logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

rotel ra840bx4 - Pali się tę tranzystor od prądu spoczynkowego

fsapher 03 Lis 2016 17:27 3060 1
REKLAMA
  • Witam. mam problem z wzmacniaczem rotel ra840bx4. zaraz po zakupie działało wszysko jak należy(chciałbym dodać że lepszego wzmacniacza do tej pory nie miałem okazji słuchać), lecz postanowiłem sobie ustawić prądy spoczynkowe. po rozkręceniu obudowy okazało się ze 2 rezystory mocy są przepalone a mianowicie r641 i r643. założyłem nowe lecz po jakiejś minucie spalił mi się q625. wymieniłem go dałem na vr601 max rezystancje i działało ale grzały się mocno tranzystory koncówki, postanowiłem ustawić bazę na 0.53v jak jest w instrukcji oraz jak jest na drugim kanale ale q625 znowu się spalił... co powinienem sprawdzić przed kolejną wymianą by nie spalić kolejny raz tego samego? Nurtuje mnie róznież czemu mimo spalonych rezystorów wzmacniacz działał poprawnie? Pozdrawiam i prosze o pomoc :)
    Załączniki:
    • hfe_rotel_ra-840bx4_service.pdf (4.14 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • rotel ra840bx4 - Pali się tę tranzystor od prądu spoczynkowego Bez tytułu.png (590.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    O autorze
    fsapher
    Poziom 11  
    fsapher napisał 32 postów o ocenie 2. Jest z nami od 2010 roku.
  • REKLAMA
  • #2 16037613
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9372
    fsapher napisał:
    dałem na vr601 max rezystancje
    Czyli ustawiłeś maksymalny prąd spoczynkowy...
    fsapher napisał:
    postanowiłem ustawić bazę na 0.53v
    Prądu spoczynkowego nie ustawia się w ten sposób! Jak sama nazwa wskazuje należy ustawić prąd płynący przez tranzystory mocy - i na pewno w serwisówce jest powiedziane na jaką wartość.
    fsapher napisał:
    czemu mimo spalonych rezystorów wzmacniacz działał poprawnie?
    Bo w końcówce są dwie pary tranzystorów mocy. Jak nie pracowała jedna z nich całą moc przejęła druga para. Jakoś nie dziwię się że się spalił. Dziwię się tylko czemu tak długo wytrzymał...
    Wymienia się te elementy, które są uszkodzone. A uszkodzenie należy zdiagnozować miernikiem a nie na podstawie wyglądu. Skoro spaliły się jakieś tranzystory należało sprawdzić wszystkie elementy z którymi współpracują - często jeden uszkodzony element "pociąga" za sobą uszkodzenie kolejnych.
REKLAMA