logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zanik fazy w gniazdku G11 po podłączeniu urządzeń (komputer, telewizor)

adar0 02 Lis 2016 11:36 3186 7
REKLAMA
  • #1 16034602
    adar0
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam

Drodzy Panowie 2 dni temu około 2 w nocy w gniazdku (G11) zanikł mi prąd w tym czasie podłączony do gniazdka był komputer i telewizor (łącznie 600W).

Sytuacja wygląda tak ze jak nie jest włączone żadne urządzenie podłączone do gniazdka (G11) detektor (PHASER 777) wykrywa fazę w gniazdku (G11) i na przewodach podłączonych urządzeń, jednakże w momencie załączenia jakiegokolwiek urządzenia podłączonego do tego gniazdka (G11) faza zanika, nic nie działa. Dla jasności instalacja jest 2 żyłowa, aluminiowa w bloku z wielkiej płyty, kable od gniazdek ułożone są w podłodze.

W pomieszczeniu z gniazdkami od G7 do G9 przeprowadzany jest generalny remont w czasie którego około 1,5 tygodnia temu zamontowałem w ścianie nowe gniazdko G9* do którego poprowadziłem w ścianie przewody od gniazdka G9, nowe gniazdka jest jeszcze nie podłączone.

Przed kilkoma latami elektryk rozłączył przewody fazowe w gniazdku G10 a zostawił połączone przewody neutralne i zamknął gniazdko, tak działała instalacja przez lata ze do gniazdka G11 płynęła faza bezpośrednio z skrzynki. Jak wczoraj sprawdzałem po kolei gniazdka, połączyłem przewody fazowe w gniazdku G10 w wyniku czego przestała zanikać faza w gniazdku G11 z czego według mnie może wynikać ze coś stało się z przewodem fazowym w gniazdku G11 na odcinku między nim a skrzynką. Dla jasności w gniazdku G11 wszystkie przewody są dobrym stanie, żaden nie jest upalony.

Zanik fazy w gniazdku G11 po podłączeniu urządzeń (komputer, telewizor)

Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 16034617
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 816
    Masz przerwę w przewodzie zerowym, pewnie rozłączyło się w którymś gniazdku.
  • REKLAMA
  • #3 16034646
    adar0
    Poziom 10  
    Tez tak na początku myślałem ale sprawdziłem wszystkie gniazdka w mieszkaniu i każde działa, jedyne czego nie sprawdziłem to skrzynki, ale czy to by tłumaczyło ze jak w gniazdku G10 połączę przewody fazowe to w G11 nie ma zaniku??

Tak jak pisałem w G10 przewody zerowe elektryk połączył przed latami a rozłączył fazowe.
  • REKLAMA
  • #4 16034660
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 816
    adar0 napisał:
    ale czy to by tłumaczyło ze jak w gniazdku G10 połączę przewody fazowe to w G11 nie ma zaniku??

Jeśli gniazdko G11 jest zasilane z G10 to tak.
  • #5 16034675
    adar0
    Poziom 10  
    Jednakże tak jak pisałem elektryk przed laty rozłączył przewody fazowe w G10 a zostawił połączone tylko zerowe i tak przez lata gniazdko G11 działało więc zasilanie tego gniazdka musiało o dziwo iść z skrzynki. Jak wczoraj sprawdzałem czy całkowicie odłączone G10 od G11 czy tak jak elektryk zrobił (fazy odłączone a zerowe połączone) w G11 jest zanik, jedynie połączenie faz ale w G10 daje działające G11, ale przez lata one były rozłączone.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16034869
    Mirek99
    Poziom 22  
    Ocena: 232
    adar0 napisał:
    Jednakże tak jak pisałem elektryk przed laty rozłączył przewody fazowe w G10 a zostawił połączone tylko zerowe i tak przez lata gniazdko G11 działało więc zasilanie tego gniazdka musiało o dziwo iść z skrzynki. Jak wczoraj sprawdzałem czy całkowicie odłączone G10 od G11 czy tak jak elektryk zrobił (fazy odłączone a zerowe połączone) w G11 jest zanik, jedynie połączenie faz ale w G10 daje działające G11, ale przez lata one były rozłączone.
    Uległ uszkodzeniu przewod fazowy "podający" fazę ze skrzynki bezpośrednio do gniazda G11. Teraz masz fazę gdy połączysz przewody w G10.
  • #7 16034919
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1065
    Mam tylko jedno pytanie do autora tematu: Czy jesteś elektrykiem? Bo jeżeli nie, to może być tylko jedna rada: Wezwij elektryka, a nie kombinuj przy tak starej instalacji, bo może dojść do tragedii.
  • #8 16034946
    adar0
    Poziom 10  
    Mirek99 napisał:
    adar0 napisał:
    Uległ uszkodzeniu przewod fazowy "podający" fazę ze skrzynki bezpośrednio do gniazda G11. Teraz masz fazę gdy połączysz przewody w G10.

To właśnie podejrzewałem, tak jak napisałem w pierwszym poście. Ale chciałem rady fachowców. Dziękuje bardzo za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z gniazdkiem G11, w którym po podłączeniu urządzeń (komputer, telewizor) następuje zanik fazy. Detektor PHASER 777 wykrywa fazę, gdy urządzenia są wyłączone, ale przy ich włączeniu faza zanika. Instalacja jest 2-żyłowa, aluminiowa, a w przeszłości elektryk rozłączył przewody fazowe w gniazdku G10, pozostawiając połączone przewody neutralne. Użytkownik podejrzewa, że uszkodzeniu uległ przewód fazowy prowadzący do G11. Rekomendacje obejmują sprawdzenie skrzynki elektrycznej oraz wezwanie elektryka do oceny sytuacji, ze względu na wiek instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA