logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ustawienie zapłonu w silniku motoroweru Simson SR-50

józekmechanik 26 Paź 2016 21:19 8703 12
REKLAMA
  • #1 16020538
    józekmechanik
    Poziom 8  
    Mam problem. Kupiłem nowy zapłon do Simsona SR50 i nie mogę ustawić iskry na nim. Czy to może być wina magneta, czy krzywka może być w innym miejscu? Może to magneto nie pasuje do tego zapłonu? Stary zapłon ustawiony na znakach, prawidłowo miał przerywacz na dole a ten nowy, po ustawieniu na znakach, przerywacz ma u góry. Jak to naprawić?
  • REKLAMA
  • #2 16020834
    jaszczur1111
    Poziom 33  
    Ocena: 493
    Jak piszesz masz przerywacz u góry. To znaczy rozwarty czy jak? Sprecyzuj to.

Z grubsza zasady są takie:

Wykręcasz świecę, ustawiasz tłok w pobliżu ZW (po staremu górny martwy punkt), (w tym celu pokręcasz bardzo powoli kołem magnesowym i np. wkrętakiem włożonym przez otwór po świecy badasz położenie tłoka)

DELIKATNIE I WOLNO Z WYCZUCIEM pokręcając w kierunku zgodnym z pracą silnika, określasz miejsce, gdzie tłok jest 2,4mm przed ZW. W tym momencie powinien następować zapłon. Jeśli to jest przerywacz, to można podłączyć żarówkę 21W/6V szeregowo z przerywaczem i transformator 230/6V, oczywiście zasilany z sieci. W chwili rozwarcia przerywacza żarówka nieco przygaśnie i da się usłyszeć delikatne buczenie. Aby uzyskać powyższe trzeba odpowiednio ustawić przerwę na przerywaczu.
    Przy okazji sprawdź stan kondensatora i jego kontakt z masą a najlepiej daj nowy.

Jeśli to wszystko jest totalnie rozjechane, może oznaczać ścięcie klina koła magnesowego na wale.

Te 2,4mm to ruch twojego śrubokręta względem głowicy spowodowany ruchem tłoka. Problem w tym, że trzeba umiejętnie trzymać ten śrubokręt, by nie zmieniał kąta względem płaszczyzny głowicy.
  • #3 16020868
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1118
    jaszczur1111 napisał:
    Te 2,4mm to ruch twojego śrubokręta względem głowicy spowodowany ruchem tłoka. Problem w tym, że trzeba umiejętnie trzymać ten śrubokręt, by nie zmieniał kąta względem płaszczyzny głowicy.

Ja te pomiary robię suwmiarką z głębokościomierzem...
  • #4 16021277
    józekmechanik
    Poziom 8  
    ja założyłem nowy zapłon ze sklepu,i napewno jest ok
    iskra jest tylko jak tłok jest na dole
    w starym zapłonie przerywacz był umieszczony na dole a teraz w nowym jest u góry...czy to może być wina magneta że nie pasuje do nowego zapłonu i iskra jest nie w tym miejscu bo na magnecie garbik jest nie w tym miejscu
  • REKLAMA
  • #5 16021641
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    józekmechanik napisał:
    w starym zapłonie przerywacz był umieszczony na dole a teraz w nowym jest u góry...czy to może być wina magneta że nie pasuje do nowego zapłonu i iskra jest nie w tym miejscu bo na magnecie garbik jest nie w tym miejscu

Są dwie, no może trzy przyczyny takiego stanu:
    1) Zapłon nie od tego typu/modelu silnika.
    2) Jeżeli zapłon od tego modelu silnika, to jedynie obcięty klin magneta lub magneto źle założone.
    3) Nie wiem czy tam jet taka możliwość, ale być może źle założony zapłon, obrócony o 180 stopni...
    Innych możliwości w takim przypadku nie widzę...
  • REKLAMA
  • #6 16021732
    józekmechanik
    Poziom 8  
    Zapłon ustawiam na znaki to iskrę mam jak tłok jest na dole. Teraz sprawdzałem obróciłem zapłon o 180 stopni i chodzi...Teraz to chyba kwestia dobrego wyregulowania, bo prycha jeszcze i nie ma tej mocy co powinien mieć.
  • REKLAMA
  • #7 16021916
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    józekmechanik napisał:
    zapłon ustawiam na znaki to iskre am jak tłok jest na dole a teraz sprawdzałem obruciłem zapłon o 180 stopni i chodzi...

A nie mówiłem że źle założony... :D
    wojtek1234321 napisał:
    ale być może źle założony zapłon, obrócony o 180 stopni...
  • #8 16022129
    józekmechanik
    Poziom 8  
    Ustawiałem znak zapłonu ze znakiem na karterze na równo i nie chciał chodzić, a jak obróciłem cały zapłon do góry nogami to działa. A znak jest w innym miejscu jak powinien być.
  • #9 16022166
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2536
    Koło magnesowe od silnika M53, dlatego zapłon przestawiony o 180°.
    Nowa podstawka zapłonu nie jest luźna w karterach?
    jaszczur1111 napisał:
    gdzie tłok jest 2,4mm przed ZW

Kąt wyprzedzenia zapłonu wynosi 1.8 mm przed GMP (20.5° przed GMP) w silniku M541.
  • #10 16022270
    józekmechanik
    Poziom 8  
    Nowy zapłon pasuje idealnie w karterze a ten stary co w nim był, był luźny.
  • #11 16022789
    jaszczur1111
    Poziom 33  
    Cytat:

Ja te pomiary robię suwmiarką z głębokościomierzem...

Ja też, ale zakładam, że nie każdy ma.

Cytat:
    Kąt wyprzedzenia zapłonu wynosi 1.8 mm przed GMP (20.5° przed GMP) w silniku M541.

W obecnej nomenklaturze, nie istniej pojęcie GMP ani DMP. Zostały zastąpione ZW - zwrot wewnętrzny i ZZ zwrot zewnętrzny. Wszystko dla tego , że silniki pracują w różnych pozycjach, niekoniecznie święcą zapłonową do góry. Tak późny zapłon jest dobry do benzyny 94 oktany lub nawet gorszej, jakie wtedy były. Proponuję wcześniejszy zapłon. Silnik zdecydowanie lepiej pracuje, i ma większą moc.

Takie błędy, jak odwrotny montaż, to się samemu wychwytuje nie zawracając ludziom głowy.
  • #12 16024392
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2536
    jaszczur1111 napisał:
    Tak późny zapłon jest dobry do benzyny 94 oktany lub nawet gorszej, jakie wtedy były. Proponuję wcześniejszy zapłon. Silnik zdecydowanie lepiej pracuje, i ma większą moc.

Ciekawe teorie. Czym podparte?
    Simsony były zaprojektowane do spalania benzyny "normal" czyli 91 oktany.
    Ogar 205 był zaprojektowany do spalania benzyny 78 oktanów, przy kącie wyprzedzenia 3 mm przed GMP (27°). Czy według Twojej teorii zapłon miałby być ustawiony na np. 5 mm przed GMP przy paliwie 95 oktanów?
  • #13 16025840
    jaszczur1111
    Poziom 33  
    Podyktowane praktyką. Ogar na 78 oktanów to nieźle dzwonił. Zresztą miałem podrasowaną motorynkę z tym silnikiem przez splanowanie głowicy. Daje do wyższy stopień sprężania i nie było mowy o 78 oktanów. Zresztą polska benzyna 94 oktany miała mniej niż węgierska 86. Obecnie liczba oktanowa paliwa jest wyższa. Można spokojnie ustawić wcześniejszy zapłon. Skąd to 5mm? Absurdalna wartość. Zastanów się co piszesz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z ustawieniem zapłonu w nowym zapłonie do motoroweru Simson SR-50, gdzie iskra pojawia się tylko przy dolnym położeniu tłoka. Po wymianie zapłonu, przerywacz został umieszczony w innym miejscu niż w starym zapłonie. Użytkownicy sugerują, że przyczyną problemu może być nieodpowiednie dopasowanie zapłonu do silnika, obcięty klin magneta lub błędny montaż zapłonu. Po obróceniu zapłonu o 180 stopni, silnik zaczął działać, ale nadal wymaga regulacji, ponieważ nie osiąga pełnej mocy. Wskazano również na różnice w kącie wyprzedzenia zapłonu oraz na konieczność sprawdzenia stanu kondensatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA