logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B5 1.8T - Nie pali na zimnym silniku, przerywa 3 gar, brak błędów na VAG

Exiss94 10 Lis 2016 12:39 2826 9
REKLAMA
  • #1 16052290
    Exiss94
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam,

Mam problem z moim paskiem mianowicie nie pali mi jeden gar ale co ciekawsze tylko na zimnym silniku, Gdy osiągnie 90 to nagle zaczyna działać.
    Przerywa 3 gar opisany na pokrywie, wykluczam świece i cewki bo już je sprawdziłem. Zastanawiam się czy to wina bezpośrednio wtrysku a może coś ze sterowaniem? ktoś tak miał i się wypowie? ( na vagu brak błędów)
    Z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #2 16052327
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 16052330
    Exiss94
    Poziom 8  
    Miałem na myśli czy wina wtrysku czy może czegoś innego
  • #4 16052341
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 16052424
    fuelinyourblood
    Poziom 35  
    Ocena: 1390
    W jaki sposób sprawdzałes cewki? czy masz lpg ? swiece kiedy wymieniane?
  • #6 16052825
    Exiss94
    Poziom 8  
    A więc tak, zapomniałem wspomnieć że mam gaz sekwencja i na gazie gar pali. Cewka miałem z innego auta świece jakiś tego lata wymieniane oleju nie bierze z tym że na gazie i tak nie ma tyle mocy co powinien. Może to kwestia regulacji w każdym razie kompresję raczej ma skoro na gazie pali ten gar
  • REKLAMA
  • #7 16052888
    fuelinyourblood
    Poziom 35  
    Ocena: 1390
    Skoro na gazie pali, to to nie jest iskra. Wypnij lpg i pojezdzij tylko na benzynie. Mozliwe ze masz emulator uszkodzony lub sam wtryskiwacz zatkany. Zmierz tez rezystancje wtryskiwaczy. Powinno byc około 15Ω
  • #8 16054829
    Exiss94
    Poziom 8  
    Dziwna sprawa... Dzisiaj powiedziałem tak jak mówiłeś sprawdziłem wtryski mają 15-14. Wtryskow nie czyścilem tylko zamieniłem cewke i świece z 1 cylindra na 3 i o dziwo chodzi. Może mam walniete uszczelniacze zaworowe bo świeca z 3 cylindra była czarna. Stan oleju jaki był taki jest. Co do gazu dzisiaj zrobiłem kalibracje i jest lepiej. Zobaczymy jak długo podziała 3 gar.

Jak przestanie działać i świeca po wyjęciu będzie czarna to co to oznacza faktycznie uszczelniacze czy może pierścienie?
  • #9 16054912
    Jackall
    Poziom 27  
    Ocena: 396
    Czarna zrobi się jak nie pracuje poprawnie, jak olej to czarny nagar a nie tylko kolor.
  • #10 16544477
    Exiss94
    Poziom 8  
    Odświeżam :)

Powód:
    luźny łańcuszek rozrządu i przeskoczył o jeden ząbek no i wiadomo brak synchronizacji miedzy wałkami ( jedną świece cały czas zalewała benzyna)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z silnikiem Passata B5 1.8T, który nie pali na zimnym silniku, a przerywa na trzecim cylindrze. Po osiągnięciu temperatury roboczej silnik zaczyna działać poprawnie. Użytkownik wyklucza problemy z świecami i cewkami, sugerując, że przyczyną może być wtrysk lub sterowanie. Po wymianie cewki i świec z cylindra 1 na 3, problem częściowo ustąpił, ale świeca z cylindra 3 była czarna, co może sugerować uszkodzenie uszczelniaczy zaworowych. Ostatecznie zdiagnozowano luźny łańcuszek rozrządu, co prowadziło do braku synchronizacji i zalewania świecy benzyną.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA