logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Mint 18] Mint 18 - Ekran logowania w pętli, brak dostępu do pulpitu graficznego

Trabi 15 Lis 2016 20:12 2754 3
REKLAMA
  • #1 16064064
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 790
    Kolejny problem "nowego".
    Mint ładuje sie poprawnie i pojawia się ekran logowania. Wybieram siebie, wpisuję poprawne hasło, ekran gaśnie i.... pojawia się ekran logowania; i tak w kółko Macieju.
    User jest dobry, pass też, w konsoli Ctrl+Alt+F1 po wpisaniu swoich danych loguję się normalnie, ale graficznie nie mogę (wiem że niefachowo się wysławiam, ale nie znam lokalnych zwrotów).
    Jak to naprawić?

Acha, wcześniej gdy chciałem cokolwiek doinstalować z programów, wyskakiwało mi że "nie można instalować. Inny program używa APT" A linia niżej "dpkg". Co ciekawe, program zaznaczony się zainstalował.
    Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale po restarcie komputera już nie mogę się zalogować.

PS: ciężki ten linux dla początkujących; nie dziwię się że tak mało jest chętnych na przesiadkę z Windy ;-)
  • REKLAMA
  • #2 16064926
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2235
    Jako root możesz się zalogować ? jakie to środowisko graficzne ? może zmień je na inne i sprawdź czy będzie OK.
  • REKLAMA
  • #3 16065159
    namok
    Poziom 25  
    Ocena: 73
    Po zalogowaniu w konsoli wykonaj
    Kod: Bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    a następnie zaloguj się graficznie.
  • #4 16066474
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 790
    W sumie komputera potrzebowałem już od 7 rano, a że nie było jeszcze odpowiedzi więc nie pozostało mi nic innego jak spróbować zainstalować Minta (Cinamon a'propos) na nowo. Zrobiłem to bez formatowania partycji '/', a że '/home' mam na osobnej partycji, więc tylko ją zaznaczyłem jako domowy i po ponownym uruchomieniu zainstalowanego na nowo systemu, wszystko wstało. I działa jak działało - co mnie bardzo ucieszyło :-) .
    Nie wiem czy to dobre rozwiązanie, ale najważniejsze że mogłem od rana używać komputera.
    leonov napisał:
    Jako root możesz się zalogować ? jakie to środowisko graficzne ? może zmień je na inne i sprawdź czy będzie OK.

1. Jako root nie próbowałem, ale jako "ja" tak; prawa mam administratora.
    2. Środowisko to 'Cinamon'.
    3. Mam też zainstalowanego KODI, ale wybierając go zamiast 'Cinamona' było to samo - niemożność zalogowania się, więc podejrzewam że z innymi też by był problem.
REKLAMA