trudno oczekiwać wysokiej jakości, a wybór zależy od preferencji dotyczących brzmienia i solidności wykonania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA